6. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarský provládny denník Magyar Idők vyšiel s týmto názvom v utorok naposledy - od stredy periodikum vychádza už ako Magyar Nemzet. Nový šéfredaktor Attila Ballai, ktorý na tomto poste vystriedal Otta Gajdicsa, v rozhovore pre komerčný rozhlas InfoRádió v súvislosti so zmenou názvu uviedol, že čitateľom ponúknu konzervatívny, národne orientovaný denník.
Ballai zdôraznil, že v súlade s tradíciou niekdajšieho denníka Magyar Nemzet, ktorý založili v roku 1938, nemieni podľahnúť ani ľavicovému, ani pravicovému extrémizmu. "Budeme hľadať odpovede aj na to, aký osud čaká o dve-tri generácie Maďarsko, Európu i svet," dodal s poznámkou, že z niekdajšieho denníka Magyar Nemzet by chcel zachovať umiernenosť, eleganciu, triezvosť a istý nadhľad.
Denník však podľa jeho slov zachová provládny charakter s tým, že "ak vláda zo 100 rozhodnutí urobí 96 dobrých, tak dobré noviny tie štyri zlé rozhodnutia podrobia kritike".
Protivládny spravodajský server 444.hu podotkol, že na titulke prvého vydania denníka so staronovým názvom Magyar Nemzet prekvapujúco nie je žiadna zmienka o americkom finančníkovi Georgeovi Sorosovi, dokonca ani o migrantoch. Tí sa objavujú až v správach prevzatých z agentúry MTI.
Spravodajský server 24.hu poznamenal, že denník patrí do kritizovanej neziskovej Nadácie stredoeurópskej tlače a médií (KESMA), v ktorej sa skoncentrovali médiá blízke vláde premiéra Viktora Orbána.
Server zistil, že z internetového archívu vlani zatvoreného Magyar Nemzetu vymazali kritické články voči Orbánovmu kabinetu.
Opozičný veľkoformátový denník Magyar Nemzet bol v posledných rokoch jedným z dvoch opozičných denníkov v krajine. Magyar Nemzet vtedy vlastnil štyri roky magnát Lajos Simicska, niekdajší spojenec pravicového premiéra Viktora Orbána a jeho terajší najzarytejší odporca. Simicska však denník po vlaňajších aprílových voľbách zrušil.

Izraelská hudobná skupina Shalva Band sa s konečnou platnosťou vzdala účasti v pesničkovej súťaži Eurovízia 2019.
Organizátor súťaže totiž odmietol požiadavku jej členov, aby sa generálna skúška pred finálovým večerom nekonala v piatok večer, keď niektorí z členov skupiny slávia šabat. Práve záznam z generálky slúži medzinárodnej porote, aby rozhodla o víťazovi celej súťaže.
Do sporu vstúpila aj izraelská ministerka kultúry Miri Regevová, ktorá organizátora súťaže - Európsku vysielaciu úniu (EBU/UER - v pondelok požiadala, aby pozmenila súťažné pravidlá.
EBU/UER však odmietla spraviť výnimku - s vysvetlením, že "pravidlá súťaže platia pre každého rovnako". V súlade s nimi je účasť povinná na všetkých skúškach a priamych prenosoch, pričom to platí pre členov delegácií i súťažiacich.
V Izraeli toto rozhodnutie Európskej vysielacej únie vyvolalo kritiku. Podľa kritikov sú totiž organizátori pesničkovej súťaže tolerantní ku všetkým, len nie k veriacim či ortodoxným židom.
Izraelská skupina Shalva Band sa stala na medzinárodnej scéne známou v roku 2017. Pozostáva z ôsmich členov, ktorí majú rôzne psychické či fyzické postihnutie: sú medzi nimi autisti, nevidiaci i mladí ľudia s Downovým syndrómom.
Skupina vznikla v rovnomennom terapeutickom centre v Jeruzaleme, ktoré sa venuje deťom, mládeži i dospelým s rôznymi formami a druhmi postihnutia a ich inklúzií.
Shalva Band je u fanúšikov obľúbená a bola jedným z favoritov eurovíznej pesničkovej súťaže, o čom svedčia aj predbežné reakcie porotcov v národnej súťaži.
Finále Eurovízie sa bude konať 18. mája. Jeho hostiteľom bude práve Izrael a mesto Tel Aviv, a to vďaka speváčke Nette Barzilaiovej, ktorá vlani súťaž Eurovízie vyhrala pesničkou Toy.
Proti konaniu finále speváckej súťaže Eurovision Song Contest v Izraeli sa medzičasom formou petície vyslovilo viac ako 50 predstaviteľov britskej kultúry, ktorí ako dôvod svojej výzvy na bojkot uviedli situáciu v Palestíne a s ňou súvisiacu politiku Izraela. Petíciu podpísali zakladajúci člen skupiny Pink Floyd Roger Waters, spevák Peter Gabriel či návrhárka Vivienne Westwoodová.

