27. 4. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

 A shrapnel hole in the windshield of a car in Ukraine


Ruskí ostreľovači postrelili v Chersone talianskeho novinára pracujúceho pre denník La Repubblica a zastrelili jeho ukrajinského spolupracovníka, taktiež novinára. Uvádzajú to v stredu zmienené noviny La Repubblica, informuje TASR.
"Náš spravodajca Corrado Zunino a jeho (ukrajinský) sprostredkovateľ Bohdan Bitik sa dnes stali obeťami prepadu ruských ostreľovačov na predmestí Chersonu na juhu Ukrajiny," napísal taliansky denník. "Bitik žiaľ neprežil. Zanechal po sebe manželku a syna. Corrado, ktorý bol ranený do ramena, je v civilnej nemocnici v Chersone," informoval ďalej denník.
Obaja novinári, ktorí vojnu na Ukrajine intenzívne spravodajsky pokrývali, mali podľa La Repubblica na sebe nepriestrelné vesty s nápisom "tlač".
"Zasiahli nás. Bogdana som videl na zemi, nehýbal sa," povedal Zunino telefonicky novinám. Dodal, že paľbe unikol plazením sa. Neskôr ho zakrvaveného previezli do chersonskej nemocnice, píše denník The Guardian. "Niekoľkokrát som sa pokúšal dovolať Bohdanovi, no nedvíhal. Bol to môj veľmi dobrý priateľ, tá bolesť je neznesiteľná," povedal taliansky novinár. Dvojicu údajne prepadli neďaleko mosta.
K telu Bitika sa podľa talianskeho denníka nedá dostať z dôvodu prítomnosti ostreľovačov. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani informoval, že rezort diplomacie aj talianske veľvyslanectvo v Kyjeve spolupracujú s ukrajinskými úradmi v snahe dosiahnuť návrat Zunina do Talianska. 

                        Disney - Leadership, History, Corporate Social Responsibility

Spoločnosť Walt Disney Company v stredu podala na americkom federálnom súde žalobu na guvernéra Rona DeSantisa a ďalších predstaviteľov štátu Florida za cielené kroky namierené voči právomociam tejto spoločnosti. TASR informácie prevzala od agentúry AP a stanice NBC News.
Disney a DeSantis majú spor v spojitosti s právomocami zábavného parku Disney World. DeSantis opakovane pohrozil, že parku odoberie autonómne právomoci v oblasti, kde sa Disney World nachádza.
DeSantis vlani v marci 2022 podpísal zákon, ktorý obmedzuje vyučovanie o sexuálnej orientácii a rodovej identite na floridských školách. Disney floridskú vládu za tento zákon kritizovala.
Spoločnosť v žalobe tvrdí, že guvernér DeSantis v reakcii na jej vyjadrenia pripravil odvetné kroky a ohrozuje jej obchodné fungovanie, hospodársku budúcnosť a porušuje ústavné práva.
Floridské zákonodarné zhromaždenie vo februári schválilo zákon, ktorý zrušil dovtedajší štatút Disney Worldu v oblasti samosprávy, napísal denník The Guardian. Zákon DeSantisovi takisto udelil právomoc vymenovať piatich členov rady, ktorá spravuje štátne služby v oblasti, kde sa zábavný park nachádza.
Spoločnosť Disney World oznámila, že žalobu podala krátko po tom, ako rada vymenovaná DeSantisom v stredu schválila rezolúciu, ktorá zrušila platnosť zmluvy, na základe ktorej mohol Walt Disney World spravovať väčšinu svojich obchodných prevádzok na Floride, dodáva NBC News. 

 Telegram: 10 simple tips for safe and secure chats

Brazílsky súd nariadil dočasné zablokovanie sociálnej siete Telegram v celej krajine. Dôvodom je skutočnosť, že materská spoločnosť Telegramu neposkytla brazílskym úradom požadované údaje o neonacistoch pôsobiacich na tejto sieti. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.
V rámci vyšetrovania aktivít neonacistov na sociálnych sieťach brazílsky súd v stredu udelil Telegramu pokutu vo výške milión realov (približne 198.000 dolárov) denne za to, že nespolupracuje s miestnymi úradmi. Nariadil tiež "dočasné pozastavenie" fungovania tejto platformy na území Brazílie.
"Na tejto sieti pôsobia skupiny zvané "Antisemitský front" a "Antisemitské hnutie" a my vieme, že to zohráva kľúčovú úlohu pri násilí, ktorého obeťou sa stávajú naše deti," uviedol brazílsky minister spravodlivosti Flavio Dino vo videu zaslanom novinárom s odkazom na nedávnu sériu útokov na brazílskych školách.
Začiatkom apríla zabil muž ozbrojený sekerou v jednej z brazílskych škôl štyri deti vo veku od štyroch do sedem rokov. V priebehu rovnakého týždňa sa odohrali ešte ďalšie dva útoky na školách, nevyžiadali si však obete na životoch, pripomína AFP.
V marci zabil 13-ročný chlapec učiteľa, na ktorého zaútočil nožom v škole v meste Sao Paolo.
Vlani v novembri zasa 16-ročný strelec pripravil o život štyroch ľudí a viac než desiatim ďalším spôsobil zranenia na dvoch školách v meste Aracruz na juhovýchode Brazílie. Brazílske médií vtedy s odkazom na policajné zdroje uviedli, že páchateľ na platforme Telegram komunikoval s antisemitskými skupinami.
Ako vyplýva z dokumentu brazílskeho súdu, vyšetrovatelia žiadali Telegram o poskytnutie osobných údajov členov dvoch antisemitských zoskupení operujúcich na tejto sieti. Spoločnosť však poskytla iba údaje administrátora jednej z týchto skupín, čo súd kvalifikoval ako "úmysel Telegramu nespolupracovať s prebiehajúcim vyšetrovaním", cituje AFP zo súdneho dokumentu.

 

Copyright  © TASR 2023

 


 
Európska komisia (EK) v utorok prijala prvé rozhodnutia o určení podľa aktu o digitálnych službách. Určuje nimi 17 veľmi veľkých online platforiem a dva veľmi veľké online vyhľadávače, ktoré majú dosah aspoň 45 miliónov aktívnych používateľov mesačne. Spoločnosti majú štyri mesiace na to, aby splnili celý súbor nových povinností. Komisia o tom informuje prostredníctvom svojej webstránky.
Veľmi veľké platformy sú podľa určenia EK Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube a Zalando. Veľmi veľké online vyhľadávače sú zase Bing a Google Search. Komisia ich určila na základe údajov používateľov, ktoré museli platformy uverejniť do 17. februára.
Cieľom opatrenia je posilniť postavenie používateľov v online prostredí a chrániť ich tak, že určené služby budú musieť posúdiť a zmierniť svoje systémové riziká a poskytnúť spoľahlivé nástroje na moderovanie obsahu. Povinnosti pre spoločnosti sa týkajú, posilnenia postavenia používateľov, silnej ochrany maloletých, starostlivejšieho moderovania obsahu a obmedzenia dezinformácií, ako aj transparentnosti a zodpovednosti.
Dané platformy a vyhľadávače musia do štyroch mesiacov od oznámenia rozhodnutí o určení prispôsobiť svoje systémy, zdroje a postupy tak, aby dosiahli súlad. Tiež musia vytvoriť nezávislý systém súladu, vykonať svoje prvé ročné posúdenie rizík a podať o ňom Komisii správu.
Platformy budú musieť identifikovať, analyzovať a zmierňovať širokú škálu systémových rizík, ako šírenie nezákonného obsahu a dezinformácií a vplyv na slobodu prejavu a médií, a tiež posudzovať a zmierňovať konkrétne riziká spojené s rodovo motivovaným násilím, ako aj s ochranou maloletých a ich duševného zdravia na internete. Plánom so zmierňovaním rizika určených platforiem a vyhľadávačov sa bude venovať nezávislý audit a budú spadať pod dohľad EK.
Presadzovanie aktu o digitálnych službách bude prostredníctvom celoeurópskej štruktúry dohľadu, pričom EK bude spolupracovať s koordinátormi digitálnych služieb v rámci dohľadu zriadeného aktom. Tieto vnútroštátne orgány, ktoré sú zodpovedné aj za dohľad nad menšími platformami a vyhľadávačmi, musia členské štáty Európskej únie zriadiť do 17. februára 2024. Do toho istého dňa musia všetky ostatné platformy splniť svoje povinnosti vyplývajúce z aktu o digitálnych službách a poskytnúť svojim používateľom ochranu a záruky, ktoré sú v ňom stanovené.
Komisia v utorok uverejnila aj výzvu na predloženie podkladov k ustanoveniam aktu o digitálnych službách týkajúcim sa prístupu výskumných pracovníkov k údajom. Cieľom toho je lepšie monitorovanie opatrení poskytovateľom platforiem na boj proti nezákonnému obsahu, spoločenským rizikám a rizikám, ktoré môžu ovplyvniť duševné zdravie používateľov. Preverení výskumní pracovníci budú mať možnosť prístupu k údajom akýchkoľvek veľmi veľkých online platforiem a veľmi veľkých online vyhľadávačov, aby mohli vykonať výskum systémových rizík v Únii. Konzultácia bude trvať do 25. mája. Komisia následne, vzhľadom na získanú spätnú väzbu, predloží delegovaný akt s cieľom navrhnúť jednoduchý, praktický a jasný postup prístupu k údajom s primeranými zárukami proti zneužívaniu.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.