26. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Predstavitelia Organizácie krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) by sa mali čoskoro dohodnúť o základných návrhoch na digitálnu daň a minimálnu daň pre firmy, uviedol nemecký minister financií Olaf Scholz.
"Aktuálne som veľmi optimistický, že sa dokážeme na jeseň dohodnúť na návrhu v oboch sporných záležitostiach," povedal Scholz na tlačovej konferencii po stretnutí so svojimi náprotivkami z Rakúska, Švajčiarska, Lichtenštajnska a Luxemburska. "Diskutujeme o tom už dosť dlho. Sme pripravení," dodal.
USA sa však v júni prestali v rámci OECD zúčastňovať na rokovaniach o daniach pre koncerny, ako sú Amazon či Google, ktoré sa snažia platiť dane v krajinách s nízkymi sadzbami a nie v tých, v ktorých generujú tržby.
Švajčiarsky minister financií Ueli Maurer upozornil, že nový medzinárodný daňový rámec nesmie vytvoriť administratívne prekážky a že by nemal vstúpiť do platnosti príliš skoro. "Firmy v tejto chvíli potrebujú čas na to, aby sa zotavili z koronakrízy," povedal Maurer.


Spoločnosť Google plánuje výrazne zvýšiť počet podporovaných telefónov, ktoré bude možné v rámci platformy Android Auto bezdrôtovo prepojiť s informačným systémom vozidla. Informuje o tom na svojej oficiálnej internetovej stránke s tým, že zmena by mala prísť s príchodom najbližšej novej verzie operačného systému Android.
Podľa Google bude po novom možné s autom bezdrôtovo prepojiť všetky smartfóny, ktoré dostanú novú verziu operačného systému Android 11 a majú možnosť pripojenia v 5 GHz wi-fi pásme. „V Európskej únii musia smartfóny spĺňať aj dodatočné regulačné požiadavky, aby sa mohla v aute využívať 5 GHz sieť,“ upozorňuje spoločnosť.
Ako informuje portál Engadget.com, Google umožnil bezdrôtové prepojenie telefónu a vozidla v rámci Android Auto ešte v roku 2018. Podpora je však doteraz obmedzená iba na jeho vlastné smartfóny Pixel, Nexus a niektoré modely Samsungu.
Portál zároveň zdôrazňuje, že okrem splnených podmienok v rámci hardvéru telefónu je pre fungovanie bezdrôtového režimu Android Auto potrebná i podpora zo strany výrobcu auta v jeho infotainmente.
Okrem rozšírenej podpory bezdrôtového pripojenia plánuje Google pridať do platformy aj viac podporovaných aplikácií. Doteraz bolo napríklad možné cez ňu zobrazovať na informačnom paneli vozidla z mobilných navigačných aplikácií iba Mapy a Waze od Googlu, do konca roka by ale mala pribudnúť i navigácia Sygic od slovenského výrobcu.


Copyright © TASR 2020




Facebook v Thajsku zablokoval prístup do skupiny zameranej na diskusiu o monarchii po tom, ako thajská vláda pohrozila právnymi krokmi. Spoločnosť pre BBC uviedla, že takisto pripravuje právne kroky v reakcii na tlak z Bangkoku. V Thajsku sa konajú protesty proti vláde, ktoré volajú po reforme monarchie. Kritika monarchie je však v krajine nezákonná.
Prístup do skupiny zablokovali na území Thajska v pondelok večer. Z iných krajín je prístup do skupiny, ktorá má viac ako milión členov, otvorený. Jej administrátor Pavin Chachavalpongpun vyhlásil, že "ponúka priestor na serióznu diskusiu o monarchii a umožňuje Thajčanom slobodne vyjadriť svoje názory o monarchii, od politickej intervencie až po jej väzby s armádou pri upevňovaní kráľovskej moci". Facebook potvrdil, že "bol prinútený zablokovať prístup k obsahu, ktorý thajská vláda považuje za nezákonný".
Chachavalpongpun žije v japonskom exile a v pondelok večer vytvoril novú skupinu, ktorá cez noc prilákala viac ako 400-tisíc členov.
Zablokovanie prístupu kritizovali aj ľudskoprávne skupiny. "Nepomýľte sa. To Thajsko tu porušuje zákon. Medzinárodné právo chráni slobodu prejavu," povedal John Sifton z Human Rights Watch.
Správca skupiny pre BBC ďalej objasnil, že niektorí jej členovia by chceli zachovať monarchiu, no väčšina diskutujúcich žiada okamžitú reformu.


