23. 4. 2023

Odovzdanie Novinárskych cien sa uskutoční 3. mája pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače

 Odovzdanie Novinárskych cien sa uskutoční 3. mája pri 

 Novinárska cena | Bratislava

príležitosti Svetového dňa slobody tlače

 

Slávnostné odovzdávanie cien 19. ročníka Novinárskej ceny sa uskutoční 3. mája pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače v priestoroch Slovenskej sporiteľne. Poroty vyberali zo 480 príspevkov prihlásených do 13 kategórií. Na špeciálnu česko-slovenskú cenu verejnosti nominovala rada súťaže päť príspevkov, hlasovať je o nich možné do 27. apríla. Vyvrcholením programu bude udelenie Ceny otvorenej spoločnosti. Informovala o tom v tlačovej správe z Nadácie otvorenej spoločnosti Andrea Kleine.

V novinárskej cene za rok 2022 dominovali práce, ktoré tematizovali vojnu na Ukrajine. Zastúpenie mala aj téma menšín, rodovej nerovnosti a LGBTI+ komunity. ktorá sa dostala do popredia po vražde dvoch mužov v Teplárni. V kategóriách investigatívnej žurnalistiky nominované príspevky odhalili závažné kauzy. V kategórií Komentár mala tento rok porota na výber z väčšieho počtu kvalitných textov než v minulom roku. Prihlásili sa autori publikujúci aj v menších redakciách. Výnimočná situácia nastala v kategórii Fotografia, kde porota vybrala len jednu nomináciu.

Hlavným partnerom súťaže je Nadácia Slovenskej sporiteľne, ďalšími partnermi sú Slovenská sporiteľňa, Nadácia ESET, Nadácia Zastavme korupciu, Nadácia O2, MEMO98, Nadace Open Society Fund, Newton Media, Človek v ohrození a Iniciatíva Svet medzi riadkami, Veľvyslanectvo USA na Slovensku, Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Slovensku a Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko.

Zdroj: SITA