3. 9. 2018

Slovak Press Photo 2018

Slovak Press Photo 2018
Absolútnym víťazom 7. ročníka súťaže Slovak Press Photo a držiteľom ceny Grand Prix za najlepšiu fotografiu sa stal Tomáš Benedikovič. Fotograf Denníka N si získal medzinárodnú porotu záberom zo série, v ktorej zachytil protesty Za slušné Slovensko. "Najviac prihlášok sme mali z tejto témy, takže to bolo veľmi ťažké. Série, samostatné fotografie boli poposielané do rôznych kategórií," konštatoval v pondelok na tlačovej konferencii v Bratislave slovensko-kanadský fotograf Joe Klamar (AFP), predseda päťčlennej medzinárodnej poroty.
"Všetci sme sa zhodli, že víťazná fotka musí byť z tohto podujatia, pretože je to novinárska fotografia. Nepamätám si za posledných niekoľko dekád, aby toľko ľudí vyšlo do ulíc a neviem o nijakom inom väčšom podujatí, ktoré by Slovensko zažilo za poslednú éru," zdôvodnil Klamar výber víťaznej fotografie. "Zvolili sme ju preto, lebo je neutrálna, je dlhodobá. Ničím sa nevyznačuje viac ako masou ľudí, ktorá tam stojí s tým svetielkom nádeje. Tá situácia nie je uzavretá, nie je to víťazné, nie je to prehraté, zobrazuje situáciu, aká podľa mňa momentálne na Slovensku je," dodal.
Ako ďalej informovala riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová, do súťaže sa prihlásilo 241 fotografov, ktorí dovedna zaslali doposiaľ najvyšší počet fotografií v histórii súťaže - 2672 snímok. Medzi súťažnými prácami dominovali témy celospoločenských protestov na Slovensku a ich dôsledky na slovenskú politickú scénu, aktuálne problémy životného prostredia, viacero fotografov sa zameriavalo na sociálne problémy doma i v zahraničí. "Je to zatiaľ náš najsilnejší ročník," podčiarkla na margo súťaže, v ktorej porota hodnotila samostatné fotografie a série fotografií v súťažných kategóriách - Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Portrét, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a kultúry, Mladí fotografi do 25 rokov a študenti (medzinárodná kategória), Dlhodobý dokument (medzinárodná kategória) a Grant Bratislavy.
Porota, ktorú ďalej tvorili taliansky dokumentárny fotograf Francesco Zizola (NOOR), fotoeditorka Maral Deghati (World Press Photo), poľský fotograf Czarek Sokolowski (AP) a významný český fotograf a pedagóg Jindřich Štreit, konštatovala výrazne vyššiu kvalitu prihlásených prác v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, a to vo všetkých kategóriách. Medzi najsilnejšie patril Dlhodobý dokument, ale aj Príroda a životné prostredie či klasické žurnalistické kategórie Aktualita a Reportáž. Najpočetnejšie boli zastúpené kategórie Dlhodobý dokument a mladí fotografi do 25 rokov.
"V žiadnom ročníku nebolo toľko kvalitných, výborných fotografií ako v tomto roku, teraz nehovorím o množstve, ale o kvalite," vyhlásil Štreit, ktorý je pri súťaži novinárskej fotografie od jej začiatkov. "Je vidieť, že fotografi si uvedomili, že to nie je priemerná súťaž, ale skutočne vážna súťaž, ktorá niečo znamená," poznamenal český fotograf a pedagóg, pre ktorého je víťazná fotografia 7. ročníka Slovak Press Photo nádejou. "Tá fotografia nie je o zvonení kľúčov, nie je o víťazstve, ale je tam to svetlo a svetlo je vždy nádej. Je to krásna fotka, ktorá nám dáva nádej, že to všetko zvládnete."
Mená všetkých finalistov zverejní organizátor súťaže koncom septembra. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 3. októbra v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave.

Copyright ©TASR 2018