22. 7. 2020

HOAX: Nicholsonová nebola na proteste za práva ľudí v sexuálnom priemysle

HOAX: 

Nicholsonová nebola na proteste za práva ľudí v sexuálnom priemysle

Na slovenskom Facebooku sa objavil záber, ktorý vytváral dojem, že europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa zúčastnila na proteste sexuálnych pracovníčok v Kanade. To však nie je pravda, ide o fotomontáž. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Na súkromnom facebookovom profile bola 16. júla zdieľaná čiernobiela fotografia, ktorá budí dojem, že europoslankyňa Nicholsonová sa v Kanade zúčastnila na proteste za pracovné práva ľudí pracujúcich v sexuálnom priemysle. Na obrázku sú tri ženy, ktoré držia transparenty s heslami v angličtine ako "Dekriminalizujte sexuálnu prácu" či "Sexuálni pracovníci si taktiež zaslúžia pracovné práva".
Fotografia v predmetnom facebookovom príspevku je zmanipulovaná a pôvodný záber zhotovila skupina aktivistov v Toronte. Na vytvorenie obrázku zdieľaného na slovenskom Facebooku niekto zmanipuloval pôvodnú fotografiu tým, že zmenil na nej farebnú škálu do čiernobielej a nahradil tvár ženy v strede fotografiou slovenskej europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej.
Autor manipulácie použil fotografiu s tvárou Nicholsonovej, ktorú pôvodne vyhotovil Martin Baumann z agentúry TASR 16. júna 2016. V grafickom programe vystrihol jej tvár a vložil ju do fotografie s transparentmi.
Pôvodná fotografia je uverejnená na stránkach skupiny Maggie's. Tá pôsobí v Toronte, kde bojuje za práva ľudí pracujúcich v sex biznise.
AFP sa telefonicky spojila aj s europoslankyňou Nicholsonovou, ktorá potvrdila, že sa na žiadnej demonštrácii za práva sexuálnych pracovníkov v Kanade nezúčastnila. Podľa vlastných slov žila v minulosti v kanadskom meste Kingston so svojím bývalým manželom a synom po dobu jedenástich mesiacov na oficiálne prisťahovalecké víza. Pobyt v Kanade uvádza aj vo svojom verejne dostupnom životopise. Neexistuje dôkaz o tom, že by bola akýmkoľvek spôsobom prepojená s hnutím Maggie's v Toronte.
Konšpirácie okolo Nicholsonovej a jej pôsobení v Kanade sa objavili už v novembri 2018 po tom, ako sa rozšírila správa, podľa ktorej tam mala byť v roku 2003 zadržaná pre prostitúciu.
V tom čase internetom koloval dokument, ktorý svojím vzhľadom budil dojem, že je záznamom zo zápisnice ottawskej polície. Išlo však o podvrh, tento dokument mal vytvoriť a rozšíriť bývalý príslušník SIS Pavol Forisch.
Nicholsonová podala na Forischa za jeho tvrdenia o prostitúcii trestné oznámenie. Verejnosti tiež ukázala stanovisko ottawskej polície, podľa ktorej bol dokument, ktorý mal byť vydaný ich úradom, sfalšovaný.
Dezinformáciu, ktorá sa v júli 2020 začala šíriť opäť, komentovala europoslankyňa slovami: "Neviem sa toho zbaviť, stretávam sa s tým v bežnom živote. Keď idem s deťmi po ulici, niektorí spoluobčania na mňa kričia, že som prostitútka z Kanady. Bola by som veľmi rada, keby sa to dalo nejakým legálnym spôsobom zastaviť."


Zdroj: TASR