8. 2. 2019

Zomrel Jacques Ferran

Zomrel Jacques Ferran

Vo veku 98 rokov zomrel jeden z popredných športových novinárov všetkých čias Jacques Ferran. Rodák z francúzskeho Montpellieru (nar. 30. marca 1920, pozn.) počas života pôsobil v tamojších známych periodikách L´Equipe a France Football. V sezóne 1955/1956 sa spolupodieľal na vzniku Európskeho pohára majstrov (EPM), predchodcu dnešnej Ligy majstrov, keď vymyslel a spísal herný formát uvedenej súťaže.
V roku 1955 ako mladý novinár denníka L´Equipe prišiel spoločne s kolegom Jacquesom Goddetom s myšlienkou vytvorenia kontinentálneho klubového turnaja. Dvojica dala dohromady koncept, spísala pravidlá, oslovila vtedy popredné kluby a výsledkom bol úvodný ročník EPM, v ktorom vo finále v parížskom Parku princov triumfoval Real Madrid nad Stade Reims (4:3). Ferran prispel aj k vytvoreniu známej bilančnej ankety Zlatá lopta (Ballon d´Or). Informoval o tom web španielskeho denníka AS.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.