28. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Súdny proces so 14 údajnými komplicmi pri džihádistických útokoch na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo a židovský supermarket v Paríži z roku 2015 sa začne na budúci týždeň v stredu, po viac než polovici desaťročia od tejto krvavej udalosti. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP.
Útoky predznamenali vlnu islamistického násilia, ktoré si vo Francúzsku vyžiadalo 258 mŕtvych a vyvolalo diskusiu o bezpečnosti, ako aj o spolužití v multikultúrnej spoločnosti.
Streľbe, ktorú 7. januára 2015 spustili v redakcii týždenníka bratia Said a Chérif Kouachiovci, podľahlo 12 osôb. Týždenník Charlie Hebdo je svojím odtabuizovaným štýlom a provokatívnymi karikatúrami všeobecne považovaný za kontroverzný.
O deň neskôr Amedy Coulibaly, blízky spojenec Chérifa Kouachiho, pri rutinnej dopravnej kontrole na parížskom predmestí Montrouge zabil policajtku. Coulibaly 9. januára počas rukojemníckej drámy v kóšer supermarkete na parížskom predmestí Porte de Vincennes zabil štyroch židovských občanov.
Coulibaly nahral videozáznam, na ktorom hovorí, že útoky boli koordinované a vykonané v mene džihádistov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Všetkých troch teroristov neskôr zastrelila polícia. Ich údajní komplici, s ktorými sa začne súdny proces, im poskytovali rozličný stupeň logistickej podpory.
Proces bol odložený o niekoľko mesiacov z dôvodu koronavírusovej pandémie. Súd v Paríži bude zasadať do 10. novembra, pričom priebeh konaní sa bude zaznamenávať na film. Traja zo 14 podozrivých budú súdení v neprítomnosti.


Šéf TikToku Kevin Mayer po veľkom politickom tlaku na spoločnosť z Bieleho domu opúšťa firmu po necelých troch mesiacoch. Dočasne ho nahradí šéfka pre operácie v USA Vanessa Pappasová. Aktuálny vývoj spôsobil, že post by mal iný význam, ako sa plánovalo pri angažovaní Mayera, uviedol vo štvrtok TikTok.
Sociálna sieť na zdieľanie krátkych videí patrí čínskemu koncernu ByteDance. Americký prezident Donald Trump sa snaží zakázať činnosť TikToku v USA. Jeho nariadenie, ktoré začne platiť v polovici septembra, zakazuje občanom USA realizovať transakcie s TikTokom a materskou firmou ByteDance. TikTok pred niekoľkými dňami zažaloval Trumpovu administratívu za spomínané nariadenie zo 6. augusta.
Aktuálne rokuje o kúpe operácií TikToku v USA a niekoľkých ďalších krajinách softvérový koncern Microsoft.
Mayer sa postavil do čela TikToku 1. júna. Zároveň sa stal prevádzkovým riaditeľom materskej spoločnosti ByteDance. Mayer prišiel z mediálneho koncernu Disney, kde bol zodpovedný za streamovacie služby a dlho bol považovaný za korunného princa, až kým sa novým šéfom koncernu nestal Bob Chapek. Mayer potom prešiel do TikToku, kde mal zabezpečiť globálnu expanziu.
TikTok v emailovom vyhlásení potvrdil Mayerov odchod a dodal, že zmena politického prostredia v posledných mesiacoch výrazne zmenila rámec jeho úlohy. Zakladateľ a šéf materského koncernu ByteDance Čang I-ming v separátnom liste uviedol, že firma urýchlene nájde riešenie problémov, ktorým čelí na globálnej úrovni, predovšetkým v USA a Indii.



Bieloruská polícia vo štvrtok v hlavnom meste Minsk zadržala približne 20 novinárov, ktorí sa chystali spravodajsky pokrývať protest na tamojšom Námestí slobody. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).
Hovorkyňa minskej polície povedala, že novinárov minibusom previezli na policajnú stanicu na overenie totožnosti.
Medzi zadržanými novinármi sú i spravodajca RFE/RL, novinári z tlačových agentúr AP, Reuters a TASS a televízie Belsat sídliacej v Poľsku.
Krátko po zadržaní novinárov sa začal pochod s účasťou 8niekoľkých stoviek demonštrantov.
Hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra povedala, že zadržaní novinári budú po kontrole dokladov prepustení, uviedla na svojej webovej stránke agentúra Interfax. Účelom kontroly je preveriť, či majú akreditáciu.
Fotograf agentúry TASS Sergej Bobylev neskôr oznámil, že jeho i ďalších ruských novinárov prepustili.
Celonárodné protesty v Bielorusku sa začali bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie po sebe. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,1 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli.