Zástupcovia videoaplikácie TikTok aj jeden jej zamestnanec v pondelok podali žalobu na administratívu amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho "silne spolitizované" a "protiústavné" nariadenie, ktorého cieľom je jej zákaz v Spojených štátoch. To by malo začať platiť v septembri.
TikTok, ktorý vlastní čínska firma ByteDance, sa obrátil na federálny súd v Kalifornii. V žalobe, ktorá spomína aj Trumpovu rétoriku proti Číne, napríklad tvrdí, že americká administratíva neumožnila spoločnosti spravodlivú šancu brániť sa pred tvrdeniami, že predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, a prezidentovo nariadenie sa nezákonne opiera o zákon o mimoriadnych právomociach spôsobmi, ktoré sa nevzťahujú na TikTok.
"Preferujeme konštruktívny dialóg pred súdnymi spormi, ale výkonným nariadením hroziacim zákazom našich amerických operácií - odstránením vzniku 10-tisíc amerických pracovných miest a nenapraviteľným poškodením miliónov Američanov, ktorí si zapínajú túto aplikáciu pre zábavu, spojenie a legitímne živobytie, ktoré je životne dôležité najmä počas pandémie - jednoducho nemáme na výber," uviedol TikTok v blogovom príspevku o žalobe.
Samostatnú žalobu podal v Kalifornii americký programový manažér TikToku Patrick Ryan, ktorý tvrdí, že Trumpovo nariadenie nezákonne ohrozuje živobytie jeho rodiny a žiada federálneho sudcu, aby zaistil, že zamestnanci TikToku budú naďalej dostávať plat. Ryan tvrdí, že nariadenie zakazujúce budúce transakcie s TikTokom je tak vágne napísané, že by mohlo z vyplácania platov od spoločnosti urobiť federálny zločin.
Ryan zriadil kampaň na webe GoFundMe, ktorej cieľom je financovať žalobu. V popisku k nej uviedol, že nariadenie, ktoré zakazuje akémukoľvek subjektu a akejkoľvek osobe obchodovať s TikTokom znamená, že po 20. septembri nebude spolu s jeho 1 500 kolegami môcť dostať výplatnú pásku "pretože bude pre spoločnosť nelegálne nám zaplatiť. Zašlo to už priďaleko". Ryan do kampane investoval 5 000 dolárov ( v prepočte 4 220 eur), celkovo chce vyzbierať 30-tisíc (25 322 eur).
Žaloba Ryana so žalobou TikToku nesúvisí. Ako informuje spravodajský portál CNN, Ryan na svoj krok upozornil firmu, tá však v jeho konaní nezohrala rolu.
V nariadení zo začiatku augusta Trump uvádza, že aplikácia zbiera obrovské množstvo informácií, čo predstavuje pre USA hrozbu, pretože to "umožňuje Komunistickej strane Číny prístup k osobným a majetkovým informáciám Američanov". Zároveň tiež podľa neho umožňuje zbierať dáta o čínskych občanoch v USA, aby ich mohla vláda v Pekingu sledovať, a mohli by tiež Číne umožniť sledovať amerických vládnych zamestnancov a zbierať súkromné informácie s cieľom vydierania alebo priemyselnej špionáže. TikTok už v minulosti uviedol, že svoje dáta o amerických používateľoch uskladňuje v USA a Singapure a akúkoľvek žiadosť o tieto dáta od čínskej vlády by zamietol.
Americké operácie TikToku sú v súčasnosti predmetom rokovaní s americkými podnikmi. Medzi potenciálnymi kupcami je spoločnosť Microsoft a údajne aj Oracle.
Podľa Roberta Chesneyho, profesora práva o národnej bezpečnosti na University of Texas-Austin, ktorý sa zhováral so CNN, nie sú šance TikToku na úspech vysoké, mohli by však viesť k odkladu zákazu.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.