14. 12. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Julian Assange can be extradited to the US, court rules - BBC News


Zakadateľ portálu WikiLeaks Julian Assange prekonal v britskom väzení tranzitórny ischemický atak (TIA) - takzvanú miniporážku. V nedeľu to uviedla jeho snúbenica Stella Morisová v rozhovore pre nedeľník The Mail on Sunday. Informovala o tom agentúra AFP.
Assange podľa Morisovej túto mozgovú príhodu utrpel koncom októbra - v prvý deň súdneho pojednávania Vrchného súdu v Londýne, ktorý posudzoval platnosť rozhodnutia blokujúceho jeho vydanie do USA.
"Musí byť oslobodený. Okamžite," napísala Morisová na Twitteri v sobotu večer.
Ako píše The Mail on Sunday, Assange mal po mŕtvici ovisnuté pravé viečko, stratu pamäti, vykazoval známky neurologického poškodenia a v súčasnosti berie lieky.
Morisová vyjadrila obavy, že pokračujúci právny spor o vydanie jej snúbenca do USA mu môže privodiť ďalšiu, tentokrát závažnejšiu mŕtvicu.
"Verím, že táto neustála šachová hra, bitka za bitkou, extrémny stres, je to, čo 27. októbra spôsobilo Julianovú mozgovú príhodu," povedala Morisová.
Britský odvolací súd v Londýne zrušil v piatok rozhodnutie nižšieho súdu blokujúce vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea do USA, kde mu hrozí doživotné väzenie.
Tento verdikt však neznamená, že britské úrady Assangea bezprostredne vydajú do USA, poznamenáva AP s tým, že Assange sa voči rozhodnutiu pravdepodobne opäť odvolá. Piatkový verdikt Vrchného súdu v Londýne však podľa BBC napriek tomu predstavuje krok smerom k prípadnej extradícii.

Copyright © TASR 2021


Erdogan: Sociálne médiá ohrozujú demokraciu- Hlavné správy

Sociálne médiá sú podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hlavnou hrozbou pre demokraciu. Vyjadril sa tak v čase, keď jeho vláda plánuje presadiť legislatívu, ktorá by kriminalizovala falošné správy a dezinformácie na internete, čo podľa kritikov sprísni obmedzenia slobody prejavu.
„Sociálne médiá, ktoré, keď sa objavili, boli opisované ako symbol slobody, sa zmenili na jeden z hlavných zdrojov hrozby pre dnešnú demokraciu,“ vyhlásil Erdogan v sobotu vo videoodkaze pre komunikačnú konferenciu v Istanbule, ktorú organizuje vláda. Ako tiež povedal, s jeho vládou sa snažia „ochrániť našich ľudí, najmä zraniteľné časti našej spoločnosti, pred klamstvami a dezinformáciami bez porušenia práva našich občanov dostávať presné a nestranné informácie“.
Turecko vlani prijalo zákon, ktorý od platforiem sociálnych médií s viac ako miliónom používateľov vyžaduje, aby mali právneho zástupcu a uschovávali dáta v krajine. Veľké spoločnosti ako Facebook, YouTube a Twitter v Turecku preto zriadili svoje kancelárie.
Spomenutá nová legislatíva by podľa správ provládnych médií mala šírenie „dezinformácií“ a „falošných správ“ trestať až piatimi rokmi väzenia. Zriadila by tiež regulátora sociálnych médií.
Väčšina veľkých tureckých mediálnych spoločností je pod kontrolou vlády, v dôsledku čoho sa sociálne médiá stali dôležitými prostriedkami vyjadrovania pre disent. 


Hongkonského magnáta Jimmyho Laia prepustili na kauciu - Svet SME 

Hongkonského mediálneho magnáta Jimmyho Laia odsúdili na 13 mesiacov väzenia za účasť na nepovolenej vigílii pri príležitosti výročia masakry na Námestí nebeského pokoja v Pekingu. Sedemdesiatštyriročného muža už minulý týždeň uznali vinným z podnecovania a zúčastňovania sa na nepovolenom zhromaždení. Okrem neho dostali tresty v rozmedzí 4,5 až 14 mesiacov v súvislosti s vigíliou ďalší siedmi prodemokratickí aktivisti. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Lai bol jedným z tisícok ľudí, ktorí sa vlani v júni v Hongkongu vzopreli zákazu a zúčastnili sa na podujatí, ktoré si pripomínalo masakru z roku 1989. V súvislosti s vigíliou obvinili viac ako dve desiatky politikov a aktivistov.
Podnikateľ si už vo väzení odpykáva trest za ďalšie obvinenie. Nový trest si odpyká súbežne.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.