4. 2. 2019

Dvojka vo februári predstaví súčasnú iránsku kinematografiu

Dvojka vo februári predstaví 

súčasnú iránsku kinematografiu


Filmový klub na Dvojke bude vo februári patriť súčasnej iránskej kinematografii. Počas februárových pondelkov si diváci budú môcť pozrieť štyri iránske filmy natočené v rokoch 2015 – 2017. Film Bez dátumu, bez podpisu zaznamenal úspech aj na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava, z ktorého si odniesol dve ceny a ceny získal aj na MFF v Benátkach. Počas februára Dvojka odvysiela aj filmy Dúhový ostrov, Čiarový kód a film Číslo 17, Soheila.
Film režiséra Vahida Jalilvanda Bez dátumu, bez podpisu, ktorý bude Dvojka vysielať 25. februára, patrí medzi najúspešnejšie filmy iránskej produkcie za ostatné roky. Získal viaceré ocenenia z filmových festivalov, mimo iných aj ceny z MFF v Benátkach za najlepšiu réžiu a najlepší mužský herecký výkon v sekcii Horizonty. Hlavnou postavou príbehu je doktor Kaveh Nariman, zásadový a cnostný muž, ktorý pracuje ako patológ a nechtiac sa stane súčasťou nehody 8-ročného chlapca. Doktor však následne čelí otázke, či chlapec zomrel následkom nehody, alebo na otravu jedlom tak, ako to diagnostikovala jeho kolegyňa. Otec chlapca prežíva vlastnú tragédiu, zo smrti syna viní muža, ktorý mu predal pokazené mäso a v zúfalstve berie spravodlivosť do vlastných rúk.
Iránsky filmový klub otvorí 4. februára film Dúhový ostrov režiséra Khosrowa Sinaia. Príbeh rozpráva o krásnom ostrove Hormuz, ktorého pôda má viac ako 50 rôznych farebných odtieňov. Umelec z Teheránu chce túto raritu využiť a zlepšiť život miestnych obyvateľov. Nie všetci sú však z jeho pôsobenia na ostrove nadšení. Postupne sa však ukáže, že umenie a pozitívne myslenie má v sebe silu, ktorá dokáže zmeniť svet.
 

O týždeň neskôr, 11. februára, si diváci Dvojky budú môcť v premiére pozrieť film Čiarový kód. V ňom chce Hamad urobiť na svojho potenciálneho šéfa dojem tým, že mu rozpovie príbeh svojho života, v ktorom okrem neho zohrávajú dôležitú úlohu jeho priatelia a tajomná krásna cudzinka, vďaka ktorej bol čoraz hlbšie vtiahnutý do sveta gangov, drog a násilia. S priateľmi však vymyslí duchaplný plán pomsty. Výsledkom je čierna komédia prinášajúca originálny pohľad na život v modernom Teheráne.
Príbeh ženy okolo štyridsiatky, ktorá sa túži stať matkou, nevie si však nájsť vhodného partnera rozpovie film Číslo 17, Soheila 18. februára na Dvojke. Soheila sa rozhodne nájsť partnera pomocou priateľov, stretne sa s bývalými známosťami, v zúfalstve vyskúša i zoznamovaciu agentúru. Dokáže sa však vzdať svojej predstavy o ideálnom partnerovi?
Filmový klub na Dvojke:


4. 2. – Dúhový ostrov, r. 2015 (The Rainbow Island / Jazireh rangin, réžia Khosrow Sinai)
11. 2. – Čiarový kód, r. 2016 (Barcode / Barkod, réžia Mostafa Kiayee)
18. 2. – Číslo 17, Soheila, r. 2017 (No 17, Soheila / Shomareh 17 Soheila, réžia Mahmoud Ghaffari)
25. 2. – Bez dátumu, bez podpisu, r. 2017 (No date, no signature / Bedoone Tarikh, Bedoone Emza, réžia Vahid Jalilvand)