Copyright © TASR 2019

Tohtoročný galavečer pri príležitosti odovzdávania cien americkej filmovej akadémie Oscar nebude mať jedného hlavného moderátora. Na pódiu budú rôzne osobnosti, ktoré predstavia nominované v jednotlivých kategóriách a vyhlási víťaza. Po niekoľkých týždňoch nejasností okolo hostiteľa udeľovania prestížnych filmových cien to oznámila zástupkyňa televízie ABC Karey Burkeová. Rolu hlavného moderátora mal pôvodne prevziať komik Kevin Hart. Vzdal sa jej ale kvôli starým kontroverzným vyhlásením na účet ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou..
Americký komik Kevin Hart sa vzdal vlani v decembri role moderátora oscarového večera iba dva dni po tom, čo verejnosti s nadšením oznámil, že ju prijal. Urobil tak potom, čo sa na verejnosti objavili jeho takmer desať rokov staré príspevky z Twitteru, v ktorých sa vyjadroval na adresu ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou. Sám Hart svoje vtedajšie vyjadrenia označil za "necitlivé slová".
Hart sa pritom mal stať jedným z mála černošských hercov, ktorí doteraz Oscary uvádzali, a prispieť tak k väčšej rasovej vyváženosti cien, ku ktorej boli akademici v posledných rokoch vyzývaní.
Oscarová show sa v posledných rokoch zápasí s prepadom sledovanosti a vlaňajší ročník videlo vôbec najmenej ľudí v histórii. Organizátori sa preto rozhodli skrátiť tohtoročnej slávnostný večer, ktorý sa odohrá 24. februára, o 30 minút, a udržať tak jeho dĺžku pod troma hodinami.
Na pódiu počas galavečera nebude jeden hlavný moderátor, vystrieda sa na ňom ale rad slávnych tvárí, ktoré predstavia jednotlivé nominované a vyhlásia víťaza. ABC už skôr oznámila, že obálky zverí do rúk Tine Feyovej, Whoopi Goldbergovej Danielu Craigovi, Jennifer Lopezovej, Chrisovi Evansovi či Constance Wuovej.
Hlavného moderátora nebude mať galavečer iba po druhýkrát v histórii. Naposledy tomu tak bolo v roku 1989. Ceny sa odovzdávajú už od roku 1929.
Najviac nominácií na ceny americkej filmovej akadémie Oscar za rok 2018 získalo mexický film Roma a historický film Favoritka. Obaja ich majú desať. Len o dve nominácie menej získalo romantická dráma Zrodila sa hviezda so speváčkou Lady Gaga.


Copyright © ČTK 2019

Americký komediálny seriál Moderná rodina (2009) skončí nasledujúcou jedenástou sezónou. Informuje o tom portál Deadline s tým, že záverečná séria úspešného projektu by mala pozostávať z 18 až 22 epizód.
Obnovenie seriálu na minimálne jednu ďalšiu sezónu sa očakávalo už odkedy v decembri podpísali nové zmluvy dospelí členovia a členky hereckého obsadenia - Ed O’Neill, Julie Bowen, Ty Burrell, Jesse Tyler Ferguson, Eric Stonestreet a Sofía Vergara. Následne sa štúdio 20th Century Fox TV dohodlo aj s tvorcami a výkonnými producentmi Steveom Levitanom a Christopherom Lloydom a tiež mladými hercami a herečkami, Sarah Hyland, Ariel Winter, Nolanom Gouldom a Ricom Rodriguezom.
Seriál sleduje novodobú rodinu, na ktorej čele stojí Jay Pritchett (O'Neill) so svojou druhou manželkou Gloriou (Vergara), synom a nevlastným synom. Okrem nich sa projekt zameriava aj na Jayove dve dospelé deti Claire a Mitchella s ich rodinami. Seriál si dosiaľ na konto pripísal 22 cien Primetime Emmy a v roku 2012 získal aj Zlatý glóbus pre najlepší muzikálový alebo komediálny seriál.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.