28. 8. 2020

RTVS zaznamenalo pozitívny prípad nákazy ochorením COVID-19 u rozhlasového zamestnanca

RTVS zaznamenalo pozitívny prípad nákazy 
ochorením COVID-19 u rozhlasového zamestnanca


Online redaktor rozhlasového okruhu Rádio_FM bol pozitívne testovaný v súvislosti s ochorením COVID-19. Pri prvých príznakoch ochorenia telefonicky nahlásil túto skutočnosť svojmu nadriadenému, na základe čoho mu bola nariadená práca z domu a testovanie na ochorenie COVID-19.

„Potvrdzujeme pozitívne zistenie ochorenia koronavírusom u zamestnanca rozhlasu. Tento zamestnanec proaktívne telefonicky nahlásil príznaky bežného prechladnutia a z preventívnych dôvodov mu bola nariadená práca z domu a testovanie na ochorenie COVID-19. Naši zamestnanci sa snažia minimalizovať osobný kontakt, bola nariadená okamžitá mimoriadna dezinfekcia priestorov Rádia_FM a testovanie interných a externých zamestnancov, ktorí mohli prísť v uplynulých týždňoch do kontaktu s nakazeným kolegom," objasňuje situáciu programový riaditeľ rozhlasu RTVS Michal Dzurjanin.

Na základe zistených skutočností RTVS aktivovala Smernicu o krízovom riadení počas pandémie, ktorá počíta s rozdelením zamestnancov do viacerých samostatných tímov a tiež s testovaním zamestnancov na nový koronavírus. RTVS tiež zriaďuje krízový štáb, ktorý bude priebežne vyhodnocovať situáciu a prijímať okamžité opatrenia v súvislosti s predmetnou smernicou. RTVS je materiálne vybavená ochrannými a dezinfekčnými pomôckami aj na prípadnú druhú vlnu pandémie koronavírusu.

K situácii sa vyjadrila aj šéfdramaturgička Rádia_FM Janka Imrichová: „V rámci pracovného kolektívu dodržiavame všetky preventívne opatrenia. Minimalizujeme sociálny kontakt a porady prebiehajú prostredníctvom online komunikácie. Oceňujem zodpovednosť kolegov, čoho dôkazom je aj okamžité nahlásenie zhoršeného zdravotného stavu redaktora, ktorý preventívne ostal doma už pri prvých príznakoch a pozitívny výsledok testu okamžite oznámil."

RTVS sa riadi všetkými nariadeniami Úradu verejného zdravotníctva a stále platí povinnosť nosenia ochranného rúška vo všetkých vnútorných priestoroch televízie a rozhlasu. Zamestnanci sú povinní dodržiavať zvýšenú frekvenciu umývania rúk a používať dezinfekciu, ktorá je k dispozícii v priestoroch televízie a rozhlasu. V týchto dňoch RTVS pristupuje k celkovému sprísneniu protiepidemiologických opatrení v súvislosti so šírením koronavírusu. Okrem povinného nosenia rúšok, dodržiavania odstupov minimálne 2 metre, častej dezinfekcie rúk, sa to týka aj k zvýšenej frekvencie dezinfekcie priestorov a vzduchotechniky, znovuzavedenia práce z domu a povinnej izolácie v prípade návratu zamestnancov z rizikových krajín