Doteraz sa považovalo za hlavného hráča na poli šírenia dezinformácií Rusko — najmä pri pokusoch ovplyvňovať voľby v iných štátoch —, avšak v poslednej dobe zintenzívnili svoje zahraničné aktivity v oblasti šírenia politického obsahu najmä čínske tajné služby, uviedol vo štvrtok počas virtuálneho summitu Globsec 2020 Bratislava Forum bývalý minister vnútornej bezpečnosti USA Michael Chertoff.
"Čínska špionáž už trvá nejaký ten čas a netýka sa len zvyčajnej špionáže v oblasti národnej bezpečnosti, ale aj špionáže pre komerčné účely," pokračoval Chertoff.
Podľa neho si Čína najnovšie vytýčila umelú inteligenciu ako sféru, v ktorej chce dosiahnuť svetové prvenstvo. S veľkou pravdepodobnosťou pri tom využíva aj masové krádeže dát, "ktoré môže použiť na vybudovanie podrobných profilov všetkých Američanov a možno aj občanov mnohých ďalších krajín".
Umelá inteligencia však môže byť využívaná aj na rýchle šírenie falošných správ a dezinformácií. To sa zintenzívnilo aj počas pandémie koronavírusu. Podľa odborníka OSN na kybernetické zločiny Neila Walsha k tomu mohol prispieť aj fakt, že v rámci opatrení proti šíreniu nákazy bolo mnoho ľudí doma a trávilo viac času na internete. "Doma sa cítime bezpečnejšie než v práci alebo v škole, a tak na internete viac riskujeme," povedal Walsh.
Mnoho ľudí si podľa neho myslí, že masívne šírenie falošných informácií je najmä problémom západného sveta alebo hospodársky vyspelých krajín, avšak podľa OSN zasahuje každú krajinu s internetovým pripojením. Výučba kritického myslenia a odhaľovania dezinformácií musí byť preto zavedená v školách pre deti už od raného veku. "Ak sa tomuto problému začneme venovať, keď sú deti na strednej alebo vysokej škole, to už je príliš neskoro. Musí to byť súčasťou učebných osnov a všeobecných zručností," upozornil Walsh.
Obaja odborníci vystúpili v rámci virtuálnej konferencie pod záštitou slovenskej organizácie Globsec, ktorá trvá od 26. do 28. augusta. Predstavitelia z viacerých krajín sveta počas trojdňového podujatia diskutujú o budúcich možných podobách a zmenách globálnej situácie po prekonaní koronavírusovej pandémie.



Podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý je v prípade vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej obvinený zo spolupáchateľstva, polícii povedal, že jej smrť si želal Keith Schembri, šéf kancelárie maltského expremiéra Josepha Muscata. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.
Kurt Zahra, jeden z policajtov, ktorí Fenecha vypočúvali, vo štvrtok na súde povedal, že Schembri si želal, aby Caruanovú Galiziovú zabili. "Pokračuj, pokračuj, pokračuj," reagoval údajne Schembri v roku 2016 na diskusiu, ktorá sa týkala plánu na novinárkino zavraždenie.
Schembri mal takisto sprostredkovateľovi novinárkinej vraždy Melvinovi Theumovi zaplatiť za vraždu sumu 85.000 eur. Theuma dostal v tomto prípade prezidentskú milosť za to, že všetky informácie o vražde zverejnil.
Fenech bol zadržaný vlani v novembri a obvinený zo spolupáchateľstva. Obvinenia však odmieta. Momentálne je vo väzbe, zatiaľ čo na súde prebieha predkladanie dôkazov.
Schembri, ktorý sa s Fenechom priatelil, odstúpil z postu šéfa premiérovej kancelárie po Fenechovom zatknutí. K svedectvu policajta Zahru sa Schembri vo štvrtok bezprostredne nevyjadril. V minulosti poprel, že by mal o vražde akékoľvek informácie.
Fenech podľa Zahru takisto povedal, že Muscat sa neskôr dozvedel o tom, že bol zapletený do novinárkinej vraždy a povedal mu, aby "kontroloval" Theumu.
Muscat, ktorý rezignoval z funkcie predsedu vlády v januári, vo štvrtkovom vyhlásení poprel, že by o vražde vedel vopred, ako aj to, že by sa o nej s Fenechom zhováral.
Podnikateľ Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne Schembrimu a vtedajšiemu ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu vyplácala tajné finančné odmeny.


Copyright © TASR 2020