21. 7. 2020

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Platforma LinkedIn amerického gigantu Microsoft, ktorá pomáha firmám pri vyhľadávaní zamestnancov, v utorok uviedla, že zruší približne 960 pracovných miest. To predstavuje 6 % jej globálnej pracovnej sily. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá má negatívny vplyv na dopyt po jej službách a produktoch.
LinkedIn so sídlom v Kalifornii pomáha zamestnávateľom posúdiť vhodnosť kandidáta na danú pozíciu a zamestnanci používajú platformu pri hľadaní novej práce.
Platforma zruší na celom svete pracovné miesta v divízii predaja a náboru nových ľudí. Riaditeľ spoločnosti Ryan Roslansky zverejnil plán na webe LinkedIn a uviedol, že spoločnosť poskytne zamestnancom v USA odstupné na najmenej 10 týždňov a zdravotné poistenie na jeden rok. A v prípade, že začne znova prijímať nových ľudí, osloví prepustených zamestnancov.
Roslansky zároveň uviedol, že toto je jediné kolo prepúšťania, ktoré firma plánuje.
Blokády na zabránenie šírenia nového koronavírusu zasiahli firmy na celom svete. Podniky totiž pre problémy spojené s pandémiou prepúšťajú zamestnancov alebo prudko obmedzujú nábor nových ľudí.





Sociálna sieť Twitter odstránila predvolebné video amerického prezidenta Donalda Trumpa po tom, ako tvorcovia piesne, ktorá v ňom zaznela, podali sťažnosť pre porušenie autorského práva. V pondelok o tom informoval britský portál BBC.
"Nepodporovali sme a nepodporujeme Trumpa. Ani sme neautorizovali použitie našej hudby v jeho kampani," odkázala cez víkend hudobná skupina Linkin Park, ktorej pieseň bola vo videu použitá.
Video, ktoré bolo pôvodne publikované prezidentovým poradcom pre sociálne siete, bolo medzičasom odstránené, píše BBC.
Frontman kapely Chester Bennington, ktorý pred tromi rokmi spáchal samovraždu, sa už viackrát otvorene vyslovil proti Trumpovi.
"Znova opakujem... Trump je väčšou hrozbou pre USA než terorizmus. Musíme hlasne vyjadriť náš názor a zastať si to, v čo veríme," napísal na Twitteri niekoľko mesiacov pred svojou smrťou, píše časopis Variety.
Reakcia skupiny nie je ojedinelý prípad umelcov, ktorí sa sťažujú na nezákonné použitie svojej hudby na Trumpových mítingoch alebo v propagačných videách.
Najnovšie koncom júna britská rocková skupina Rolling Stones pohrozila Trumpovi právnou žalobou, keďže aj napriek príkazu na zastavenie tejto činnosti používa na svojich predvolebných zhromaždeniach jej piesne.
Rolling Stones kritizovali Trumpa už počas jeho kampane v roku 2016, keď použil ich pesničky na vyburcovanie davu na zhromaždeniach. Iní umelci, napríklad speváčka Adele, spevák Neil Young či skupina R.E.M. sa v minulosti takisto sťažovali na to, že sa ich hudba spája s Trumpovými akciami.


Šéf Facebooku Mark Zuckerberg v pondelok odmietol "špekuláciu", že má dohodu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, podľa ktorej môže prezident zdieľať akýkoľvek príspevok či názor. Zuckerberg to uviedol v rozhovore zverejnenom na webovej stránke Axios, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.
"Ujasnime si to: Neexistuje medzi nami žiadna dohoda," povedal Zuckerberg a dodal, že toto obvinenie je "skutočne smiešne".
Podľa neho sa s Trumpom z času na čas rozpráva tak, ako s predchádzajúcim prezidentom Barackom Obamom a inými svetovými lídrami. Zuckerberg tiež potvrdil, že prijal pozvanie na súkromnú večeru s Trumpom v Bielom dome, keďže "je to prezident Spojených štátov".
Facebook je v poslednom čase pod tlakom zo strany reklamných partnerov z dôvodu svojho prístupu k nenávistným a dezinformačným príspevkom, vrátane tých od Trumpa. Táto sociálna sieť je známa tým, že sa dlhodobo dištancuje od filtrovania politických prejavov, ktoré uvádzajú nepresnosti.
V júni však Facebook stiahol reklamu z Trumpovej kampane, ktorá obsahovala symbol používaný v nacistickom Nemecku.
Viaceré svetové značky začali Facebook bojkotovať tak, že zastavili alebo výrazne obmedzili svoju reklamu na tejto sociálnej sieti. Podľa portálu Investopedia.com však až 90 percent príjmov Facebooku pochádza práve z reklamy.



Britský hudobný magazín Q ukončuje po 34 rokoch svoju činnosť. Podľa vyjadrenia jeho vedenia stojí za týmto rozhodnutím komplikovaná situácia spôsobená koronavírusovou pandémiou, informovala v pondelok stanica BBC.
Posledné číslo časopisu vyjde 28. júla. Náklad mesačníka padol od vrcholového stavu 200.000 v roku 2001 na súčasných 28.000.
Časopis založili v roku 1986 novinári Mark Ellen a David Hepworth. Na trh prišiel v čase, keď nastupovala revolúcia CD-nosičov. Magazín prinášal recenzie nových nahrávok a reedícií starších hudobných titulov, ako aj koncertov či rozhlasových programov. Jeho pevnou súčasťou boli aj rozhovory.
Magazín Q najviac prekvital v 90. rokoch počas éry britpopu. Na jeho prednom obale sa objavilo množstvo hviezd hudobného priemyslu vrátane Paula McCartneyho, Roda Stewarta, Eltona Johna, Madonny, Princea, Davida Bowieho alebo Nirvany.
Časopis od roku 1990 každoročne udeľoval ceny Q Awards.



Copyright © TASR 2020