17. 12. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Súbor:Reporters Without Borders.svg – Wikipédia 

V súčasnosti je vo svete zadržiavaných 488 novinárov vrátane 60 žien. Ďalších 46 žurnalistov bolo počas tohto roka zabitých. Vyplýva to zo štvrtkovej výročnej správy medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF).
V polovici decembra bolo 488 novinárov a pracovníkov médií zadržiavaných s dôvodov súvisiacich s ich prácou, uvádza sa v správe.
Tento počet sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o 20 percent a je najvyšší od začiatku oficiálnych záznamov organizácie RSF. Ďalších 65 žurnalistov držia ako rukojemníkov.
Najviac, až 127 novinárov, je zadržiavaných v Číne. Nasledujú Vietnam (43), Bielorusko (32) a Saudská Arábia (31).
"Nesmierne vysoký počet svojvoľne zadržiavaných žurnalistov je prácou troch diktátorských režimov," povedal generálny tajomník RSF Christophe Deloire. RSF v tejto súvislosti pripomenula zásahy voči novinárom v Mjanmarsku, Bielorusku a Hongkongu.
Množstvo úmrtí novinárov je najnižšie za posledných 20 rokov. RSF tento pokles pripisujú zmierneniu intenzity ozbrojených konfliktov v Sýrii, Iraku či Jemene a aktivite organizácii na ochranu slobody tlače. Za najnebezpečnejšie krajiny označili Reportéri bez hraníc Mexiko a Afganistan.
Medzi zadržiavanými novinármi je 60 žien, čo je podľa RSF najvyšší počet od začiatku oficiálnych záznamov. V porovnaní s rokom 2020 to predstavuje nárast o jednu tretinu (33 percent).
Najviac, až 19, žien-novinárok je zadržiavaných v Číne vrátane Čang Čan, ktorá je jednou z osôb nominovaných na cenu za slobodu tlače, udeľovanú organizáciou RSF.
V Bielorusku je zadržiavaných 17 žien a 15 mužov. Medzi zadržiavanými novinárkami sú i Darja Čuľcovová a Kaciaryna Andrejevová, obe z internetovej televízie Belsat. Vo februári ich odsúdili na dva roky väzenia za riadenie "masových akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok". Reportérky spravodajsky pokrývali protesty proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Politik prirovnával neočkovaných ľudí k Židom počas nacizmu, svoje  príspevky musí z Twitteru odstrániť - Webnoviny.sk


Holandský súd v stredu nariadil pravicovému politikovi Thierrymu Baudetovi, aby epidemiologické obmedzenia prestal prirovnávať k holokaustu. Informovala o tom agentúra DPA.
Baudet, poslanec a líder pravicovo-populistickej strany Fórum pre demokraciu (FVD), musí v súlade s verdiktom zo svojich účtov na sociálnych sieťach odstrániť príspevky, v ktorých sa takýchto porovnaní dopustil. V diskusiách o pandemických opatreniach má tiež zakázané používať fotografie zobrazujúce výjavy z holokaustu.
Žalobu voči politikovi podali dve židovské organizácie a štyria ľudia, ktorí holokaust prežili.
Baudet (38) pred časom na sociálnych sieťach prirovnával ľudí nezaočkovaných proti covidu, ktorí majú v súlade s epidemiologickými opatreniami zakázaný vstup na viaceré miesta v Európe, k Židom a k tomu, ako ich nacisti vylučovali z verejného života, kým sa ich rozhodli vyhladiť.
Predmetné príspevky musí Baudet odstrániť do 48 hodín. Za prípadne neuposlúchnutie tohto nariadenia mu hrozí pokuta vo výške 25.000 eur, a to za každý ďalší deň omeškania, približuje agentúra AFP.
Sudca rozhodol, že Baudet takýmito príspevkami "nezmyselne urážal obete a preživších holokaust a ich príbuzných".
Baudet avizoval, že sa voči rozsudku odvolá. Na súde tvrdil, že obvineniami je obmedzená sloboda jeho prejavu, a uvádzal tiež, že holokaust svojimi vyjadreniami nikdy nechcel bagatelizovať.
Sudca súhlasil s tým, že Baudet nemal v úmysle holokaust bagatelizovať. Upozornil však na to, že keď prenasledovanie Židov prirovnal k politickej reakcii na pandémiu, skúsenosti Židov tým bagatelizoval a vytvoril tak prostredie napomáhajúce šíreniu antisemitizmu.


