28. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Japonský právnik na dôchodku zažaloval verejnoprávnu televíziu NHK pre emocionálnu ujmu, ktorú mu podľa jeho slov spôsobujú jej programy s príliš veľa cudzími slovami. Právnik 71-ročného dôchodcu vo štvrtok potvrdil, že jeho klient žiada odškodné v prepočte takmer 11-tisíc eur. Argumentuje používaním rôznych výrazov prebratých predovšetkým z angličtiny, ktorými nahrádza japonské výrazy a vysielanie sa tak údajne stáva nezrozumiteľné.
Advokát tlmočil jeho obavy, že Japonsko je "príliš amerikanizované" a "jednoducho sa stáva provinciou" USA. Žalobu sa rozhodol podať v reakcii na ignorovanie jeho podnetov zo strany štátneho média. Podľa jeho názoru ide "o japonskú kultúru, krajinu ako takú vrátane politiky a ekonomiky".


Ruská prokuratúra už nepožaduje trest väzenia pre mediálneho magnáta Alexandra Lebedeva, ktorý je obvinený z ublíženia na zdraví a politickej nenávisti. Namiesto toho navrhla trest obmedzenia slobody pohybu na 21 mesiacov. Lebedev, ostrý kritik Kremľa a spolumajiteľ britských novín The Evening Standard a The Independent, udrel Sergeja Polonského, realitného magnáta, počas hádky v ruskej televíznej šou v septembri 2011. Bývalý 53-ročný agent KGB všetky obvinenia odmieta ako vykonštruované v odvete za jeho kritiku vlády prezidenta Vladimira Putina. Prokuratúra žiada, aby mu súd obmedzil pohyb, čo znamená, že sa nebude môcť bez povolenia presťahovať, zmeniť miesto či zúčastniť sa na verejných podujatiach. Verdikt súdu sa očakáva v pondelok. Súd by mu mohol dať aj vyšší trest, no zvyčajne sa drží návrhu prokuratúry.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 



Svojráznym spôsobom sa český prezident Miloš Zeman vo štvrtok rozlúčil s novinárkou nemeckej stanice RTL. Tá sa ho počas jeho návštevy Berlína spýtala na osud dvoch unesených Češiek v Pakistane. Hlava štátu v reakcii na to zažartovala. Správu vrátane videa priniesol server českej televízie Nova tn.cz, ktorú vo štvrtok citoval web iDNES.cz.
"Som veľmi šťastný, že tie dve dievčatá sú stále nažive, a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme im pomohli," uviedol prezident na otázku nemeckých novinárov, ako sa angažuje v prípade dvoch Češiek Hany Humpálovej a Antonie Chrásteckej, ktoré v marci uniesli dosiaľ neznámi ozbrojení muži v Pakistane. Dievčatá sa objavili na videozázname, ktorý spravodajské internetové stránky zverejnili v stredu 26. júna.
Zeman však odmietol konkretizovať, aké kroky Česko podnikne. Keď sa prezidenta redaktorka nemeckej stanice RTL spýtala, či ČR požiada o pomoc Spojené štáty, Zeman odpovedal: "Keby som vám povedal, aký spôsob pomoci to bude, bola by to práve tá informácia pre Taliban alebo al-Káidu." Potom sa zo žartu opýtal: "Ste agentka Talibanu alebo al-Káidy?"
Z videa nie je jasné, kto sú únoscovia, hoci dá sa usudzovať, že ide o radikálnych islamistov.
Na rozlúčku potom český prezident predniesol tzv. takbír, teda frázu "Alláhu akbar", ktorá sa obyčajne prekladá ako "Alah je veľký". Takbír moslimovia vyslovujú v celom rade situácií: neformálne sa tak vyznávajú zo svojej viery, alebo ak chcú vyjadriť súhlas či nadšenie. Vyslovia to však aj vo chvíľach výnimočného stresu, napríklad v priebehu bitiek alebo tesne pred teroristickým útokom.
Dopoludnia Zeman v prednáške na berlínskej Humboldtovej univerzite kritizoval Európsku úniu za "mäkký" prístup k terorizmu a zopakoval svoje presvedčenie, že s teroristami sa nevyjednáva.
Zeman je známy svojím negatívnym postojom k islamu. Pred dvoma rokmi napríklad prirovnal moslimov k nacistom a komunistom, napísal webový server iDNES.cz. Toto náboženstvo je podľa neho zamerané proticivilizačne, čo potvrdzuje aj jeho vzťah k ženám.
"Hoci sa dá súhlasiť so zákazom, aby ženy riadili auto, vo všetkých ostatných prípadoch islamská civilizácia robí zo žien nesvojprávnu, diskriminovanú menšinu," povedal vtedy.
Zeman tiež v minulosti presadzoval bombardovanie Iránu, kde vládne šiitský duchovný ajatolláh Chameneí. Západ totiž obviňuje krajinu zo snahy vyrobiť jadrové zbrane

Copyright © TASR 2013