16. 12. 2021

RTVS mení satelitného operátora

 RTVS mení satelitného operátora



RTVS na konci roku 2021 zmení poskytovateľa satelitnej kapacity na pozícii 23,5°E družice Astra 3B. Zmena prebehne bez prerušenia vysielania a bez potreby prelaďovania, pokiaľ divácky prijímač umožňuje automatické ladenie. Diváci s potrebou manuálneho preladenia tak budú môcť urobiť do konca roka 2021.

RTVS v spolupráci s aktuálnym poskytovateľom satelitnej kapacity pripravila systém upozornení pre divákov s potrebou manuálneho preladenia. Tieto upozornenia budú realizované prostredníctvom informácií v elektronickom programovom sprievodcovi (EPG), dostupnom cez štandardný satelitný prijímač tzv. set-top box alebo televízny prijímač so satelitným príjmom.

Aj v tomto prípade RTVS skvalitňuje svoju programovú ponuku. Všetky televízne programové služby vrátane Športu budú dostupné vo vysokom rozlíšení (HD), v etablovanom kompresnom formáte MPEG-4 a cez rovnakú distribučnú platformu.

Diváci, ktorí boli doteraz schopní prijímať vysielanie v HD rozlíšení, tak nebudú musieť meniť zariadenie na príjem. Upozornením pre nich bude len stav, ak v EPG nájdu informáciu o potrebe preladenia. V takomto prípade odporúčame okamžite spustiť manuálne ladenie podľa nových technických parametrov, ktorú budú tiež súčasťou informácie v EPG.

Všetky informácie k tomu, ako naladiť nájdu naši diváci aj na stránke rtvs.org/ako-naladit-televiziu.

Technické informácie

Programová ponuka RTVS na novej pozícii:

Jednotka HD, kompresný formát MPEG-4,
Dvojka HD, kompresný formát MPEG-4,
Trojka HD, kompresný formát MPEG-4,
RTVS SPORT HD, kompresný formát MPEG4.

Technické parametre pre príjem:

Satelit Astra 23,5°E
Frekvencia 11.954 MHz,
Polarizácia Horizontálna,
Symbol rate 29900,
FEC 2/3,
Typ modulácie DVB-S2.