17. 8. 2021

Šéf Rady RTVS: Téma, ktorá polarizuje spoločnosť, nemôže byť víťazná

Šéf Rady RTVS: Téma, ktorá polarizuje


 spoločnosť, nemôže byť víťazná



Téma, ktorá polarizuje spoločnosť, nemôže byť víťazná z pohľadu jej prijatia diváckou verejnosťou. V súvislosti s reláciou Byť zdravý je výhra to vyhlásil predseda Rady RTVS Igor Gallo. Dodal, že po odvysielaní prvej časti uvažoval o zvolaní mimoriadneho zasadnutia rady. Po tom, ako mu generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník potvrdil, že rezort financií upraví štatút súťaže, od tohto zámeru upustil. Gallo to uviedol v stanovisku, ktoré TASR zaslal tajomník rady Adam Mozolák. Gallo bude tiež odporúčať tlmočenie do posunkovej reči.
"Moje slová, že verejnoprávny vysielateľ vstupuje týmto projektom na tenký ľad, sa, žiaľ, potvrdili hneď po odvysielaní prvého z 12 galavečerov. Už samotná téma, ktorá polarizuje spoločnosť, nemôže byť víťazná z pohľadu jej prijatia diváckou verejnosťou. Či relácia splní svoj účel, na to si musíme počkať," skonštatoval Gallo.
Rezník mal Gallovi potvrdiť, že rezort by mal najneskôr vo štvrtok (18. 8.) upraviť štatút súťaže. "Štatút a samotné vysielanie musia v čo najväčšej miere zohľadňovať aj potreby nepočujúcich a iných sociálnych menšín, čo je podľa zákona o RTVS jednou zo zákonných činností verejnoprávneho vysielateľa. Manažmentu RTVS dám po dohode s kolegami z rady určite odporúčanie, aby zvážili tlmočenie do posunkovej reči," dodal Gallo.
O podiele zodpovednosti RTVS v súvislosti s časovým oneskorením pri prijímaní televízneho signálu špekulovať nechcel. "Nebudem robiť rozhodcu cez médiá, podstatné je, aby sa všetky muchy pred druhým galavečerom vychytali a relácia mala spravodlivé a nediskriminačné pravidlá pre všetkých, ktorí sa rozhodli do súťaže zapojiť," skonštatoval.
Priebežnú informáciu o vysielaní relácie Byť zdravý je výhra má Rada RTVS prerokovať na svojom riadnom zasadnutí 26. augusta.
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v pondelok (16. 8.) prisľúbil, že jeho rezort bude riešiť situáciu v prípade internetových divákov pri očkovacej lotérii. Ministerstvo tiež v utorok dodalo, že slabozraké alebo nevidiace osoby môžu využiť na zistenie hesla vo vysielaní pri očkovacej lotérii asistenciu tretej osoby. Rovnako aj nepočujúcim môže pomôcť asistent.

Zdroj: TASR