15. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

The Insider Russia - Photos | Facebook 
Moskovský súd udelil v utorok investigatívnemu portálu The Insider dve pokuty v celkovej výške milióna rubľov (12.000 eur) za to, že na svojom webe neuviedol, že je zahraničným agentom. Informovali o tom agentúra TASS a portál Meduza.io.
Súd uznal portál The Insider za vinný z porušenia zákona týkajúceho sa činnosti médií, ktoré plnia funkciu "zahraničných agentov", za čo mu udelil dve pokuty, každú vo výške 500.000 rubľov (6000 eur), uviedlo tlačové oddelenie moskovského súdu.
O podaní žaloby v súvislosti s obvineniami z porušenia zákona zo strany portálu The Insider sa verejnosť dozvedela v novembri. Agentúra TASS vtedy informovala, že ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) upozornila súd na to, že v budúcnosti bude možno žiadať o zablokovanie investigatívneho portálu.
Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo The Insider na zoznam tzv. zahraničných agentov v júli. Zakladateľ a šéfredaktor Roman Dobrochotov portálu vtedy povedal, že The Insider nebude konať v súlade s ruskými zákonmi, pretože portál je zaregistrovaný v Lotyšsku.
Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť zákona rozšírili na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.
Označenie zahraničný agent vyvoláva konotácie z čias studenej vojny. Od takto označených subjektov sa v Rusku vyžaduje, aby v celom svojom obsahu dôsledne uvádzali, že sú "zahraničnými agentmi", čo v prípade médií výrazne ovplyvňuje napríklad ich príjmy z reklamy.
Portál The Insider začal fungovať v roku 2013, pričom od začiatku sa venuje investigatívnej žurnalistike. Medzi jeho najznámejšie vyšetrovania patrí napríklad to o účasti Ruska v nehode malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo nad Ukrajinou, či o otrave bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie alebo ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.


RSF condemns Vietnamese journalist Pham Doan Trang's arrest | RSF
Súd vo Vietname odsúdil v utorok známu novinárku a disidentku na deväť rokov väzenia za údajné protištátne aktivity. Odsúdená Pham Doan Trang publikovala materiály o ľudských právach a údajnej policajnej brutalite vo Vietname. Úrady tieto jej články a aktivity označili za protištátnu propagandu, informovala agentúra AFP.
Právnik odsúdenej avizoval, že sa so svojou mandantkou poradia a zvážia podanie odvolania voči verdiktu.
Trang (43) bola zadržaná v októbri minulého roka, a to len niekoľko hodín po každoročnej americko-vietnamskej konferencii o stave ľudských práv. Podľa USA jej zadržanie mohlo mať vplyv na slobodu vyjadrovania vo Vietname.
Phil Robertson, zástupca riaditeľa sekcie pre Áziu v organizácii Human Rights Watch, pred súdnym procesom vyhlásil, že uznanie Trang za vinnú bude "tvrdou odvetou" za jej obhajovanie slobody prejavu a ľudských práv.
"Tým, že ju vietnamské úrady stíhajú, ukazujú, ako veľmi sa boja známych kritických hlasov," povedal.
AFP pripomenula, že napriek rozsiahlym ekonomickým reformám a rastúcej otvorenosti voči spoločenským zmenám si vietnamská vládnuca komunistická strana zachováva prísnu cenzúru médií a je schopná tolerovať len drobnú kritiku.
Podľa AFP zadržala vietnamská polícia Trang aj v máji 2016, čím jej zabránila v účasti na stretnutí s vtedajším americkým prezidentom Barackom Obamom, ktorý ju pozval, aby sa k nemu pripojila v rámci fóra aktivistov.
O dva roky neskôr bola novinárka zadržaná po stretnutí s európskou delegáciou, ktorá sa pripravovala na každoročný dialóg o ľudských právach medzi EÚ a Vietnamom.

Copyright © TASR 2021