16. 8. 2021

Hlavnú cenu Grand Prix v sútaži Slovak Press Photo získal mladý fotograf Daniel Stehlík

  Hlavnú cenu Grand Prix v sútaži Slovak Press

 SLOVAK PRESS PHOTO

Hlavná cena súťaže Slovak Press Photo poputuje D. Stehlíkovi

 Photo získal mladý fotograf Daniel Stehlík
 

Hlavnú cenu Grand Prix v súťaži Slovak Press Photo 2021 získal za samostatnú fotografiu zo série #SpoločnáZodpovednosť Daniel Stehlík. Informovala o tom riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová. Do desiateho ročníka súťaže sa zaregistrovalo 157 fotografov, ktorí dovedna zaslali 1 322 snímok, z toho 146 sérií a 87 samostatných fotografií. Medzinárodná porota hodnotila zaslané diela v deviatich súťažných kategóriách: Aktualita, Reportáž, Portrét, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a kultúry a v medzinárodných kategóriách Mladí fotografi do 26 rokov a študenti, Dlhodobý dokument a Každodenný život. Osobitnou kategóriou bol Grant Bratislavy s tohtoročnou témou „Bratislava – mesto na Dunaji“. Porota každoročne vyberá aj Mladý talent roka.

Predseda poroty Kadir van Lohuizen k víťaznej fotografii povedal, že cenu udelili podľa kvality fotografie v kategórii Aktuality a zároveň vzhľadom na vplyv, ktorý má táto téma na život spoločnosti. „Aj na Slovensku je evidentný celosvetový trend nástupu novej generácie fotografov, ktorých pohľad a vnímanie reality bežných dní je značne odlišné od toho, na čo ste doteraz boli zvyknutí,“ zhodnotil. Garvoldtová doplnila, že toto víťazstvo je signálom objektivity a nezávislosti medzinárodnej poroty, ako aj indíciou, že nielen etablovaní foto žurnalisti z veľkých vydavateľských domov majú šancu na úspech a výhru.

Garvoldtová priblížila, že medzi súťažnými prácami dominovala najmä téma celosvetovej pandémie COVID-19 a protivládnych demonštrácií proti opatreniam súvisiacich s riešením epidemickej situácie v krajine. „Veľké množstvo súťažiacich mapovalo vo svojich fotografických prácach rôzne sociálne problémy, otázky chudoby a sociálneho vylúčenia doma i v okolitých krajinách,“ objasnila. Porotcovia boli veľmi spokojní s kategóriami Každodenný život a Dlhodobý dokument, ktorých úroveň podľa nich výrazne presahovala úroveň ostatných kategórií. Mená finalistov súťaže budú zverejnené najneskôr týždeň pred slávnostným odovzdávaním cien, ktoré sa uskutoční 24. septembra 2021 v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave. Práce budú vystavené vo verejnom priestranstve Vajanského nábrežia v Bratislave od 24. septembra do 31. októbra.

Medzinárodná päťčlenná porota hodnotila súťažné fotografie od 14. do 15. augusta 2021. Jej predsedom bol člen NOOR Agency Kadir van Lohuizen z Holandska, Azu Nwagbogu z AAP z Nigérie, z Českej republiky prišli fotograf a pedagóg Jindřich Štreit a fotograf z ČTK Roman Vondrouš. Piatou členkou bola slovenská fotografka a pedagogička Jana Hojstričová, ktorá je zároveň aj garantkou projektu.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané