6. 2. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Rozhodnutie o tom, že prípravu vraždy prokurátora Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra a advokáta Daniela Lipšica bude vyšetrovať inšpekcia ministerstva vnútra (MV) bolo len administratívnym rozhodnutím po dohode medzi prokúratúrou, políciou i inšpekciou ministerstva vnútra. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedla ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD), ktorá potvrdila, že inšpekcia bude vyšetrovať i prípravu vraždy 1. námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Ministerka zopakovala odôvodnenie, ktoré v stredu uviedla Generálna prokuratúra (GP) SR.
"Rozhodnutie je čisto administratívnym aktom potom, ako padla dohoda na pôde GP za účasti vedenia GP, prezidenta Policajného zboru (PZ) a riaditeľa inšpekčnej služby MV," informovala Saková. "Ja som len na základe tejto dohody, vychádzajúcej z argumentov, ktoré zazneli na stretnutí, určila administratívne vecnú a miestnu príslušnosť v oboch trestných konaniach,“ zdôraznila. Potvrdila, že argumenty sa týkali úniku informácií.
Vysvetlila, že vyšetrovanie ohľadom novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej preukázalo viacero podozrení na ďalšie trestné činy korupčnej, ekonomickej i násilnej povahy. "Všetky tieto veci sú vedené v rámci samostatných trestných konaní," uviedla.
V prípade ďalších otázok odkázala ministerka novinárov na GP. Zdôraznila, že vyšetrovací tím vraždy Kuciaka a jeho snúbenice má plnú dôveru GP i vedenia polície.

Copyright © TASR 2019