18. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sejm – Wikipedie 
Poslanci dolnej komory poľského parlamentu (Sejm) schválili v piatok novelu sporného mediálneho zákona, o ktorom jeho kritici hovoria ako o pokuse tamojšej pravicovo-populistickej vlády umlčať spravodajskú stanicu TVN24 s americkými vlastníkmi za jej kritické reportáže. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.
Na schválenie novely je ešte potrebný podpis prezidenta Andrzeja Dudu. Ten však už avizoval, že ho bude vetovať z obáv o slobodu podnikania a prejavu a tiež o vzťahy so zahraničnými partnermi, predovšetkým USA.
Túto spornú novelu zákona schválil v lete Sejm, následne potom ho však horná komora poľského parlamentu, stočlenný Senát, v ktorom má tesnú prevahu opozícia, 9. septembra odmietla. Senát však nemá právomoc legislatívu úplne zastaviť, píše Reuters.
Podľa navrhovanej novely subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS). Kritici však tento zákon vnímajú ako útok na TVN24, ktorú vlastní americká spoločnosť Discovery prostredníctvom subjektu registrovaného v Holandsku. Prípadné schválenie predmetnej novely by prinútilo spoločnosť Discovery predať svoj väčšinový podiel v TVN, jednej z najväčších poľských súkromných televíznych sietí. TVN24 je jej spravodajský kanál, pripomína AFP.
Poľský vládny kabinet tvrdí, že novela zákona ochráni poľské mediálne prostredie pred potenciálne nepriateľskými aktérmi, ako je Rusko.
Spojené štáty dávnejšie vyhlásili, že novelou poľského mediálneho zákona sú "hlboko znepokojené“, a varovali pred jeho možným negatívnym vplyvom na slobodu tlače v Poľsku i podnikateľské prostredie pre zahraničných investorov.



Slovensko chce bojovať s dezinformáciami. Stalo sa členom Partnerstva pre  informácie a demokraciu - TA3 
Slovensko sa stalo súčasťou Partnerstva pre informácie a demokraciu. Ide o nezáväznú medzivládnu dohodu, ktorá vznikla v rámci 73. Valného zhromaždenia OSN v roku 2019 a združuje 43 štátov z celého sveta. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.
Cieľom tejto dohody je vytvoriť platformu rovnako zmýšľajúcich krajín, ktoré podporujú demokratické princípy pri získavaní, zdieľaní a nakladaní s informáciami.
Jedným z kľúčových cieľov partnerstva je aj posilnenie ochrany novinárov pri ich práci. "Proti dezinformáciám musíme bojovať kvalitnou a nezávislou žurnalistikou. Musíme dostať kvalitné informácie bližšie k bežným ľudom," zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.
Slovensko má ambíciu aktívne sa venovať téme ochrany novinárov na pôde medzinárodných organizácií, počas diskusií v Európskej únii ako aj v rámci rozvojových projektov, ktoré sú financované z prostriedkov SlovakAid. "O pár mesiacov si pripomenieme smutné výročie – vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Je našou povinnosťou pripomínať si ich odkaz a aktívne sa zasadzovať, aby sa podobná udalosť už nikdy vo svete nezopakovala," konštatoval Korčok.
Slovensko zároveň aktívne podporuje plány Európskej komisie pre zvýšenie ochrany novinárov v rámci EÚ. Ide predovšetkým o Odporúčania na zabezpečenie ochrany, bezpečnosti a posilnenia postavenia novinárov a médií v EÚ, ktoré boli vydané v septembri. Európska komisia zároveň plánuje v roku 2022 vydať tzv. Media Freedom Act, ktorého cieľom bude zabezpečiť nezávislosť médií a poskytnúť vyššiu úroveň ochrany novinárov.

