6. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Sociálna sieť Facebook zakázala v utorok používanie svojej platformy štyrom mjanmarským ozbrojeným skupinám, ktoré označila za "nebezpečné organizácie". Informovala o tom agentúra DPA.
Zákaz sa vzťahuje na Jakchainskú armádu (AA), Armádu mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA), Kačjinskú armádu za nezávislosť (KIA) a Palaungskú národnú oslobodzovaciu armádu (TNLA). Tieto štyri skupiny tvoria spolu tzv. Severnú alianciu, ktorá od svojho vzniku v roku 2016 bojuje proti mjanmarskej armáde.
"Tieto ozbrojené skupiny sú teraz na Facebooku zakázané, a všetka s nimi súvisiaca chvála, podpora, či propagácia budú odstránené, len čo ich zaznamenáme," uviedla v utorkovom vyhlásení spoločnosť Facebook.
Opatrenie má znížiť pravdepodobnosť toho, že Facebook bude zneužitý na spôsobenie škôd mimo prostredia internetu.
DPA priblížila, že Facebook takúto iniciatívu vyvíja už od augusta 2018, keď odstránil zo svojej platformy viacero účtov a stránok prepojených s mjanmarskou armádou. Rozhodol sa tak po mesiacoch kritiky zo strany verejnosti, ktorá tvrdila, že sociálna sieť je zneužívaná na podnecovanie násilia voči mjanmarskej moslimskej menšine Rohingov.
Z Jakchainského štátu ušlo v dôsledku operácií mjanmarskej armády do susedného Bangladéša ušlo viac ako 800.000 Rohingov. OSN nedávno vyhlásila, že hlavní velitelia mjanmarskej armády by mali byť trestne stíhaní pre možnú genocídu spáchanú voči tejto menšine.
V Mjanmarsku pôsobí viac ako desiatka etnických militantných skupín, z ktorých mnohé vedú vojnu proti tamojšej vláde už od roku 1948, keď krajina získala nezávislosť od Británie. Ich požiadavky variujú od získania autonómie až po odštiepenie.
Dovedna osem ozbrojených skupín, ktoré podpísali v roku 2015 dohodu o prímerí s mjanmarskou vládou a zúčastňujú sa na mierovom procese, Facebook nezakázal.


Britský vojnový fotograf a reportér John Cantlie, ktorého pred viac než šiestimi rokmi zajali bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), by mohol byť stále nažive a v zajatí IS. Novinárom to v utorok povedal štátny tajomník britského ministerstva vnútra Ben Wallace, uviedla agentúra AFP.
"Wallace povedal novinárom v Londýne, že britská vláda sa domnieva, že (John) Cantlie je stále nažive a v zajatí ISIS," informovala spravodajská stanica CNN. Wallace však nepredložil žiadne dôkazy, ktorými by svoje tvrdenie podložil.
"Vieme o aktuálnych novinkách, že John je nažive. I keď to nie je v súčasnosti podložené, naďalej dúfame a modlíme sa, aby sa to ukázalo ako pravda," uviedla na Twitteri Cantlieho rodina.
Wallace podľa agentúry AP dodal, že politikou britskej vlády je únoscom výkupné za zajatcov nevyplácať.
Naposledy bolo možné vidieť Cantlieho živého v decembri 2016 na propagandistickom videu Islamského štátu.
Cantlieho prvýkrát zajali v júli 2012, keď robil reportáž v Sýrii, zakrátko sa mu podarilo utiecť. Novinára druhýkrát zajali v novembri 2012 spoločne s americkým reportérom Jamesom Foleyom. Ten sa neskôr stal prvým zajatcom, ktorému džihádisti odťali hlavu v propagandistickom videu.
Na rozdiel od ostatných západných rukojemníkov, ktorých IS zabil, Cantlieho opakovane využívali ako sprostredkovateľa svojich odkazov na propagandistických videách. Cantlie zakaždým rozprával z pohľadu tejto militantnej organizácie.
Cantlie je posledným Britom, ktorý sa nachádza v zajatí IS.

Copyright © TASR 2019