24. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Podaním výpovede reagovali vo štvrtok viacerí členovia redakcie maďarského spravodajského servera Index.hu na prepustenie šéfredaktora Szabolcsa Dullu. Podľa spravodajského servera 444.hu novinári napísali na mimoriadnej schôdzke žiadosť, aby prepusteného šéfredaktora vzalo vedenie spoločnosti späť.
Informáciu o tom, že Dull dostal výpoveď, zverejnil v stredu László Bodolai, predseda kuratória Nadácie pre maďarský rozvoj (MFA), ktorá vlastní spoločnosť Index.hu Zrt. Požiadavku pracovníkov redakcie na návrat Dullu vo štvrtok odmietol.
Bodolai v písomnom stanovisku konštatoval, že jeho nedôvera voči prepustenému šéfredaktorovi je tak veľká, že s ním nedokáže v žiadnom prípade spolupracovať.
Dull v júni hovoril o vonkajších tlakoch, ktoré by mohli smerovať k ukončeniu činnosti ním vedenej redakcie.
Novovymenovaný generálny riaditeľ Indexu Pál Szombathy vo štvrtok pre komerčnú televíziu ATV povedal, že nešťastná komunikácia medzi Bodolaim a Dullom viedla ku kríze vzájomnej dôvery. Podľa Szombathyho slov nie je zrejmé, prečo si novinári Indexu myslia, že je ohrozená nezávislosť ich redakcie.
Pripomenul, že v júni boli medializované informácie o plánovanej reorganizácii redakcie ako súčasti opatrení, reagujúcich na výpadok príjmov z reklamy vplyvom koronavírusovej pandémie. Tieto plány sa však podľa neho nezrealizovali.
Server 24.hu v júni uviedol, že plán reorganizácie ráta s využitím externých zdrojov správ v niektorých oblastiach, čo by znemožnilo zachovať súčasné fungovanie redakcie.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) koncom vlaňajška zverejnila správu založenú na záveroch medzinárodnej misie na monitorovanie slobody tlače. Konštatovalo sa v nej, že úroveň kontroly médií v Maďarsku nemá obdobu v žiadnom členskom štáte EÚ. V správe sa píše, že v Maďarsku došlo k dramatickému úpadku slobody tlače. Na umlčanie kritiky médií vláda využila celý rad dobre pripravených metód vrátane nákupu médií, vynútenej likvidácie titulov, kontroly riadenia nezávislých médií a ohováračských kampaní proti kritickým reportérom.



Spoločnosť Spotify (NYSE: SPOT), najobľúbenejšia svetová streamingové služba na počúvanie audia, a spoločnosť Universal Music Group (ďalej len UMG), svetová jednotka v oblasti hudobnej zábavy, dnes oznámili uzatvorenie novej viacročnej globálnej licenčnej zmluvy. Táto zmluva ešte viac posilní spoluprácu oboch firiem pri zavádzaní prevratných nových funkcií, ktoré budú prínosom pre umelcov a hudobným fanúšikom ponúknu skvelé zážitky.
Táto nová zmluva firmám umožní prehĺbiť partnerstvo, ktoré odráža spoločné úsilie o neustály rozvoj hudby, intenzívnejšie zážitky pri jej objavovaní a spoluprácu na najmodernejších marketingových kampaniach prostredníctvom platformy Spotify. Okrem toho spoločnosť UMG, ako jedna z najmodernejších firiem a jeden z prvých podporovateľov spoločnosti Spotify, posilní svoju poprednú pozíciu v oblasti včasného skúšania budúcich produktov a poskytne vývojárskemu tímu Spotify cennú odozvu.
Daniel Ek, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Spotify, povedal: "Od prvých experimentov s nástrojom Marquee, po testovaní nových skúseností, ako napríklad s aplikáciou Canvas, je pre nás spoločnosť Universal Music Group dôležitým partnerom a pomáha nám pri vývoji našich marketingových nástrojov. Na základe nášho dnešného oznámenia dochádza k rozšíreniu našej spolupráce a ďalšie posilnenie spoločnej vízie - pomáhať umelcom vo všetkých fázach ich kariéry. Ako hovoríme celú dobu, cieľom našej marketingovej stratégie je rozširovať schopnosť spoločnosti Spotify spájať umelcov s fanúšikmi v mierke, ktorá nikdy predtým neexistovala a priniesť nové možnosti do tohto priemyslu. Spoločne sa tešíme na nové investície a vytváranie nových nástrojov a ponúk pre umelcov z celého sveta."
Sir Lucian Grainge, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Universal Music Group, povedal: "Na základe tejto zmluvy budú spoločnosti UMG a Spotify prepojené viac ako kedykoľvek predtým a budeme sa spoločne usilovať o to, aby celý hudobný ekosystém prosperoval a oslovil nové publikum na celom svete . Zapojením inovácií, prijímaním hudobných technológií hneď po ich vzniku a vďaka poprednej pozícii spoločnosti Spotify vo vývoji nadčasových nástrojov, prinesie táto nová spolupráca našim umelcom nové a efektívne možnosti na to, aby sa spojili s fanúšikmi prostredníctvom neustále sa rozvíjajúcej platformy Spotify. Tým, že budeme pracovať spoločne, budú naše tímy schopné urýchliť svoje úsilie pri vývoji iniciatív zameraných na umelcov vrátane strategických marketingových kampaní a nových ponúk, ktoré fanúšikom na celom svete ponúknu vzrušujúce, nové zážitky."


Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok pohrozil, že západné médiá môžu byť z krajiny vylúčené z dôvodu "tendenčného" pokrývania nadchádzajúcich prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia budúci mesiac. Informovala o tom agentúra AP.
Prezidentove varovania sa týkali najmä dvoch médií. Podľa neho "tendenčné" reportáže britskej stanice BBC a stanice Rádio Slobodná Európa (RFE/RL), ktorú financujú USA, podnecujú nepokoje v krajine.
Túto záležitosť vyčítal aj vládnym predstaviteľom. "Prečo ich tolerujete? Boli ste to vy, kto im poskytol akreditáciu," uviedol Lukašenko na spoločnom stretnutí.
Ľudskoprávna skupina Viasna uviedla, že od začiatku kampane pred prezidentskými voľbami v Bielorusku tamojšie úrady dočasne zadržali 43 novinárov, ktorí pokrývali zhromaždenia opozície. Pri zadržaní polícia zlomila nos miestnemu reportérovi pre RFE/RL.
V stredu vydalo vyše 200 bieloruských novinárov vyhlásenie, v ktorom naliehali na úrady, aby prestali zadržiavať novinárov.
Okrem novinárov od mája policajti svojvoľne zadržali najmenej 1140 ľudí, najmä počas 14. a 15. júla, keď ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať kandidatúru Viktara Babaryku a Valeryja Capkalu. Na protestoch, ktoré nasledovali, polícia zadržala najmenej 420 ľudí vrátane 329 osôb v Minsku.
Prezident Lukašenko sa stal pred 26 rokmi prvým prezidentom Bieloruska a odvtedy vo svojej funkcii zotrval. V Bielorusku sa 9. augusta uskutočnia prezidentské voľby, v ktorých sa Lukašenko bude usilovať už o svoj šiesty mandát. Okrem neho sú zaregistrovaní štyria kandidáti. Sú nimi:
— predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň;
— bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká;
— spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev;
— Sviatlana Cichanovská, manželka známeho blogera a aktivistu Siarheja Cichanovského, ktorému kandidatúru zamietli.


Copyright © TASR 2020