29. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Ministrom kultúry ČR v úradníckej vláde premiéra Jiřího Rusnoka bude niekdajší šéf Českej televízie a neskôr hudobnej televízie Óčko Jiří Balvín. Novinári sa to dozvedeli priamo od neho bezprostredne po jeho včerajšom stretnutí s vymenovaným predsedom novej vlády.
Podľa vlastných slov by chcel presadiť viac finančných prostriedkov pre rezort, aj keď je realista. Za priority, ktoré vníma ako dané, označil podporu filmárov, živej hudby, divadiel i pamiatok.
Balvín je tak štvrtým istým členom Rusnokovho kabinetu. Tými predchádzajúcimi sa v uplynulých dňoch stali Martin Pecina ako minister vnútra, Miroslav Toman ako minister pôdohospodárstva a Marie Benešová ako ministerka spravodlivosti, informovala spravodajská televízia ČT24.
Jiří Rusnok pokračoval dnes v Prahe v rokovaniach s adeptmi na ministerské kreslá v jeho kabinete. Ponuku na kreslo šéfa rezortu obrany dostal od neho minister obrany v demisii Vlastimil Picek, ktorý sa vráti z Veľkej Británie a podľa vlastných slov pre Českú televíziu sa k ponuke vyjadrí po stretnutí s premiérom.
Kreslo ministra životného prostredia ponúkol Rusnok Radkovi Špicarovi, viceprezidentovi Zväzu priemyslu a dopravy pre hospodársku politiku a konkurencieschopnosť, ako aj riaditeľovi Aspen Institute Prague. Ten ponuku zváži.
Podobne prisľúbili v priebehu budúceho týždňa záväzné vyjadrenia na ponuky stať sa členmi kabinetu aj ďalší oslovení politici - Jan Kohout, ktorý by sa mohol vrátiť do čela ministerstva zahraničných vecí, Martin Holcát, ktorý by mohol prevziať rezort zdravotníctva, Daniel Braun, ktorý dostal ponuku na post ministra pre miestny rozvoj či Jaromír Schling, ktorému Rusnok ponúkol post ministra dopravy.
V Kramářovej vile sa včera premiér stretol aj s ďalšími osobnosťami, okrem iného s bývalým tajomníkom ministra financií, bývalým poradcom ministra obrany a vojenským diplomatom pri OBSE vo Viedni Karlom Štoglom, ktorý však návštevu u Rusnoka nekomentoval. Medzi návštevníkmi bol aj ekonóm a člen Národnej ekonomickej rady vlády Miroslav Zámečník. Ten vraj ponuku nedostal, ale Rusnok sa uňho zaujímal o dve osoby z okruhu jeho niekdajších alebo súčasných spolupracovníkov.
S Rusnokom sa dnes stretol aj bývalý predseda populárnej úradníckej vlády ČR a neúspešný prezidentský kandidát Jan Fischer, ktorý však pred ani po schôdzke médiám neposkytol žiadne informácie.
Okruh osobností, ktoré premiérovu ponuku odmietli, sa medzičasom rozšíril o rektora Vysokej školy banskej-Technickej univerzity Ostrava Iva Vondráka, adepta do čela ministerstva školstva. Pred ním postupoval podobne z principiálnych dôvodov súčasný šéf rezortu školstva Petr Fiala, námestník ministra financií Jan Gregor, ktorému Rusnok ponúkol vedenie tohto rezortu, ako aj exminister Petr Šimerka, ktorý z osobných dôvodov odmietol ponuku, aby riadil ministerstvo práce a sociálnych vecí. Účasť vo vláde poprel aj šéf odborov Jaroslav Zavadil, ktorý premiéra v Kramářovej vile navštívil opakovane.

Vyše 50 novinárov bolo zranených, šikanovaných alebo zatknutých počas protestných demonštrácií, ktoré sa už od 17. júna konajú v Brazílii, najväčšej krajine Latinskej Ameriky. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na údaje Brazílskeho združenia investigatívnej žurnalistiky.

Vlna protestov sa začala vyjadrovaním nespokojnosti so zvýšením cien v mestskej hromadnej doprave - pozornosť demonštrantov sa však postupne začala sústreďovať na množstvo rozličných iných problémov vrátane korupcie vo vládnych kruhoch, vysoké dane, nedostatočné verejné služby a prílišné financie vynakladané na Svetový pohár vo futbale.
Novinárske združenie vo svojom e-mailovom vyhlásení tvrdí, že 34 žurnalistov sa stalo obeťami "agresie, nepriateľstva a hrozieb zo strany policajtov".
Zatknutých bolo šesť reportérov, niektorí len na niekoľko minút, iných však zadržiavali až niekoľko dní. Podľa správy Brazílskeho združenia investigatívnej žurnalistiky samotní demonštranti zranili 12 novinárov.

  Copyright © TASR 2013


Americký herec Michael C. Hall, ktorý stvárňuje titulnú úlohu v americkom kriminálnom seriáli Dexter (2006), sa v rozhovore pre magazín TV Guide vyjadril, že jeho postava nemôže žiť večne. "Môže Dexter prežiť? Od začiatku len prežíva a v kontexte, v ktorom sme ho videli, už nemôže ísť ďalej," skonštatoval 42-ročný Hall. Dexter podľa herca vo svojom príbehu vytvoril priveľa trhlín, ktoré spôsobia, že sa v posledných epizódach "musí niečo stať".

Záverečnú sezónu známeho seriálu začne americká televízia Showtime vysielať 30. júna. To, že bude ôsma séria posledná, potvrdili v apríli po mesiacoch špekulácií. Úspešný seriál na obrazovkách debutoval 1. októbra 2006. Príbehy policajného vyšetrovateľa Dextera Morgana, ktorý je zároveň sériovým vrahom, inšpirované rovnomennou knižnou sériou Jeffa Lindsayho, si okamžite po premiére získali množstvo fanúšikov a fanúšičiek.
Seriál Dexter si zatiaľ vyslúžil 25 nominácií na televízne ceny Emmy, vrátane štyroch v kategórii Najlepší dramatický seriál, a desať nominácií na Zlatý glóbus, pričom získal štyri Emmy a dva glóbusy. Hall, ktorý je zároveň jedným z výkonných producentov, si v piatich po sebe nasledujúcich rokoch (2008 - 2012) pripísal päť nominácií na Emmy pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe dramatického seriálu a rovnako päť nominácií (2007 - 2011) získal v rámci udeľovania Zlatých glóbusov, z ktorých jednu v roku 2010 premenil na víťazstvo. Seriál, ktorý v televízii posunul hranice násilia i čierneho humoru, má tiež viac než 13 miliónov fanúšikov a fanúšičiek na sociálnej sieti Facebook.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané