24. 8. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 



Jedna z najvplyvnejších a najdlhšie slúžiacich poradcov amerického prezidenta Donalda Trumpa Kellyanne Conwayová v noci na nedeľu oznámila, že na konci mesiaca odchádza z Bieleho domu. Trumpa o svojom rozhodnutí informovala v nedeľu, píše agentúra AP.
Päťdesiattriročná Conwayová uviedla, že sa potrebuje viac venovať svojim štyrom deťom, ktorým chce pomôcť s dištančnou výučbou počas koronavírusovej pandémie.
Conwayová bola manažérka Trumpovej predvolebnej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Je známa ako prvá žena v dejinách USA, ktorej sa podarilo priviesť kampaň niektorého z prezidentských kandidátov k úspešnému záveru. Následne získala významnú funkciu poradkyne Bieleho domu.
Conwayovej odchod prichádza v čase, keď Trump podľa viacerých prieskumov výrazne zaostáva za svojím rivalom - demokratom Joeom Bidenom. O jej odchode prvýkrát informoval denník The Washington Post.


Vietnamská technologická firma VNG žaluje populárnu čínsku aplikáciu TikTok pre krátke formy videa a tvrdí, že nemá dostatočné licencie na používanie pesničiek vo svojich videách. Uviedli to v pondelok nemenované zdroje z Vietnamu.
VNG obviňuje TikTok, že bez jeho súhlasu používa zvukové stopy, ktorá vlastní jeho dcérska firma Zing.
Podľa legálneho dokumentu z ľudového súdu v Hočiminovom meste VNG žiada TikTok o náhradu škody a požaduje, aby prestala používať hudbu Zing.
"Spoločnosť VNG požaduje, aby TikTok odstránil všetky hudobné segmenty prevzaté zo záznamov spoločnosti Zing, a to ako z aplikácie TikTok, tak aj z webových stránok, a odškodné za škody vo výške viac ako 221 miliárd dongov (8,03 milióna eur)," uvádza sa v dokumente.
VNG Corporation je technologická firma so sídlom vo Vietname, založená v roku 2004, známa svojimi online hrami, streamingom hudby a aplikáciami na posielanie správ.
Popularita TikToku vo Vietname sa zvyšuje. Má tam už 10 miliónov používateľov, ukázali oficiálne údaje. Niektorí držitelia hudobných práv však tvrdia, že spoločnosť TikTok nemá dostatočné licencie na piesne použité vo svojich videách.
"Spoločnosť TikTok zaviedla veľmi komplikovaný obchodný model, aby sa vyhla dodržiavaniu autorských práv vo Vietname," uviedla Vietnamská hudobná asociácia v odpovedi na otázky agentúr.



TikTok v pondelok podal žalobu na americkú vládu. Týmto spôsobom chce sťažiť snahy administratívy Donalda Trumpa zakázať jeho operácie v USA.
Sociálna sieť na zdieľanie krátkych videí, ktorú vlastní čínska spoločnosť ByteDance, zdôvodnila svoju žalobu v blogu zverejnenom v pondelok. Zákaz podľa nej bráni riadnemu súdnemu konaniu, ktoré garantuje piaty dodatok ústavy. TikTok tvrdí, že Trumpovo nariadenie ignorovalo snahu firmy dokázať, že neposkytuje dáta čínskej vláde a že nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť.
"Neberieme žalobu na vládu naľahko, ale cítime, že nemáme na výber a že musíme konať, aby sme ochránili naše práva a práva našej komunity a zamestnancov," uviedol TikTok. Sociálna sieť dodala, že nemala inú možnosť, keďže Trumpovo nariadenie môže viesť k zákazu jej operácií v USA.



Francúzska divízia americkej sociálnej siete Facebook súhlasila, že zaplatí viac ako 100 miliónov eur na daniach vrátane pokuty za účtovné roky pred rokom 2018. Informoval o tom francúzsky finančný časopis Capital na svojej webovej stránke.
Facebook sa zatiaľ k tejto správe nevyjadril. Francúzske ministerstvo financií uviedlo, že nemôže komentovať individuálne daňové prípady.
Časopis Capital uviedol, že videl dokumenty, podľa ktorých bolo Facebooku nariadené zaplatiť 104 miliónov eur vrátane pokuty vo výške 22 miliónov eur.




