22. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Údajného sprostredkovateľa vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, Melvina Theumu, previezli v noci na stredu do nemocnice vo vážnom stave, ktorý by podľa polície mohol byť dôsledkom pokusu o samovraždu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.
Melvina Theumu našiel policajt strážiaci jeho dom. Zalarmoval ho Theumov právnik, ktorému sa nedarilo spojiť sa so svojím mandantom.
Maltská polícia následne uviedla, že Theuma sa zrejme pokúsil "ublížiť si". Denník The Times of Malta s odvolaním sa na nemenované zdroje informoval, že Theumov stav je kritický.
Theuma, ktorý sa živil ako taxikár, získal imunitu pred trestným stíhaním výmenou za informácie, ktoré by mohli byť na súde použité v snahe odsúdiť objednávateľa vraždy. Vypovedal tiež, že podnikateľ Yorgen Fenech mu dal peniaze, aby ich vyplatil vykonávateľom vraždy Caruanovej Galiziovej.
Podnikateľ Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu a šéfovi Muscatovej kancelárie Keithovi Schembrimu.
Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.
Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine. Trojicu mužov podozrivých z priamej účasti na vražde zatkli o mesiac po vražde.
Theuma mal v stredu ráno pokračovať vo výpovedi pred súdom v prípade Fenecha, ktorého právnici spochybnili Theumovo svedectvo. Tvrdia tiež, že majú zvukový záznam, ktorý preukáže, že Theuma nepriznal celú pravdu.
Fenech tvrdí, že organizátorom vraždy bol jeho priateľ Keith Schembri.
Schembri bol jedným z najvplyvnejších ľudí v politike na Malte. Šéfom kancelárie premiéra Josepha Muscata bol až do novembra roku 2019, keď ho polícia začala vypočúvať v súvislosti s vraždou novinárky.
Schembri všetky podozrenia zo spoluúčasti odmieta. Vyšetrovateľmi zatiaľ nebol obvinený, dodala DPA.

Copyright © TASR 2020



Spoločnosť Twitter oznámila sériu opatrení zameraných proti konšpiračnej teórii QAnon. Na svojej sociálnej a mikroblogovacej sieti zakáže tisícky účtov, prestane odporúčať obsah spojený s QAnon a zablokuje zdieľanie súvisiacich URL odkazov. Twitter uviedol, že dúfa, že tým pomôže zabrániť "ujme offline".
Twitter vo vyhlásení vysvetlil, že natrvalo zablokuje účty, ktoré porušujú jeho pravidlá, tweetovaním o QAnon. Zastavenie činnosti bude platiť pri účtoch, ktoré sa angažujú pri "porušovaní našich pravidiel týkajúcich sa viacerých účtov, koordinujú urážky okolo jednotlivých obetí alebo sa snažia vyhnúť predchádzajúcemu suspendovaniu" uviedla firma s tým, že je to "niečo, čo sme v posledných týždňoch videli viac". Opatrenie by sa malo podľa predpokladov dotknúť zhruba 150-tisíc účtov po celom svete. Počas uplynulých týždňov Twitter už podľa svojich slov za porušovanie pravidiel v tejto súvislosti odstránil viac ako 7 000 kont.
Ako vysvetľuje spravodajský portál BBC, QAnon je rozsiahla konšpiračná teória, ktorá sa z okraja sociálnych médií dostala do hlavného prúdu pozornosti. Jej nasledovatelia podporujú amerického prezidenta Donalda Trumpa a veria, že sa vysokopostavení zradcovia sprisahali proti nemu. Podporovatelia QAnon sa spájajú s početnými ďalšími nepravdivými tvrdeniami, ktoré sa rozšírili na internete. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) minulý rok vydal varovanie o "domácich extrémistoch motivovaných konšpiračnými teóriami" a QAnon označil za potenciálnu vnútornú extrémistickú hrozbu.

Sociálna sieť Facebook začala označovať príspevky od amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa o nadchádzajúcich voľbách. Pri jeho príspevkoch, vrátane jedného, kde tvrdí, že súčasné pravidlá o hlasovaní poštou by mohli viesť ku "skorumpovaným" voľbám, sa už po novom objavuje odkaz na webstránku s informáciami o hlasovaní. Facebook pritom označil aj niektoré príspevky Trumpovho demokratického konkurenta Joea Bidena.
Facebook sľúbil, že bude označovať všetky príspevky o prezidentských voľbách, vrátane tých od politikov. Opatrenie zaviedli v júni po tom, čo sa naň zniesla kritika, že nerobí dostatok pre boj proti dezinformáciám. Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg sa vtedy vyjadril, že budú označovať príspevky o voľbách, ale nebude to jednoduché. Opatrenie má podľa jeho slov platiť nehľadiac na presnosť príspevkov.
Trump na sociálnych médiách kritizuje poštové hlasovanie, ktorému podľa svojich slov neverí. Svoje tvrdenia o tom, že by mohlo viesť k podvodom, však nepodkladá dôkazmi. Podľa odborníkov to tak nie je a počas pandémie koronavírusu by takýto dištančný spôsob hlasovania mohol mať významnú rolu.



Strana tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana predložila v parlamente návrh zákona, ktorý má upevniť kontrolu vlády nad sociálnymi médiami. Opozícia sa obáva, že legislatíva povedie k zvýšenej cenzúre.
Erdogan, ktorý počas 17 rokov vlády sústredil štátnu moc z veľkej miery vo svojich rukách, tento mesiac vyhlásil, že dostane pod kontrolu aj platformy sociálnych médií. Stalo sa tak po sérii tweetov, ktoré údajne urazili jeho dcéru a zaťa, keď na Twitteri oznámili narodenie svojho štvrtého dieťaťa. V súvislosti s týmito tweetmi turecké úrady zatkli a vypočúvali najmenej 11 ľudí.
Nová legislatíva má prinútiť spoločnosti s viac než miliónom denných používateľov v Turecku, ako sú Twitter, Facebook a YouTube, aby si v krajine zriadili formálne zastúpenie alebo menovali svojho zástupcu, ktorý by bol zodpovedný za právne a daňové záležitosti. Spoločnosť alebo jej zástupca by tiež museli do 48 hodín reagovať na sťažnosti týkajúce sa porušenia osobných práv a súkromia.
Mediálne giganty budú povinné určiť svojho zástupcu do 30 dní od vstúpenia zákona do platnosti. V opačnom prípade budú čeliť postupne sa zvyšujúcim pokutám a obmedzeniu pôsobenia, priblížila novinárom návrh poslankyňa vládnej strany Özlem Zenginová.

Navrhovanú legislatívu prerokuje turecký parlament budúci týždeň. Keďže má podporou vládnej strany a jej spojencov, jej schváleniu by nemalo nič stáť v ceste.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.