4. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nová vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v pondelok - prvý deň v práci - uviedla, že je šokovaná sedemročným trestom väzenia, ktorý v Mjanmarsku dostali dvaja miestni reportéri agentúry Reuters. Proces s novinármi nazvala "paródiou spravodlivosti" a vyzvala na ich okamžité prepustenie, informuje agentúra AP.
Novinárov Ťjo Sou Ua (28) a Wa Loneho (32) súd v pondelok odsúdil za nelegálne prechovávanie oficiálnych dokumentov, čím sa mali dopustiť porušenia štátneho tajomstva.
Oboch reportérov obžalovali v júli na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia. Novinári obvinenia odmietali.
K zadržaniu žurnalistov, ktorí písali o masakre desiatich rohinských civilistov, došlo v najväčšom mjanmarskom meste Rangún pred jednou reštauráciou po tom, ako sa stretli s policajtmi. Podľa obhajoby na nich nastražila polícia pascu, keď im pred zadržaním odovzdali inkriminované dokumenty.
Novinári mali disponovať dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Približne 700.000 Rohingov vlani ušlo z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom tamojšej armády.
Bacheletová si však myslí, že informácia o masakre bola zverejnená "vo verejnom záujme". "Preto budem naliehať na mjanmarskú vládu, aby ich (reportérov) prepustila hneď, ako to bude možné," povedala bývalá čilská prezidentka. Dodala, že bola "šokovaná", keď súd vyniesol verdikt.

Copyright ©TASR 2018