26. 8. 2020

N. Milanová: S výsledkami finančnej kontroly v RTVS nemôžeme byť spokojní

N. Milanová: S výsledkami finančnej kontroly
 v RTVS nemôžeme byť spokojní


Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) nie je spokojná s výsledkami finančnej kontroly v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Podľa ministerstva odhalila kontrola nehospodárnosť internej výroby relácií a problémy vo finančných procesoch. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Viciaňová.
"Hovoriť po prečítaní výsledkov tejto kontroly, že potvrdili funkčnosť a hospodárnosť procesov nastavených v RTVS, považujem buď za neznalosť čítania s porozumením, alebo za úmyselné zavádzanie verejnosti. V každom prípade sme veľmi zvedaví na výsledky komplexnejšej kontroly, ktorú v RTVS avizoval Najvyšší kontrolný úrad SR," uviedla ministerka.
Finančná kontrola ministerstva zistila v RTVS 13 prípadov porušenia finančnej disciplíny. "Nedodržanie pravidiel postupov podľa zákona o rozpočtových pravidlách sa týka najmä prípadov, pri ktorých RTVS zahrnula do vyúčtovania nákladovú položku, aj keď tento výdavok nebol preukázateľne uhradený koprodukčným partnerom a k výdavku zároveň nemal koprodukčný partner účtovný doklad. Znamená to, že RTVS zaplatila za výdavky alebo služby, ku ktorým neexistujú účtovné doklady," vysvetlilo ministerstvo. RTVS preto požiadalo ministerstvo o vrátenie 30.077 eur.
Verejnoprávny vysielateľ podľa MK SR porušil tiež zákon o RTVS. Jeden zo zamestnancov mal spojiť svoje pôsobenie v trvalom pracovnom pomere v RTVS s podnikateľskou činnosťou. "Zistilo sa aj porušenie zákona o účtovníctve, konkrétne v prípade zmluvy, ktorá sa stala účinnou až po dátume odovzdania diela. Okrem toho obsah účtovných dokladov nekorešpondoval s opisom vykonanej práce a preukázateľne odpracovaným časom," vymenúva Viciaňová. RTVS mala tiež porušiť zákon o verejnom obstarávaní, keď pri výbere postupu zadávania zákazky neurčila, či požadovaný predmet zákazky spĺňa podmienky bežnej dostupnosti. Porušiť mala aj zákon o finančnej kontrole a audite tým, že na všetkých úrovniach nerobila základnú finančnú kontrolu účtovných dokladov.
MK SR od 24. júna do 28. júla skontrolovalo projekty, na ktoré poskytuje financie na základe zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania na roky 2018 – 2022. Kontrola sledovala využitie prostriedkov z tzv. zmluvy so štátom do konca marca tohto roka.
O výsledkoch kontroly informoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník na minulotýždňovom zasadnutí Rady RTVS. Uviedol vtedy, že finančný audit odhalil len nedostatky týkajúce sa povinnosti tretích strán pri externej výrobe, na základe čoho musel RTVS z objemu minuloročnej poskytnutej sumy od štátu vo výške 26 miliónov eur vrátiť 0,12 percenta (30.077 eur). Výsledky kontroly však podľa neho potvrdili kľúčový fakt, že interné nastavenie procesov v RTVS je funkčné a hospodárne.
Rezort kultúry upozornil, že komplexnú kontrolu finančného hospodárenia v RTVS je oprávnený vykonať Najvyšší kontrolný úrad SR a Úrad vládneho auditu. Najvyšší kontrolný úrad 20. augusta oznámil päť nových kontrolných akcií pre tento rok, medzi ktoré zaradil aj RTVS.

Copyright © TASR 2020