15. 12. 2021

Spoznajte históriu RTVS s novou stránkou

 Spoznajte históriu RTVS 

Spoznajte históriu RTVS s novou stránkou

s novou stránkou

 

RTVS si pripomína 95. výročie vzniku rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania na Slovensku. Pri tejto príležitosti spúšťa tematickú stránku k jeho histórii.

Nová stránka dýcha históriou televízie a rozhlasu na Slovensku pri každom kliknutí. Zároveň je kombináciou prehľadného a funkčného dizajnu.

Prostredníctvom časovej osi si môžete pripomenúť míľniky verejnoprávnej inštitúcie s dobovými fotografiami a zvukovými ukážkami. Nechýba prvá zvučka, ktorú bratislavský rozhlas začal používať v roku 1927 či legendárny rozhlasový prenos z MS vo futbale vroku 1934.

Časová os ponúka aj najdôležitejšie obdobia od začiatku vysielania bratislavskej televízie v roku 1956, ako napríklad prvý športový televízny prenos či prvé vysielanie televíznej inscenácie.

V rámci historickej stránky sa môžete vrátiť aj do ťažkých období, keď rozhlas musel počas SNP v roku 1944 vysielať z Banskej Bystrice, či pripomenúť si ako informovala televízia a rozhlas o vpáde vojsk Varšavskej zmluvy z roku 1968.

Osobnosti a riaditelia

Stránka histórie Rozhlasu a televízie Slovenska ponúka aj prehľadné životopisy významných osobností, ktoré verejnoprávnu inštitúciu svojou prácou neustále zdokonaľovali.

Sú medzi nimi športoví komentátori Gabriel Zelenay či Karol Polák, alebo prvá televízna hlásateľka Hilda Michalíková a mnohí ďalší.

Pri niektorých z nich si môže návštevník stránky pozrieť videoprofily, resp. zvukové záznamy z nášho televízneho a rozhlasového archívu.

Historická stránka RTVS 95/65 rokov rovnako ponúka kompletný zoznam riaditeľov rozhlasu, televízie a RTVS aj s ich prehľadným životopisom.

Cieľom stránky histórie RTVS je okrem informovanosti aj vzdelávacia funkcia, ktorá umožní verejnosti prístup k historickým etapám verejnoprávnej inštitúcie.

Obsah stránky sa bude neustále dopĺňať o ďalšie informácie o dejinách a významných predstaviteľoch rozhlasového a televízneho vysielania na Slovensku, vrátane unikátnych fotografií, videí a zvukových nahrávok.

Z pohodlia domova či pri cestovaní tak môže každý hlbšie spoznať príbeh najväčšej a najstaršej audiovizuálnej inštitúcie na Slovensku.