25. 4. 2023

RTVS žije aj tretím ročníkom Festivalu rozhlasovej hry

 RTVS žije aj tretím ročníkom 

 Festival rozhlasovej hry 2023 - Kultúrne centrum Malý Berlín

Festivalu rozhlasovej hry



Rozhlas a televízia Slovenska v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom organizuje v dňoch 25. – 27. apríla 2023 v Trnave tretí ročník Festivalu rozhlasovej hry. Rádio Devín ako exkluzívny vysielateľ premiérovej produkcie pôvodnej rozhlasovej hry vytvorilo priestor na prezentáciu rozhlasových hier, ktoré vznikli v Odbore literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu za uplynulé dva roky. O víťaznom titule z kolekcie hier vybraných dramaturgickou radou rozhoduje odborná porota. Súťaž má bohatý sprievodný program.


Tri súťažné kategórie Festivalu rozhlasovej hry 2023 odrážajú formáty žánru vo vysielaní – poslucháči sa vo vysielaní stretávajú s rozhlasovou hrou nad 45 minút, do 45 minút a osobitnú kategóriu tvoria študentské práce v kategórii Fórum mladých autorov. Do súťaže boli prihlásené pôvodné rozhlasové hry, dramatizácie literárnych diel svetovej i domácej proveniencie a takisto aj adaptácie dramatických diel do rozhlasovej podoby. Posudzovateľmi kvalít rozhlasových hier je porota, ktorej členmi sú Zora Hudíková, psychologička médií a mediologička z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Fero Király, autor, interpret a pedagóg s presahom do performance a soundartu, Patrik Lančarič, režisér, Lucia Mihálová, riaditeľka umeleckého úseku Divadla Jána Palárika v Trnave a Martina Vannayová, scenáristka a dramaturgička. Na základe ich hodnotenia v prvom kole sa do hlavnej súťaže festivalu spomedzi rozhlasových hier ocenených Pečaťou kvality dostalo päť súťažných hier pre každú kategóriu:

Rozhlasové hry nad 45 minút - George Orwell / Ján Mikuš: 1984, Ivica Ruttkayová: Extrém, Dodo Gombár: Ľadové kone, Ján Kalinčiak / Karol Horváth: Reštavrácia, Lev Nikolajevič Tolstoj / Karol Horváth: Vojna a mier 2. časť

Rozhlasové hry do 45 minút - František Švantner / Gabriela Alexová: List na rozlúčku, David Vyhnánek / Markéta Bocková: Masaryk a Slováci, Ján Červeň / Ján Mikuš: Prorok, Eva Borušovičová: Všetci ľudia budú bratia, Miro Dacho / Božena Němcová: Z Uher

Fórum mladých autorov - Katarína Jungová: Aby nás v snehu nezbadali, Aneta Bocková: Harmonices mundi, Ivana Kováčiková: Malá dáma, Roberta Chrťanská: Možnosti modriny, Markéta Bocková: Viera

Festival rozhlasovej hry prináša množstvo sprievodných aktivít, ktoré sú zasadené do výnimočných priestorov mesta. Okrem primárnej línie v podobe verejného počúvania súťažných hier v Letnej čitárni Knižnice Juraja Fándlyho ponúka festival aj podujatia zamerané na teoretickú reflexiu rozhlasovej dramatickej tvorby - seminár pre študentov FMK UCM v Malom Berlíne a odborný seminár o aktuálnych trendoch v rozhlasovej hre na Slovensku v Aule Pázmaneum Trnavskej univerzity.

Popri pracovných diskusiách porotcov a tvorcov naviazaných na počúvané rozhlasové hry odvysiela Rádio Devín naživo aj diskusný formát Kritikon Hany Rodovej venovaný zákulisiu dramatickej tvorby v rozhlasovom médiu.

Jednotlivé programové služby Slovenského rozhlasu ( Rádio Devín, Rádio Slovensko a Rádio Regina Západ) zaradia do svojho vysielania aj živé vstupy z divadelnej kaviarne Divadla Jána Palárika.

Rádio Devín naživo odvysiela z kultúrneho centra Malý Berlín aj atraktívny formát Fúzia múz. Vytvorí tak priestor na stretnutie súčasnej slovenskej literatúry so súčasnou slovenskou hudbou Michala Matejku a Štefana Szaba, ktoré synergicky vytvoria nové umelecké dielo.

Úzke spojenie medzi dramatickou tvorbou a literatúrou demonštruje Festival rozhlasovej hry aj početnými besedami s poprednými autormi súčasnej literárnej a umeleckej scény – bližšie k svojim čitateľom a divákom sa dostanú spisovatelia Veronika Šikulová, Dušan Taragel, Laco Kerata a Karol D. Horváth, či herec Kamil Mikulčík. Počas slávnostných večerov festivalu v Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika vystúpia Teri Čikoš a Pavol Bereza a skupina Hvozd a pre publikum z radov trnavskej kultúrnej verejnosti organizátori garantujú pestrú skladbu edukatívnych, odborných, ale aj poslucháčsky a divácky atraktívnych programov. Ako uviedla intendantka Rádia Devín Zuzana Belková, „festival cieli na návštevníka ochotného zoznámiť sa s niečím, na vnímanie čoho nemusí vynaložiť veľa námahy, a predsa je veľká šanca, že ho to zasiahne, že ho uchváti zvuková podoba hier alebo že podľahne čaru silných a krásnych hlasov súčasnej hereckej špičky, s ktorou spolupracujeme. Rozhlasová hra prezentovaná na aktuálnom ročníku festivalu postihuje univerzálne ľudské emócie, frustrácie i nádeje a v zhode s programovými prioritami Rádia Devín vyniká schopnosťou reflexie toho, čo sme žili, žijeme a s najväčšou pravdepodobnosťou budeme žiť.“