26. 6. 2013

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS



Film Hodiny harmónie kazašského režiséra Emira Bajgazina získal v kategórii hraných filmov hlavnú cenu Modrý anjel na 21. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach (21. – 26. 6).
Ako TASR informovala PR manažérka agentúry Forza Zuzana Čižmáriková, päťčlenná medzinárodná porota na čele so známym maďarským producentom Andrásom Muhim udelila snímke prvenstvo za jej vynikajúci estetický príspevok k súčasnej svetovej kinematografii. "Emir Bajgazin nakrútil film, ktorý je zrelým, prekvapivým a vyrovnaným pohľadom na fungovanie mechanizmov moci v ľudskom spoločenstve," zdôvodnila porota. Film si okrem Modrého anjela z Art Film Festu odnáša aj Cenu primátora Trenčianskych Teplíc za veľmi presvedčivé vykreslenie stretu jedinca s mechanizmom marginalizácie násilia.
Modrý anjel za najlepšiu réžiu putuje do rúk gruzínskej režisérky Nany Jekvtimišvili a nemeckého režiséra Simona Grossa za film V rozpuku. Herečka Lika Babluani z tejto snímky si odnáša Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon. Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon získal herec Ercan Kesal za emocionálne a technicky dokonalé a komplexné zosobnenie zložitej dramatickej postavy vo filme Pleseň režiséra Aliho Aydina.
Zvláštne uznanie poroty získal rakúsky film Vojačka Jana za silné vizionárske a imaginatívne dielo sľubného debutujúceho režiséra Daniela Hoesla. Snímke putuje aj Cena primátora Trenčína za odvahu realizovať film nekompromisným nezávislým štýlom a s výrazným, nezameniteľným autorským rukopisom. Ďalšie Zvláštne uznanie poroty si z festivalu odnáša mexicko-španielsky film Zlatá klietka režiséra Diega Quemada-Dieza za odvážne a originálne uchopenie príbehu, réžiu, herecké výkony a produkciu v debutovom celovečernom filme. Za mimoriadny tvorivý čin mladého slovenského filmového tvorcu, ktorý získal uznanie v zahraničí, udeľuje ako spoločnú aktivitu Cenu Film Europe multimediálna spoločnosť Film Europe spolu s Art Film Festom snímke Môj pes Killer režisérky Miry Fornay. Film o mladom skinhedovi Marekovi má už na konte - ako vôbec prvý slovenský film - prestížneho Tigra z festivalu v Rotterdame.
Modrého anjela za najlepší krátky film si vybojoval animovaný film Realita 2.0 mexického režiséra Victora Orozca Ramireza. Zvláštne uznanie si odniesla krátka austrálska snímka Rieka. Ďalšie Zvláštne uznanie získal krátky dokumentárny film Príbeh pre Modlinovcov brazílskeho režiséra Sergia Oksmana. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov súťažilo 38 snímok z celého sveta.

Copyright © TASR 2013