Bruce Springsteen Sells Masters and Publishing Catalog to Sony for $500M

Americký spevák Bruce Springsteen predal práva na svoje diela spoločnosti Sony za odhadovaných 500 miliónov dolárov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na správy z amerických médií.
Predaj zahŕňa všetky spevákove nahrávky i texty piesní vrátane jedného z jeho najznámejších singlov Born in the USA.
Spoločnosť Sony na žiadosti AFP o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.
Springsteen (72) počas celej svojej kariéry spolupracuje s nahrávacou spoločnosťou Columbia Records, ktorá je súčasťou spoločnosti Sony Music Entertainment.
Spevák a skladateľ Bruce Springsteen sa narodil 23. septembra 1949 v meste Long Branch v americkom štáte New Jersey. Za svoju kariéru vydal 20 štúdiových albumov.
Americký spevák Bob Dylan vlani odpredal svoje kompletné hudobné dielo hudobnému vydavateľstvu Universal Music Group (UMG) za 300 miliónov dolárov. Speváčka Stevie Nicksová časť svojho diela predala za údajných 100 miliónov dolárov. Podobný odpredaj uskutočnil aj kanadský spevák Neil Young.



Cinema: Berlinale, Isabelle Huppert a career golden bearer - Global  Happenings


Počas budúcoročného 72. ročníka prestížneho filmového festivalu Berlinale udelia čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo svetoznámej francúzskej herečke Isabelle Huppertovej (68). Oznámili to vo štvrtok organizátori festivalu, píše agentúra AFP.
Riaditelia festivalu Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian vo vyhlásení uviedli, že Isabelle Huppertová je "viac než oslavovaná herečka - je nenapodobiteľná umelkyňa, ktorá neváha riskovať alebo ignorovať mainstreamové trendy".
Zatiaľ čo niektorí herci sú "nástrojmi v rukách filmárov" alebo len obyčajnými múzami, Huppertová je podľa nich "jasným príkladom toho, že dynamika (medzi hercom a režisérom) môže prerásť do skutočnej vzájomnej výmeny".
Isabelle Huppertová je jednou z najznámejších francúzskych herečiek a získala už množstvo prestížnych filmových ocenení vrátane dvoch Césarov, ktoré sú francúzskou obdobou Oscara, či cenu BAFTA Britskej filmovej a televíznej akadémie. Má aj jednu nomináciu na Oscara.
Huppertová sa preslávila stvárnením chladných a morálne nejednoznačných charakterov. Účinkovala napríklad vo filme Pianistka (2001) v réžii Michaela Hanekeho, v snímke 8 žien Françoisa Ozona či v trileri Elle (2016) Paula Verhoevena.
Berlinale patrí spolu s festivalmi v Cannes a Benátkach k trom najprestížnejším a najväčším podujatiam svojho druhu. Ďalší ročník sa uskutoční v termíne 10. - 20. februára 2022 a prinesie i retrospektívnu sekciu najznámejších filmov, v ktorých si Huppertová zahrala.
Hoci tento rok prebehol festival pre pandémiu nového koronavírusu v hybridnom formáte - v marci sa konala on-line fáza pre odborníkov a v júni zase druhá pre verejnosť -, organizátori ho plánujú na budúci rok aj v prítomnosti divákov.

  

Copyright © TASR 2021