4. 2. 2019

Annie Awards

Annie Awards  


Na udeľovaní Annie Awards triumfovala snímka Spider-Man: Paralelné svety, ktorá premenila na víťazstvo všetkých svojich sedem nominácií. Zvíťazila v najprestížnejšej kategórii Najlepší animovaný film a okrem toho získala trofeje aj za réžiu (Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman), scenár (Rodney Rothman, Phil Lord), výpravu (Justin K. Thompson), animáciu postáv v animovanom filme (David Han), dizajn postáv (Shiyoon Kim) a strih (Bob Fisher, Andrew Leviton, Vivek Sharma). Slávnostné odovzdávanie cien Medzinárodnej asociácie animovaných filmov (ASIFA-Hollywood) sa konalo v sobotu v losangeleskej Royce Hall.
Po dve ceny získali Rodinka Úžasných 2 a Návrat Mary Poppins. Prvú spomínanú ocenili za storyboarding (Dean Kelly) a hudbu (Michael Giacchino), druhú zase za animáciu postáv v hranom filme (Chris Sauve, James Baxter, Sandro Cleuzo) a ako Najlepšiu animovanú špeciálnu produkciu. V kategórii Najlepších animovaných efektov zvíťazil Ralph búra internet. Herec Bryan Cranston dostal cenu za hlasové herectvo vo filme Psí ostrov. Najlepším nezávislým animovaným filmom sa stal Mirai no mirai a za najlepší krátkometrážny film vyhlásili Weekends.
V televíznych kategóriách uspeli projekty Mickey Mouse (2013) a Hilda (2018), ktoré získali po tri trofeje, či BoJack Horseman, ktorý získal dve ceny. Jednu z nich si vyslúžil Will Arnett, ktorý prepožičal hlas titulnému hrdinovi.
Počas galavečera udelili aj ocenenie za celoživotný prínos v oblasti animácie, takzvanú Winsor McCay Award, ktorú získali Ralph Eggleston, Andrea Romano a posmrtne ju udelili aj Frankovi Braxtonovi. June Foray Award za charitatívny vplyv na umenie posmrtne udelili Adamovi Burkeovi.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.