Británia poprela správu, že chce zrušiť digitálnu daň, aby dosiahla obchodnú dohodu s USA.
Britský týždenník Mail on Sunday počas víkendu uviedol, že minister financií Rishi Sunak chce zrušiť daň na technologické spoločnosti, akými sú napríklad Facebook či Google, aby vyhovel americkým firmám a politikom, a aby pomohol k dosiahnutiu obchodnej dohody s USA.
Hovorca britského ministerstva financií však povedal pre CNBC, že Británia od začiatku považovala digitálnu daň za dočasnú, a že ju zruší, keď sa dosiahne globálna dohoda o zdaňovaní technologických koncernov. "Pokračujeme v spolupráci s našimi medzinárodnými partnermi, aby sme dosiahli tento cieľ," uviedol hovorca.
Britská vláda predtým uviedla, že napriek tlaku zo strany USA daň nahradí len vtedy, keď bude na stole medzinárodná dohoda o digitálnej dani, čo sa ešte nestalo.
USA opakovane kritizovali digitálnu daň a v júni spustili formálne vyšetrovanie krajín, ktoré ju zaviedli alebo sa ju chystajú zaviesť, vrátane Británie, Talianska a Brazílie. Washington tvrdí, že digitálna daň sa v neprimeranej miere dotkne amerických firiem.
USA predtým pohrozili zavedením ciel na francúzske tovary. Francúzsko totiž bolo prvou veľkou ekonomikou, ktorá schválila daň z digitálnych služieb. Francúzska vláda sa však rozhodla posunúť vyberanie dane do roku 2021.


Copyright © TASR 2020




V Prahe padla posledná klapka finančne najprínosnejej zahraničnej produkcie od zavedenia filmových stimulov. Neoviktoriánský fantasy seriál Carnival Row v hlavných úlohách s Orlando Bloomom a Chirou Delevingneovou, spoločný počin amerických spoločností Amazon Studios a Legendary Television, dotočil druhý rad. Natáčanie prerušilo na začiatku marca šírenie choroby covid-19. Filmári za oba rady seriálu v Prahe minuli takmer 3,1 miliardy korún.
Vďaka filmovým stimulom sa v Česku vlani natočilo takmer 80 filmov a seriálov. Veľkú časť tvorili seriály prevažne natáčané pre on-line platformy ako Netflix alebo Amazon. Filmové stimuly priniesli vlani do Česka takmer deväť miliárd korún, doteraz najviac. Tohtoročný bilanciu zatiaľ fond neodhaduje.
Celkový stimul za oba rady seriálu Carnival Row bude činiť okolo 540 miliónov korún. "Oprávnené náklady na natáčanie druhej rady sú 1,4 miliardy korún, po pripočítaní už vyúčtovaných nákladov prvej rady sa dostávame na takmer 3,1 miliardy korún českej útraty," uviedol Vaněk. Viac ako tri miliardy korún sú rekordné sumou, ktorú kedy filmári v ČR utratili.
"Ide o priamu finančnú injekciu českej ekonomike, z ktorej viac ako 60 percent ide nefilmovým MSP v oblasti stavebníctva, realít, pohostinstvá a cateringu, cestovného ruchu a dopravy, ale aj zdravotníctva, energetiky, módneho a kozmetického priemyslu, finančných a právnych služieb a podobne. Často sa jedná o regionálnych dodávateľov, nielen pražskej, "pripomenula riaditeľka SFKMG Helena Bezděk Fraňková.
Druhý rad seriálu sa začala točiť v novembri 2019. Okrem Prahy a Štúdiá Barrandov sa točilo v Liberci, Doksanoch a na zámku Sychrov, v Nelahozevsi, Toušni a Libochoviciach. Na nakrúcanie pracovalo okolo 900 ľudí, z ktorých len desať percent tvoril zahraničné štáb. Len remeselníkov na stavbe dekorácií v barrandovských ateliéroch bolo okolo 400. "Prvý aj druhý rad strávili na českých lokáciách tri roky, počet natáčacích dní sa zo 121 vyšplhal na 229," doplnila vedúca Czech Film Commission Pavlína Žipková.
Dej seriálu sa odohráva vo fiktívnom neoviktoriánském fantasy meste, kde po boku ľudí žijú mýtické bytosti, ktoré museli utiecť zo svojej vojnou zmietanej krajiny. Prvý rad seriálu bola práve nominovaná na tri televízne ocenenie Emmy za najlepší kostýmy, pôvodné titulnej hudbu a dizajn úvodných titulkov.
Začiatkom mája sa v Česku podľa fondu obnovilo aj natáčanie ďalších filmov, napríklad nákladného seriálu Wheel of Time (Amazon Studios), The Falcon and The Winter Soldier (Marvel Studios), tretích radov seriálov Haunted (Netflix) a Das Boot (Bavaria Fiction), filmov Transatlantic 473 (Netflix) a nákladné európskej koprodukcie Margrete - Queen of The North.

