26. 8. 2020

Dezinformácie o Bielorusku majú päť najvýraznejších symbolov

Dezinformácie o Bielorusku 
majú päť najvýraznejších symbolov


Situácia v Bielorusku sa stáva živnou pôdou pre dezinformácie a manipulovanie s názorom verejnosti o motíve, priebehu a možných dôsledkoch protestov bieloruskej občianskej spoločnosti. V stredu na to upozornil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok (nominant SaS), ktorý konkretizoval aj päť najvýznamnejších symbolov/termínov, ktoré autori dezinformácií používajú.
"Sú nimi majdanizácia, zvýšené aktivity NATO pri hraniciach s Bieloruskom, geopolitický zápas, platenie protestov zo zahraničia a používanie fašistických symbolov," priblížil šéf slovenskej diplomacie.
Upozornil, že termín majdan, ktorý sa vzťahoval na udalosti z roku 2014 z ukrajinského Kyjeva, sa stal dehonestujúcou nálepkou dezinformácií pre akýkoľvek občiansky protest. "Verejnosti je vsugerúvané, že ide o protest malej skupiny občanov usilujúcej sa o prevrat. Treba si klásť otázku, čo počúvame na námestiach - volanie po moci alebo apel na základné demokratické princípy a nezmanipulované voľby?" opýtal sa Korčok.
Dôrazne poprel tvrdenia o účelových pohyboch jednotiek NATO v blízkosti hraníc s Bieloruskom. "Áno, v susedstve Bieloruska sú dislokované jednotky NATO ako predsunutá obrana, no nie v súvislosti s udalosťami v Bielorusku z augusta 2020, ale toho, čo sa stalo na Ukrajine v roku 2014," povedal Korčok.
Vyvrátil aj dezinformácie naznačujúce vytváranie dojmu, že z Bieloruska sa stáva kolóna Západu. "Počuli ste niekoho, že by ťahal Bielorusov do štruktúry NATO a EÚ? V tejto situácii, a hovoria to sami Bielorusi, nejde o geopolitický zápas, ale o slobodu a demokraciu," vyhlásil.
Rovnako je podľa neho potrebné si úplne logicky klásť otázky v prípade naznačovania, že demonštranti sú platení zahraničím. "Ako je niečo také reálne v silne centralizovanej krajine pod dohľadom štátnej moci?" vyslovil otázku. Pripomenul, že takýto propagandistický scenár používali už komunisti. "Keď chceli znemožniť, zdiskreditovať akékoľvek protesty, začali ich spájať s prostriedkami zo zahraničia," uviedol.
V prípade údajných fašistických symbolov, ktoré majú predstavovať vlajky protestujúcich, ozrejmil, že ide o historickú vlajku, pod ktorou skladal prezidentskú prísahu aj terajší prezident.


Copyright © TASR 2020