26. 6. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS


 

Postup polície pri výsluchu novinárky, ktorá dostala materiály k údajnému tunelovaniu Vojenského spravodajstva, bol podľa špeciálnej prokuratúry v poriadku. „Po preskúmaní postupu vyšetrovateľa PZ prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v jeho konaní nezistil žiadne pochybenie ani porušenie ustanovení upravujúcich výsluch svedka," napísala v stanovisku hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová Tvardzíková išla minulý týždeň na policajné prezídium odovzdať časť tajných materiálov k údajnému tunelovaniu vojenskej rozviedky, ktoré dostala. Podľa denníka Sme ju namiesto formálneho úkonu vraj čakal prísny výsluch, počas ktorého na ňu policajti tlačili, aby im vyzradila, kto jej materiál dal. „Jeden z nich sa opýtal, či mi ako matke dieťaťa stojí za to stretávať sa s osobou, ako je Roman M. Keď som sa opýtala, ako to myslí, povedal, že M. je predsa trestne stíhaný,“ opísala výsluch denníku Sme.
Roman M. je bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby. Cez víkend mu polícia prehľadala auto, v ktorom údajne našla utajované dokumenty, a na dva dni ho zadržala. Teraz je obvinený z ohrozenia utajovanej skutočnosti. Policajti podľa denníka Sme zobrali Ruttkayovej Tvardzíkovej odtlačky prstov aj DNA na porovnanie s obálkou, v ktorej im dokument odovzdala. Z výsluchu podľa nej vyplynulo, že policajti sledovali Romana M., vedeli kedy, na akom aute sa s ním stretla, kedy s ním telefonovala. Žiadali od nej e-mailovú komunikáciu s ním a keď im ju odmietla dať, povedali, že si ju zoženú príkazom. „Každého, kto niečo vie, chcú zastrašiť,“ opísala novinám.
V utorok novinárke tiež podľa jej slov policajný prezident Tibor Gašpar odporučil, aby sa prípadu už nevenovala. „Povedal som jej, že vo veci, kde je zainteresovaná ako svedok, by bolo vhodnejšie, aby noviny poverili niektorého z jej kolegov. V druhej časti, ktorá sa týka podozrení z tunelovania, jej poskytujeme informácie ako všetkým ostatným,“ povedal pre Sme Gašpar. Sme píše, že najprv sľúbil aj vyjadrenie k priebehu jej výsluchu, napokon ho neposkytol. Odvolal sa na zákaz špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ten v utorok popoludní vyhlásil, že o prípade už bude informovať len on.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.