26. 8. 2020

The Booker Prize 2020

The Booker Prize 2020

Medzinárodnú Bookerovu cenu za rok 2020 získala v stredu 29-ročná holandská autorka Marieke Lucas Rijneveld za svoj "virtuózny" debutový román The Discomfort of Evening. Autorka, ktorá sa však nevymedzuje ani ako žena, ani ako muž, a na adresu svojej osoby preferuje používanie zámen "oni", "ich", "im", je dosiaľ najmladšou laureátkou tejto ceny, informoval denník The Guardian.
Ocenenie za najlepšie beletristické dielo preložené do angličtiny dotované sumou 50.000 libier (približne 55.750 eur) si Rijneveld rozdelí rovnakým dielom spolu so svojou prekladateľkou z holandčiny Michele Hutchisonovou.
Kniha The Discomfort of Evening (Nepokoj večera), ktorá vyšla v Holandsku v roku 2018, sa tam stala bestsellerom. Rozpráva príbeh dievčaťa menom Jas, ktoré pochádza z kresťanskej farmárskej rodiny. Keď sa jej brat jedného zimného dňa vyberie korčuľovať, domov už nevráti. Dievčatko totiž po tom, čo zostane doma samé, vyjednáva s Bohom, že by jej bolo viac ľúto, ak by zomrel jej králik než jej brat. V dôsledku nešťastných udalostí sa smútiaca rodina rozpadá a Jas upadá do stále nebezpečnejších fantázií.
Rijneveld vyrastala podobne ako hrdinka jej románu v silne veriacej rodine na holandskom vidieku. Jej desaťročný brat zomrel, keď mala tri roky. Rijneveld uviedla, že jej rodina sa "príliš desí" toho, že by si mala knihu prečítať. "Pre mojich rodičov je ťažké pochopiť, že nie som dievča, ktoré vychovali," poznamenala.
Ako dieťa sa podľa vlastných slov "obliekala a správala ako chlapec", v puberte, naopak, ako dievča. "Vo veku 20 rokov som sa vrátila k chlapcovi, ktorým som bola na základnej škole," dodala. Svoje stredné meno "Lucas" si zvolila na základe imaginárneho priateľa z detstva.
Rijneveld, ktorá vo svojej domovskej krajine získala už viaceré ocenenia, popri spisovateľskej kariére naďalej pracuje na mliečnej farme. Farmárčenie ju podľa vlastných slov "udržuje pri zemi".
"Môžem povedať len toľko, že som hrdá ako krava so siedmimi vemenami," povedali Rijneveld v reakcii na ocenenie, ktoré nazvala "veľkou cťou".
Laureátku Medzinárodnej Bookerovej ceny ohlásil predseda poroty Ted Hodgkinson v stredu večer počas on-line prenosu odvysielaného na Facebooku a platforme YouTube. Knihu vybrala päťčlenná porota spomedzi užšiho zoznamu šiestich publikácií. Podľa Hodgkinsona je dielo "nežnou a vnútornou predstavou detstva zachyteného medzi hanbou a spásou". Ceremónia sa pôvodne mala konať v máji, no pre pandémiu koronavírusu bola preložená na neskôr.


Copyright © TASR 2020