17. 12. 2021

Budúcoročný rozpočet zaistí plnohodnotné vysielanie výmenou za nízky podiel vlastnej tvorby a obmedzený rozvoj technickej infraštruktúry

Budúcoročný rozpočet zaistí plnohodnotné vysielanie výmenou za nízky
 

 podiel vlastnej tvorby a obmedzený rozvoj technickej infraštruktúry


Rozpočet Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na rok 2022 síce zabezpečuje plnohodnotné vysielanie vo všetkých programových službách, ale za cenu nízkeho podielu výroby vlastnej tvorby a obmedzeného rozvoja technickej infraštruktúry RTVS. Vyplýva to z výpisu z uznesení Rady RTVS z rokovania vo štvrtok 16. decembra, ktoré poskytol tajomník Rady RTVS Adam Mozolák. Rada RTVS na svojom rokovaní prerokovala a schválila Návrh rozpočtu a programového konceptu RTVS na rok 2022 vrátane návrhu záväzných ukazovateľov rozpočtu RTVS na rok 2022. Tie sú na bežne výdavky vo výške takmer 144 milióna eur, na kapitálové výdavky vo výške zhruba 30 miliónov eur a na celkový prebytok 200-tisíc eur.

Rada konštatovala, že budúcoročný rozpočet je vzhľadom na dlhodobo systémovo neriešené zdrojové obmedzenia predložený opätovne ako konzervatívny. Aj keď zabezpečuje plnohodnotné vysielanie vo všetkých programových službách, je to za cenu nízkeho podielu výroby vlastnej tvorby a obmedzeného rozvoja technickej infraštruktúry RTVS, kde naopak dochádza k ďalšiemu prehlbovaniu investičného dlhu. Na riziká daného rozpočtu upomína z dôvodov očakávaného finančného dopadu zákona o mediálnych službách v prípade absencie plnohodnotnej kompenzácie zo strany štátu, neočakávaných výdavkov v súvislosti s prípadnými ďalšími vlnami pandémie či chýbajúcich zdrojov na vytvorenie dostatočných finančných rezerv na krytie prípadných plnení z prebiehajúcich súdnych sporov. Zároveň opätovne upozorňuje na nevyhovujúci model financovania RTVS. Konkrétne na absenciu systémových krokov v riešení pretrvávajúcej situácie zo strany štátu, čo podľa Rady RTVS konštatovala aj záverečná správa o výsledku kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ SR) v RTVS a na neudržateľnosť riešenia finančnej situácie RTVS formou čiastkových kompenzačných príspevkov.



Zdroj: SITA