24. 8. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

Populárna sociálna sieť TikTok v sobotu 22. augusta potvrdila, že plánuje zažalovať administratívu prezidenta Donalda Trumpa za nariadenie, v ktorom žiada oddelenie siete od čínskej materskej spoločnosti ByteDance.
"S cieľom zabezpečiť, aby sa neznehodnotilo právo a s našou spoločnosťou a našimi používateľmi sa zaobchádzalo čestne, nemáme inú možnosť, len napadnúť nariadenie prostredníctvom súdneho systému," cituje hovorcu TikToku agentúra DPA. Podľa neho chcú žalobu podať budúci týždeň.
Trump vydal nariadenie, podľa ktorého sa ByteDance musí do 90 dní zbaviť TikToku. Podľa prezidenta zber dát touto aplikáciou "môže poskytnúť čínskej komunistickej strane prístup k osobným a majetkovým informáciám Američanov".
TikTok umožňuje používateľom vytvárať krátke videá, často s určitými základnými efektmi a hudbou. Platforma je čoraz populárnejšia, najmä medzi mladými ľuďmi.
USA medzičasom zakázali používanie aplikácie a americký Kongres rokuje o zákone, ktorý zakáže štátnym zamestnancom stiahnuť aplikáciu na ich služobné zariadenia.
Americký softvérový gigant Microsoft v súčasnosti rokuje s ByteDance o prevzatí TikToku a jeho presune do USA a niekoľkých ďalších krajín.


Britský minister financií Rishi Sunak plánuje zrušiť daň uvalenú na technologické spoločnosti, akými sú napríklad Facebook či Google. Podľa britského týždenníka Mail on Sunday daň nepriniesla očakávaný objem peňazí, a navyše môže ohroziť obchodnú dohodu s USA.
Británia zaviedla daň z digitálnych služieb v apríli pre pomalý pokrok v globálnych rokovaniach o spôsobe zdaňovania technologických spoločností, z ktorých mnohé sú americké. Podľa agentúry Reuters daň mala priniesť do rozpočtu zhruba 500 miliónov libier (557,07 milióna eur) ročne. Ide však len o zlomok z dlhu 200 miliárd libier, ktoré Británia nahromadila od začiatku koronakrízy.
"Jasne sme deklarovali, že ide o dočasnú daň, ktorá bude odstránená po prijatí primeraného globálneho riešenia. Pokračujeme v spolupráci s našimi medzinárodnými partnermi na dosiahnutí tohto cieľa," cituje ministra Mail on Sunday.
Daň môže mať negatívny vplyv na bilaterálne rokovania Británie s USA po jej odchode z Európskej únie. Francúzsko a ďalšie krajiny medzičasom zaviedli podobnú daň alebo o jej zavedení uvažujú.


Copyright © TASR 2020



Výskumníci z Japonska a Veľkej Británie sa počas spoločného projektu postarali o doposiaľ najvyššiu rýchlosť sťahovania dát na internete. Kým najrýchlejšie komerčne dostupné internetové pripojenie poskytuje rýchlosť 10 gigabytov za sekundu, špecialisti zo spoločnosti KDDI Research, Londýnskej univerzity a Xteru sa dostali na omnoho vyššiu hodnotu - 178 terabytov za sekundu (1 TB = 1000 GB).
Vysokú rýchlosť sťahovania a prenos veľkého množstva dát umožňuje technológia optických vlákien. Inžinieri pripomenuli, že ak by bežný užívateľ doma disponoval takýmto rýchlym internetom a zároveň by ma dostatok úložného priestoru, kompletný obsah Netflixu by bol schopný stiahnuť za menej ako sekundu.


Po tom, ako Arizonská štátna univerzita v USA žalovala Facebook na porušenie pravidiel, uvedená spoločnosť vymazala instagramové konto, na ktorom niekto publikoval nevhodný obsah. Na inkriminovanom účte sa objavil odkaz na tzv. COVID večierok v spomenutej škole. "Z dôvodu porušenia našich pravidiel sme príslušný účet odstránili," povedal hovorca Facebooku, ktorý vlastní aj Instagram.
Dosiaľ sa nezistilo, kto dané konto spravoval. "Účet porušil všetky práva na ochranné známky školy," uviedla univerzita vo vyhlásení. Jej predstavitelia sa vo štvrtok obrátili na súd, ktorý napokon rozhodol, že účet zdieľal dezinformácie o koronavíruse a činnosti univerzity. Jeden z absolventov dokonca pohrozil, že prestane s podporou univerzity, keďže si myslel, že účet je spojený s jeho niekdajšou školou.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.