18. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Investigativní maltskou novinářku zabila bomba v autě. Zajímala se o Panama  Papers – Zpravodajství FTV Prima | Prima

Generálna prokuratúra na Malte v stredu obvinila popredného maltského podnikateľa z vraždy investigatívnej novinárky, ktorá pred štyrmi rokmi vyvolala medzinárodné protesty proti snahám o umlčanie reportérov. Daphne Caruana Galiziaová vyšetrovala podozrenia z korupcie zahŕňajúce vysoko postavených politikov a prominentných podnikateľov v malom členskom štáte Európskej únie. Zahynula 16. októbra 2017, keď neďaleko jej domu vybuchlo auto, ktoré riadila.
Po dlhom zhromažďovaní dôkazov a svedeckých výpovedí bola proti hotelierovi Yorgenu Fenechovi vznesená obžaloba zo spoluúčasti na vražde a zo zločinného spiknutia. Obvinený akúkoľvek účasť na vražde odmieta. Termín súdneho procesu zatiaľ nie je stanovený.
Fenecha zatkli už v novembri 2019 a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe. K obvineniam zo spoluúčasti na zločine uviedol, že je nevinný. Fenech bol zapojený do konzorcia, ktoré získalo od maltskej vlády veľmi kontroverzný kontrakt na výstavbu elektrárne.
V prípade sú vyšetrované aj ďalšie osoby. Z vykonania vraždy obvinili troch mužov, jeden z nich už priznal vinu. Údajnému sprostredkovateľovi udelil prezident milosť výmenou za poskytnutie informácií. Ďalších dvoch ľudí obvinili z dodania výbušniny.

Serbia President Aleksandar Vucic challenges Twitter over new  'state-affiliated media' tag
Srbský prezident Aleksandar Vučič v utorok vyzval sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter, aby mu zrušila konto rovnako ako spravila v prípade bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Učinil tak po tom, ako spomenutá sieť uviedla, že niekoľko médií pod kontrolou Vučiča je prepojených so štátom.
„Nemôžem sa dočkať, až mi zrušia účet. Stanem sa ďalším Trumpom na tomto svete,“ povedal Vučič. Twitter začiatkom tohto roka zmazal účet predchádzajúceho prezidenta USA po tom, čo jeho podporovatelia 6. januára zaútočili na washingtonský Kapitol.
Twitter považuje za médiá prepojené so štátom tie, v ktorých štát vykonáva kontrolu nad redakčným obsahom prostredníctvom finančných zdrojov, priamych alebo nepriamych politických tlakov alebo má dosah na ich výrobu a distribúciu. „S kým by mali spolupracovať, s magnátmi, zlodejmi a zločincami?“ položil Vučič otázku na margo prepojenosti médií so štátom. „Je normálne, že spolupracujú s vládou,“ dodal.
Podľa Vučiča označenie na Twitteri nie je nič iné ako „cenzúra“. Od nástupu k moci pred desiatimi rokmi pevne ovláda srbské médiá. Tie pravidelne atakujú niekoľko zostávajúcich nezávislých médií v Srbsku, o ktorých tvrdia, že sú ovládané skorumpovanými predstaviteľmi opozície alebo Západom.
Okrem srbských médií dostalo podobné označenie na Twitteri aj viacero médií z USA, Číny, Francúzska, Ruska, Nemecka, Talianska, Japonska, Saudskej Arábie, Španielska, Turecka či Spojených arabských emirátov.

 ©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 Search in BelaPAN office | euroradio.fm

Bieloruská polícia v stredu zatkla niekoľkých zamestnancov miestnej nezávislej tlačovej agentúry BelaPan po tom, ako prehľadala ich domovy a redakciu agentúry, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na portál Naviny.by. Podľa portálu Naviny.by, ktorý vlastní agentúra BelaPan, polícia prehľadala domov šéfredaktorky agentúry Iryny Levšynovej a následne ju vzala do redakcie agentúry, v ktorej taktiež vykonali raziu. Okrem toho polícia prehľadala domácnosť zástupcu Levšynovej Aľaksandra Zajcava, ktorému tiež zhabali počítač a ďalšie technické vybavenie. Podľa Zajcava išlo o súčasť vyšetrovania priestupkov voči verejnému poriadku. Portál Naviny.by neskôr informoval, že polícia zatkla účtovníčku agentúry BelaPan Kaciarynu Bojevovú a bývalého riaditeľa agentúry Dzmitryja Navažylava. Agentúra Belsat neskôr informovala, že Navažylava po výsluchu prepustili. Podľa AFP a portálu Naviny.by tiež v stredu prestal fungovať internetový portál agentúry BelaPan. BelaPan sa otvorene hlási k bieloruskej opozícii a často zverejňuje materiály, ktoré sa v iných bieloruských médiach nenachádzajú. Redakciu agentúry už v minulosti prehľadali, keď do nej v januári vtrhla polícia a zatkla niekoľko jej zamestnancov, ktorých neskôr obvinila z vlastizrady. Tlak na nezávislé médiá v Bielorusku sa zintenzívnil vlani v lete a na jeseň počas protestov proti Alexandrovi Lukašenkovi a proti jeho vyhláseniu sa za víťaza prezidentských volieb z 9. augusta 2020. Po potlačení týchto protestov sa v Bielorusku začali represie proti nezávislým novinárom, aktivistom opozície a ich sympatizantom. V júli bieloruská polícia vykonala raziu v niekoľkých regionálnych médiách a zablokovala prístup k jednej z najstarších spravodajských organizácii krajiny – Naša Niva. V máji bol zase zablokovaný populárny portál Tut.by a zatknutých bolo niekoľko jeho novinárov.

 

Copyright © TASR 2021