23. 7. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS
 

Často citovaného ruského politológa a publicistu Fiodora Krašeninnikova zadržali vo štvrtok v meste Jekaterinburg ležiacom v európskej časti Ruska.
Informoval o tom spravodajský portál Novaja gazeta, pre ktorý sa Krašeninnikov vyjadril, že polícia s ním chce spísať protokol o jeho údajnej urážke verejnej osoby alebo inštitúcie na sociálnych sieťach. Konkrétne obvinenie mu však zatiaľ neoznámili.
Koncom minulého roka Krašeninnikov oznámil, že na sociálnej sieti Telegram sprístupnil kanál Rosštraf, ktorého prostredníctvom zbiera peniaze na zaplatenie pokút udeľovaných ruskou políciou či súdmi politickým aktivistom.
Niekoľko dní pred vznikom tejto platformy aj samotnému Krašeninnikovovi súd vyrubil pokutu vo výške 30.000 rubľov (366 eur), keďže sudca ho uznal za vinného z urážky verejného činiteľa. Príčinou bol Krašenninikovov status na Telegrame, v ktorom sa venoval "putinovským sudcom". Neskoršie súdne konanie v tejto veci Krašeninnikov označil za "metódu vyrovnávania si politických účtov".



Šéfredaktora maďarského spravodajského servera Index.hu Szabolcsa Dullu v stredu prepustili zo zamestnania. Novinári Index.hu označili tento krok za neprijateľný, informoval server media1.hu.
Len pred mesiacom Szabolcs Dull hovoril o vonkajších tlakoch, ktoré by mohli smerovať k ukončeniu činnosti ním vedenej redakcie.
Informáciu o tom, že Dull dostal výpoveď, zverejnil László Bodolai, predseda kuratória Nadácie pre maďarský rozvoj (MFA), ktorá vlastní spoločnosť Index.hu Zrt.
Mimoparlamentné hnutie Momentum pripravuje na piatok v Budapešti protestný pochod proti ďalšiemu útoku voči slobode tlače. Pochod povedie od redakcie Indexu k sídlu úradu vlády v niekdajšom karmelitánskom kláštore.
Novovymenovaný generálny riaditeľ Indexu Pál Szombathy vo štvrtok pre komerčnú televíziu ATV povedal, že nešťastná komunikácia medzi Bodolaim a Dullom viedla ku kríze vzájomnej dôvery. Podľa Szombathyho slov nie je zrejmé, prečo si novinári Indexu myslia, že je ohrozená nezávislosť ich redakcie.
Pripomenul, že v júni boli medializované informácie o plánovanej reorganizácii redakcie ako súčasti opatrení, reagujúcich na výpadok príjmov z reklamy vplyvom koronavírusovej pandémie. Tieto plány sa však podľa neho nezrealizovali.
Server 24.hu v júni uviedol, že plán reorganizácie ráta s využitím externých zdrojov správ v niektorých oblastiach, čo by znemožnilo zachovať súčasné fungovanie redakcie.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) koncom vlaňajška zverejnila správu založenú na záveroch medzinárodnej misie na monitorovanie slobody tlače. Konštatovalo sa v nej, že úroveň kontroly médií v Maďarsku nemá obdobu v žiadnom členskom štáte EÚ. V správe sa píše, že v Maďarsku došlo k dramatickému úpadku slobody tlače. Na umlčanie kritiky médií vláda využila celý rad dobre pripravených metód vrátane nákupu médií, vynútenej likvidácie titulov, kontroly riadenia nezávislých médií a ohováračských kampaní proti kritickým reportérom.
Výsledkom je, že veľká časť obyvateľstva, najmä vo vidieckych oblastiach, prišla o možnosť prístupu k nezávislým správam a informáciám.

Americká sociálna sieť Twitter oznámila, že jej tržby v 2. štvrťroku klesli viac, ako analytici odhadovali a prepadla sa do straty. Pokiaľ však ide o aktívnych užívateľov, Twitter prekonal očakávania trhu.
Twitter uverejnil svoje výsledky týždeň po tom, ako ho zasiahol útok hekerov, ktorí napadli účty známych osobností vrátane bývalého prezidenta USA Baracka Obamu či generálneho riaditeľa Tesly Elona Muska.
Sociálna sieť oznámila, že v 2. štvrťroku vykázala čistú stratu 1,23 miliardy USD (1,06 miliardy eur) alebo 1,56 USD na akciu, zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka mala zisk 1,12 miliardy USD alebo 1,43 USD/akcia.
Upravenú strata dosiahla 1,39 USD na akciu. Twitter vo svojej správe uviedol, že v uplynulom štvrťroku zaknihoval opravnú položku vo výške 1,1 miliardy USD, ktorá súvisí s bezhotovostnou odloženou daňovou pohľadávkou. To sťažuje analytikom hodnotenie výsledkov.
Tržby v 2. kvartáli klesli na 683 miliónov USD z minuloročných 841,38 milióna USD, zatiaľ čo analytici očakávali tržby 707 miliónov USD. Tržby z reklamy sa pritom znížili o 23 % na 562 miliónov USD.
Počet denných aktívnych užívateľov však vzrástol o 34 % na 186 miliónov namiesto na odhadovaných 172,8 milióna ľudí.
Twitter pripísal tento rast faktu, že ľudia sa museli počas blokád spojených s pandémiou nového koronavírusu zdržiavať doma, a tak mnohé diskusie a významné podujatia prebiehali online.

Copyright © TASR 2020


Hackeri, ktorí minulý týždeň napadli viacero účtov na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, si prečítali súkromné správy 36 kont. Komu dotknuté účty patria, Twitter neoznámil, uviedol len, že jeden patril zvolenému predstaviteľovi v Holandsku. Zároveň však dodal, že sa ku kontám ďalších bývalých alebo súčasných politikov hackeri podľa všetkého nedostali.
Hoci Twitter holandského predstaviteľa nemenoval, miestne médiá naznačujú, že by to mohol byť krajne pravicový politik Geer Wilders. Minulý týždeň mu niekto zmenil profilovú fotografiu na obrázok čierneho muža a snímku z pozadia jeho konta nahradili marockou vlajkou.
Hackeri napadli kontá viacerých vysokopostavených používateľov Twitteru, ako sú napríklad Elon Musk, Bill Gates, Joe Biden, Kanye West či Barack Obama, a 16. júla zverejnil tweety, ktoré ostatných používateľov nalákali, aby poslali na zverejnený účet bitcoiny. Predpokladá sa, že obete poslali páchateľom zhruba 120-tisíc dolárov (v prepočte vyše 103-tisíc eur) v bitcoinoch.
Útok sa podľa Twitteru dotkol 130 kont a odhalil osobné informácie vrátane e-mailových adries a telefónnych čísel. V prípade ôsmich neoverených účtov si páchatelia stiahli všetky ich údaje vrátane súkromných správ. Či sa niektoré zhodujú so spomínanými 36 účtami, spoločnosť neuviedla.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.