12. 12. 2021

Európske filmové ceny: Najlepšou snímkou je "Quo Vadis, Aida?"

Európske filmové ceny: 

EFA 2021: Aj s animákom v našej koprodukcii - Art & History Magazine

Quo vadis, Aida? (2020) | Galéria - Plagáty | ČSFD.sk

Najlepšou snímkou je "Quo Vadis, Aida?"


Za najlepší film 34. Európskych filmových cien bola v sobotu večer na slávnostnej ceremónii v nemeckej metropole Berlín, ktorá bola vysielaná naživo, vyhlásená snímka "Quo Vadis, Aida?" bosnianskej režisérky Jasmily Žbaničovej. Informovala o tom agentúra DPA.
Dejiskom drámy "Quo Vadis, Aida?" sú udalosti vedúce k masakru v Srebrenici v 90. rokoch 20. storočia. Ocenený film sa zameriava sa na pohľad prekladateľky Aidy pracujúcej pre OSN a jej úsilie o záchranu nielen svojich najbližších.
Táto snímka si odniesla i ďalšie dve ceny, a to za najlepšiu réžiu (Jasmila Žbaničová) a tiež najlepšiu európsku herečku, ktorou sa stala predstaviteľka hlavnej postavy Aidy, Jasna Djuričičová.
Ocenenie najlepší európsky herec získal Anthony Hopkins, ktorý stvárnil hlavnú rolu v snímke "Otec" (The Father) francúzskeho režiséra Floriana Zellera. Hopkins tu hrá staršieho muža, ktorý sa musí vysporiadavať s pokročilou demenciou. Táto snímka dostala i cenu za najlepší scenár (Florian Zeller a Christopher Hampton).
V kategórii najlepší európsky film bolo nominovaných dovedna päť titulov, približuje DPA. Okrem snímok Quo Vadis, Aida? a The Father členovia Európskej filmovej akadémie (EFA) vybrali i horor "Titán" (Titane) francúzskej režisérky Julie Ducournauovej, ktorý tento rok získal Zlatú palmu v Cannes. Ide o príbeh niekoľkonásobnej vrahyne, ktorá tají svoje pohlavie a má sexuálny vzťah s automobilmi.
Nominovaný bol i film fínskeho režiséra Juhoa Kuosmanena "Kupé č. 6" (Hytti nro 6), ktorý zachytáva 2000-kilometrovú cestu vlakom študentky Laury z Moskvy naprieč nekonečnou ruskou tajgou, pričom dôjde i k prekvapivému stretnutiu. Film "Božia ruka" ( stata la mano di Dio) talianskeho režiséra Paola Sorrentina zase rozpráva o dospievaní hlavného hrdinu v Neapole 80. rokov 20. storočia.
Vlani získal titul najlepší európsky film "Chľast", tragikomédia dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga.
Európske filmové ceny, prezývané i európske Oscary, udeľuje každoročne od roku 1988 Európska filmová akadémia (EFA) a o víťazoch rozhoduje jej viac ako 4000 členov. Ceny sa udeľujú v 19 kategóriách, z ktorých najdôležitejšia je Najlepší film.

Zoznam ocenených v hlavných kategóriách:


Európsky film: Quo Vadis, Aida?, réžia Jasmila Žbaničová Európsky režisér: Jasmila Žbaničová (Quo Vadis, Aida?) Európsky herec: Anthony Hopkins (The Father) Európska herečka: Jasna Djuričičová (Quo Vadis, Aida?) Európsky scenárista: Florian Zeller a Christopher Hampton (The Father) Európsky celovečerný animovaný film: Flugt (Utiecť), réžia Jonas Poher Rasmussen Európsky dokumentárny film: Flugt (Utiecť), réžia Jonas Poher Rasmussen Európsky krátkometrážny film: Nanu Tudor (Môj strýko Tudor), réžia Olga Lucovnicova Európsky objav - Prix Fipresci: Promising Young Woman (Nádejná mladá žena), réžia Emerald Fennellová

Zdroj: TASR