15. 12. 2021

Zomrel Riccardo Ehrman

Zomrel Riccardo Ehrman


Riccardo Ehrman is dead - the journalist who caused the fall of the Berlin  Wall - Fresno 24 English
Vo veku 92 rokov zomrel taliansky novinár Riccardo Ehrman, ktorý svojou otázkou položenou počas tlačovej konferencie v roku 1989 urýchlil pád Berlínskeho múru. Informovala o tom agentúra ANSA, pre ktorú Ehrman dlhé roky pracoval.
Riccardo Ehrman začínal ako korešpondent pre americkú agentúru AP v Ríme. Neskôr prestúpil do talianskej tlačovej agentúry ANSA, ktorá ho v roku 1982 nakrátko vyslala ako korešpondenta do vtedajšieho Východného Nemecka. V roku 1985 ho ANSA požiadala, aby sa vrátil do východného Berlína, pretože vedel plynulo hovoriť po nemecky.
Dňa 9. novembra 1989 išiel Ehrman na tlačovú konferenciu, na ktorej mala vláda Nemeckej demokratickej republiky (NDR) oznámiť, že uľahčí mobilitu občanov z východného do západného Nemecka. Člen východonemeckého vedenia Günter Schabowski tam krátko pred siedmou hodinou večer prečítal uznesenie ministerskej rady. Podľa neho sa mali povoliť cesty na Západ a uskutočniť sa mohli cez všetky hraničné priechody. Na otázku Riccarda Ehrmana, odkedy vstupuje toto uznesenie do platnosti, Schabowski odpovedal: "Podľa môjho názoru, ihneď!"
Schabowski však urobil chybu, pretože vedenie východonemeckej komunistickej strany (SED) krátko pred spomínanou tlačovou konferenciou síce schválilo nariadenie, ktoré občanom NDR povoľovalo vycestovať do západného Nemecka, platiť to však malo len za určitých podmienok a hlavne až od nasledujúceho dňa, teda 10. novembra, čo Schabowskému uniklo, pretože sa na kľúčovom zasadnutí osobne nezúčastnil.
V nasledujúcich hodinách začali desaťtisíce obyvateľov východného Berlína prechádzať do Západného Berlína a spontánne demolovať múr. Po skončení tlačovej konferencie zavolal Riccardo Ehrman do ústredia agentúry ANSA v Ríme a povedal, že "Berlínsky múr padol!".
V roku 1991 bol Ehrman pridelený do Španielska, kde zostal až do svojho odchodu do dôchodku. V roku 2008 mu udelili Záslužný rad Nemeckej spolkovej republiky.
Riccardo Ehrman zomrel v utorok v Madride. Agentúru ANSA o tom informovala jeho manželka.


Zdroj: TASR