23. 6. 2013

Art Film Fest News

Art Film Fest News




Po prvý raz v 21-ročnej histórii medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest pribudla na most v Kúpeľnom parku v Trenčianskych Tepliciach mosadzná tabuľka s menom nežijúcej osobnosti. Dcéra nezabudnuteľného komika, herca a spisovateľa Júliusa Satinského Lucia dnes popoludní pripevnila na most tabuľku venovanú pamiatke slávneho otca. Repliku ocenenia Hercova misia prevzala Lucia Satinská už v piatok (21.6.) počas slávnostného otvorenia festivalu.
"Nerád v tomto prípade používam slovné spojenie in memoriam. My hovoríme, že po desiatich rokoch si pripomíname. Na tabuľke, ktorú Lucia dnes pripevní na mostík v Kúpeľnom parku, sú dva dátumy. Dátum 2002 s krížikom a dátum 2013, teda tých desať rokov, čo od nás odišiel," povedal pre TASR viceprezident Art Film Festu Peter Hledík.
Na tohtoročnom festivale, ktorý sa koná v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach, si organizátori uctia Satinského majstrovstvo špeciálnou sekciou Július Satinský výberom Milana Lasicu. V rámci nej premietnu nielen filmy, v ktorých stvárnil Satinský nezabudnuteľné postavy, ale aj dokumentárny film Petra Hledíka Podivuhodný svet Júliusa Satinského. "Teraz, keď je desiate výročie úmrtia Jula Satinského, tak sa na festivale zrazu vynorila tá spomienka, u mňa sa vynára každý deň, a vznikla myšlienka, že Julo by mohol dostať ocenenie, aj keď už nie je medzi nami. Asi by sa usmial, iste by to akceptoval, ale zase by sa z toho nezbláznil," reagoval Lasica na otázku, čo by robil Satinský, ak by mu mohol oznámiť, že dostal ocenenie Hercova misia.
Ako počas preberania Hercovej misie povedala Lucia Satinská, vie si živo predstaviť, ako by to vyzeralo, keby jej tato bol na Art Film Feste. "Hneď po príchode by sa hodil do prvého hotelového bazéna, ktorý by stretol. Potom by sa natiahol do smokingu, obul by si cúgovky, lebo on nosil len dva typy obuvi – vibramky so žltými šnúrkami a cúgovky, a šiel by sa zabávať až do rána," skonštatovala dcéra slávneho otca.

Július Satinský vyštudoval dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení, tri roky pracoval ako dramaturg v Československej televízii v Bratislave. Spolu s Milanom Lasicom vytvorili dvojicu komikov, účinkovali v Tatra revue a Divadelnom štúdiu (Divadlo na korze). V normalizačnom období pôsobili dva roky v divadle Večerní Brno, neskôr v spevohre a činohre Novej scény v Bratislave. Napísal takmer štyri desiatky kníh, vytvoril viac ako 20 divadelných postáv a stvárnil nezabudnuteľné úlohy v takmer 40 filmoch ako Sladké hry minulého leta, Nekonečná - nevystupovat, S tebou mě baví svět, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni, Vesničko má středisková, Utekajme, už ide!, Vážení přátelé, ano a mnoho ďalších.

Copyright © TASR 2013