Vlajka Spojených štátov | Statnevlajky.sk

Spojené štáty vyjadrili "hlboké sklamanie" v reakcii na schválenie novely sporného poľského mediálneho zákona, ktorý v piatok odobrila dolná komora poľského parlamentu (Sejm). Informovali o tom agentúry AP a Reuters.
"Spojené štáty sú hlboko sklamané z dnešného schválenia mediálneho zákona Sejmom. Očakávame, že prezident Andrzej Duda bude konať v súlade s jeho predchádzajúcimi vyhláseniami a využije svoje právomoci na ochranu slobody prejavu a podnikania," napísal podľa agentúry AP na Twitteri americký chargé d'affaires vo Varšave Bix Aliu.
Sejm schválil v piatok novelu sporného mediálneho zákona, o ktorom jeho kritici hovoria ako o pokuse tamojšej pravicovo-populistickej vlády umlčať spravodajskú stanicu TVN24 s americkými vlastníkmi za jej kritické reportáže.
Na schválenie novely je ešte potrebný podpis prezidenta Andrzeja Dudu. Ten je síce spriaznený s vládnou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), no avizoval už, že návrh zákona bude vetovať z obáv o slobodu podnikania a prejavu a tiež o vzťahy so zahraničnými partnermi, predovšetkým USA.
Podľa navrhovanej novely subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS). Kritici však tento zákon vnímajú ako útok na TVN24, ktorú vlastní americká spoločnosť Discovery prostredníctvom subjektu registrovaného v Holandsku. Prípadné schválenie predmetnej novely by prinútilo spoločnosť Discovery predať svoj väčšinový podiel v TVN, jednej z najväčších poľských súkromných televíznych sietí. TVN24 je jej spravodajský kanál, pripomína agentúra AFP.
TVN vo vyhlásení označila schválenie novely mediálneho zákona za "bezprecedentný útok na slobodné médiá" a vyjadrila nádej, že Duda ju bude vetovať.
Spoločnosť Discovery uviedla, že výsledok piatkového "prekvapivého hlasovania v poľskom parlamente by sa mal hlboko dotknúť každej spoločnosti investujúcej v Poľsku i každého, komu záleží na demokracii a slobode tlače". Discovery taktiež apelovala na Dudu, aby návrh zákona nepodpísal. Poľský prezident v piatok sľúbil, že predmetný zákon "veľmi dôkladne" preskúma.
Agentúra Reuters pripomína, že poslanci poľského parlamentu nemali v piatok hlasovanie o návrhu mediálneho zákona na pláne, ale po rýchlom zvolaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá, aby bola táto otázka prediskutovaná, bolo hlasovanie o novele zaradené do programu a v priebehu niekoľkých minút za ňu poslanci zahlasovali. Opoziční poslanci uviedli, že spôsob, akým bol výbor zvolaný, bol nezákonný a porušoval demokratické štandardy.



Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček mal byť v noci na piatok prevezený do nemocnice. Podľa webu aktu.cz pri prevoze asistovala polícia, pretože bol opitý a agresívny. Pre spravodajský sever iDNES.cz to taktiež potvrdil dobre informovaný zdroj z okolia hradnej kancelárie.
"Bolo to v piatok okolo tretej hodiny rannej. Môžem potvrdiť, že policajti vyrážali na oznámenie do ulice Dělnická v pražských Holešoviciach, kde sa nachádzal muž vo vozidle taxislužby a odmietal vozidlo opustiť," povedal hovorca pražskej polície Richard Hrdina.
Podľa jeho slov po príchode na miesto policajti zistili, že muž je značne pod vplyvom alkoholu. "Následne ho privolaná záchranná služba previezla do nemocnice na vyšetrenie. Išlo o muža ročník 1979," dodal.
Ovčáček sa narodil 13. januára 1979, píše iDNES.cz. Zdroj z okolia Hradu serveru následne potvrdil, že išlo o Jiřího Ovčáčka.
Zásah potvrdila i hovorkyňa pražskej záchranky Jana Poštová s tým, že muža previezli do pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) na vyšetrenie.
Redakcia iDNES.cz požiadala Ovčáčka o vyjadrenie, ten doteraz nereagoval.
Jiří Ovčáček chýbal na piatkovom ceremoniáli, počas ktorého český prezident Miloš Zeman menoval na zámku v Lánoch ministrov novej vlády Petra Fialu, všíma si na svojom webe česká televízia CNN Prima news.

Copyright © TASR 2021