3. 9. 2018

Audiovizuálni umelci môžu prihlasovať svoje diela do súťaže Iné vízie SK

Audiovizuálni umelci môžu prihlasovať svoje 

diela do súťaže Iné vízie SK


Olomoucká Přehlídka filmové animace a současného umění (PAF) v spolupráci s online filmovým magazínom Kinečko a festivalom 4 živly vyzývajú autorov k zasielaniu audiovizuálnych diel do 3. ročníka súťaže pohyblivých obrazov Iné vízie SK.
Súťaž vznikla pôvodne v Českej republike, kde sa postupne stala platformou pre prezentáciu unikátnej formy audiovizuálneho umenia. Na Slovensku funguje od roku 2016 ako jediný projekt svojho druhu. "Iné vízie sledujú súčasnú slovenskú (profesionálnu aj amatérsku) umeleckú scénu a poskytujú priestor tomu najzaujímavejšiemu, čo sa v oblasti experimentálneho filmu, animácie, performance či video artu za ostatných 18 mesiacov u nás urodilo," TASR informoval PR manažér podujatia Peter Gašparík.
Spomedzi prihlásených diel je do finálneho výberu zaradených a verejnosti predstavených desať krátkometrážnych snímok. Kolekcia je vždy výsledkom preferencií prizvaného kurátora. Tento rok je ním vizuálny umelec, výtvarník a hudobník András Cséfalvay. "Odlišné záujmy osobností z oblasti audiovizuálneho umenia umožňujú špecifickosť daného výberu a vízie sú tak z roka na rok skutočne iné. Víťaza neskôr vyberá spomedzi finalistov trojčlenná odborná porota," dodal.
Premiéra finálneho výberu Iných vízií SK 2018 sa uskutoční v decembri na PAF Olomouc. "Na slovenskú premiéru, spojenú s vyhlásením víťaza, sa diváci budú môcť tešiť už tradične na Zimnom filmovom festivale 4 živly vo februári nasledujúceho roka. Selekcia bude následne súčasťou rôznych kultúrnych podujatí a ako kolektívna výstava bude sprístupnená návštevníkom galérií po celom Slovensku," uzavrel Gašparík.
Diela môžu záujemcovia prihlasovať na www.pifpaf.cz/jv-sk-oc do 30. septembra.

Copyright © TASR 2018