Copyright © ČTK 2020


Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter opäť zakročila proti príspevku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tentoraz ukryla a označila jeho tweet obsahujúci "nepravdivé tvrdenia", ktoré by mohli "odradiť voličov" pred novembrovými prezidentskými voľbami.
Šéf Bieleho domu v nedeľu napísal, že odovzdanie hlasov prostredníctvom pošty by mohlo podnietiť podvod a občania sa tak vystavia riziku nákazy koronavírusom.
Twitter uviedol, že príspevok porušuje pravidlá týkajúce sa "občianskej a volebnej integrity". Používatelia ho nemôžu označiť, že sa im páči, nemôžu naň odpovedať ani ho zdieľať.
"Takže teraz demokrati používajú poštové schránky, ktoré predstavujú pre voličov katastrofu. Okrem iného umožňujú osobe viacnásobné hlasovanie. Kto ich kontroluje? Sú umiestnené v republikánskych alebo demokratických oblastiach? Nikto ich nedezinfikuje voči koronavírusu. Je to veľký podvod," napísal prezident.
Twitter neskôr reagoval s tým, že príspevok označil pre "porušenie pravidiel našej občianskej integrity zverejnením nepravdivých informácií o zdraví, ktoré by mohli odradiť ľudí od účasti na voľbách". "Nesmiete využívať služby Twitteru za účelom zasahovania alebo manipulácie v súvislosti s voľbami alebo iným občianskym procesom. Patrí sem aj zverejnenie alebo zdieľanie obsahu, ktorý môže potláčať účasť alebo zavádzať ľudí o tom kedy, kde alebo ako sa majú zúčastniť na občianskom procese," dodal Twitter.
Facebook rovnaký prezidentov príspevok ponechal na platforme, no pridal k nemu odkaz na ďalšie informácie o voľbách.

Organizátori medzinárodného filmového festivalu Berlinale oznámili, že od budúceho roka prestanú s udeľovaním cien pre hercov a herečky a začnú rozdávať rodovo neutrálne ocenenia za herecký výkon. "Neoddeľovanie ocenení v oblasti herectva podľa pohlavia predstavuje signál pre rodovo citlivejšie povedomie vo filmovom priemysle," vysvetlili vo vyhlásení šéfovia festivalu Mariette Rissenbeek a Carlo Chatrian.
Na Berlinale každoročne udeľujú Zlatého medveďa za najlepší film a sériu Strieborných medveďov, vrátane tých pre najlepšieho herca a herečku. Tieto ceny však od budúcoročného 71. ročníka nahradia Strieborný medveď za najlepší výkon v hlavnej úlohe a Strieborný medveď za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe.
Okrem toho tiež na festivale už neudelia cenu Alfreda Bauera, ktorá nesie meno po zakladajúcom riaditeľovi festivalu. Udelenie ocenenia tento rok pozastavili po odhalení Bauerovho pôsobenia počas nacizmu. Organizátori sa napokon rozhodli cenu natrvalo zrušiť.
Sedemdesiaty prvý ročník Berlinale je naplánovaný na 11. - 21. februára 2021. Podujatie organizátori zatiaľ neplánujú presunúť do virtuálneho priestoru, aj napriek neistotám, ktoré predstavuje pandémia nového koronavírusu. Rissenbeek a Chatrian svoje rozhodnutie okrem iného odôvodnili potrebou "živého vzťahu s publikom".
Tohtoročné Berlinale bolo jedným z posledných veľkých podujatí, ktoré sa uskutočnili, pred tým, ako značné obmedzenia proti pandémii výrazne obmedzili verejný život v Nemecku.


Začiatok školského roka v Spojených štátoch amerických priniesol výpadky komunikačnej platformy Zoom. Tú využívajú tisíce žiakov na video spojenie s pedagógmi. Firma v pondelok uviedla, že identifikovala problém a začala pracovať na jeho odstránení.
Žiaci a študenti základných, stredných i vysokých škôl sú závislí od Zoomu a konkurenčných technológií, akou je napríklad Microsoft Teams, v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Technické problémy sa neobjavili len v USA, kde evidovali správy o poruchách najmä z východného pobrežia, ale aj v Európe.
Zoom začali ľudia oveľa viac využívať po vypuknutí pandémie koronavírusu. V súčasnosti má približne 300 miliónov používateľov.


Milióny mexických školákov sa v pondelok vrátili k vyučovaciemu procesu, nie však do škôl. Tamojšia vláda sa napriek zložitej situácii, ktorú vyvolala pandémia koronavírusu, rozhodla začať nový školský rok.
Žiaci sa učia pomocou systému, ktorý ich online spája do tried, a využívajú pritom rozhlasové a televízne kanály, kde vysielajú preberané učivo.
Mexická vláda požiadala najväčšiu súkromnú televíziu v krajine, aby spustila školský kanál, ktorý vysiela nepretržite 24 hodín. Odborníci v oblasti vzdelávania vypracovali špeciálne rozvrhy pre študentov na všetkých úrovniach, aby mohli sledovať vyučovanie vo svojej triede.
Stále však existuje množstvo otázok, či sa tento systém podarí dobre nastaviť hlavne v rodinách, kde majú viac detí. Väčšina Mexičanov navyše pracuje v takých odvetviach, ktoré im neumožňujú vykonávať zamestnanie z domu, často berú deti so sebou a tie tak následne nemôžu študovať. Kompetentní sa preto obávajú aj scenára, že pandémia znemožní u mnohých študentov vzdelávanie a rozhodnú sa ukončiť štúdium.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.