27. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americký rockový spevák Jack White podporil zachovanie hudobného centra venovaného pamiatke zosnulého britského dídžeja Johna Peela. Správu priniesla v stredu stanica BBC.
White, bývalý líder skupiny The White Stripes, ponúkol do aukcie svoje gitary, súpravu bicích nástrojov a rozličné memorabílie späté s jeho nezávislým hudobným vydavateľstvom Third Man Records.
Časť výťažku pôjde stredisku John Peel Centre for Creative Arts v meste Stowmarket v anglickom grófstve Suffolk. Dražbu pripravila spoločnosť Online Nashville Auctions.
Sheridan Jemison z danej spoločnosti uviedol, že záujem o dražbu je "fenomenálny" a záujem prejavili ľudia "z celého sveta".
John Peel, niekdajší dídžej stanice BBC Radio 1, žil v okolí Stowmarketu mnoho rokov až do svojej smrti v roku 2004.
Spojitosť Jacka Whitea s Johnom Peelom sa datuje do začiatkov činnosti formácie The White Stripes. V roku 2001 skupina nahrala v jeho programe koncertný záznam po tom, čo Peel - ako jeden z najvplyvnejších dídžejov - začal vo svojom vysielaní púšťať ich nahrávky.
White (45), rodák z Detroitu, v rozhovore pre magazín Mojo z roku 2014 vyhlásil, že John Peel bol "najvýznamnejším dídžejom, aký kedy žil".
White bol medzi trúchliacimi na jeho pohrebe v katedrále v anglickom meste Bury St Edmunds. Peel podľahol infarktu myokardu počas dovolenky v Peru.


Copyright © TASR 2020




Ak americký prezident Donald Trump zakáže používanie komunikačnej aplikácie WeChat, ktorú vlastní čínska firma Tencent, poškodí to príjmy amerických firiem v Číne. Vyplýva to z prieskumu Americkej obchodnej komory v Šanghaji, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Informuje o tom portál cnbc.com.
Biely dom 6. augusta uviedol, že do 45 dní zakáže nešpecifikované transakcie s aplikáciou WeChat a jej materskou firmou Tencent, najmä pre obavy o bezpečnosť dát. Americká obchodná komora v Šanghaji položila svojim členom otázku, ako by takýto zákaz ovplyvnil ich podnikanie. Negatívny vplyv na činnosť očakáva 88 percent respondentov, stratu konkurencieschopnosti predpokladá 56,3 percenta oslovených a viac ako 40 percent očakáva poškodenie príjmov. Ak by sa zákaz týkal iba USA, podľa 46,5 percenta respondentov by bol jeho vplyv obmedzený a štvrtina amerických firiem v Číne by nepocítila nijaký vplyv.


Sexuálni predátori predstavujú v prostredí internetu veľkú hrozbu pre deti a tínedžerov. Na sociálnej sieti si vytvoria profil, v rámci ktorého komunikujú s maloletými. Tí sa tešia záujmu zo strany opačného pohlavia, či nových kamarátov, v komunikácii pokračujú a postupne odhaľujú súkromný život. Tu sa však konanie predátorov nekončí. Pre dosiahnutie cieľov vyvíjajú nátlak a pýtajú si intímne fotografie či videá. Páchateľmi (sexuálnymi predátormi) môžu byť dospelí, ale aj maloletí.

Vplyvy digitálnych technológií na každodenný život sú neodškriepiteľné – v pozitívnom aj negatívnom zmysle slova. Pravidelný prístup na internet má viac ako 4,5 miliardy obyvateľov na celom svete, preto je dôležité poznať jeho nástrahy, ktorým čelia predovšetkým deti. Virtuálny svet sa stal mimoriadne príťažlivým fenoménom a mladí ho využívajú nielen vo vzdelávacom procese, ale najmä vo voľnom čase.

Je preto namieste uvedomiť si, že okrem chatovania s priateľmi na internete môžu deti naraziť aj na nevhodný obsah alebo správanie iných, často neznámych osôb, ktoré môžu prejavovať predátorské správanie voči maloletým. Sexuálni predátori majú totiž vopred premyslenú taktiku a spôsob manipulácie, na ktorú sa deti, či mladí ľudia dajú často nalákať a posielajú neznámym virtuálnym priateľom intímne videá a fotografie.

Zaslaním fotografie či videa však príbeh nekončí. Osoba na druhej strane väčšinou takto získaný materiál použije na vydieranie – či už s finančným, šikanujúcim alebo obťažujúcim motívom. V najhorších prípadoch dochádza k osobnému stretnutiu, ktoré môže končiť sexuálnym obťažovaním alebo zneužitím.

„O tomto novodobom fenoméne musíme hovoriť otvorene. Je dôležité, aby boli mladí ľudia informovaní. V komunikácii na sociálnych sieťach nesmú byť prehnane dôverčiví, opatrnosť je na mieste najmä ak komunikujú s neznámymi ľuďmi. Som rád, že sa tejto problematike venujú naši odborníci, ktorí robia preventívne kampane aj cez sociálne siete,“ zdôrazňuje minister vnútra SR Roman Mikulec.

Podľa európskeho priemeru (EU Kids Online 2020), v uplynulom roku dostalo 22 % detí aspoň jednu správu so sexuálnym obsahom, 21 % detí bolo vystavených seba poškodzujúcemu a 10 % detí samovražednému obsahu. Ďalej 54 % slovenských detí má tendenciu zveriť sa s takouto skúsenosťou kamarátovi, 31 % detí sa zverí rodičovi a 22 % by o svojej skúsenosti radšej nepovedalo nikomu.

Ak ste sa stali obeťou sexuálnych predátorov, alebo s tým súvisiacej činnosti a chcete získať viac informácií o možnostiach pomoci, obráťte sa na políciu alebo pracovníkov informačných kancelárií pre obete trestných činov v každom krajskom meste osobne, telefonicky, e-mailom alebo prostredníctvom online formulára. Téme sexuálnych predátorov sa v kampani SAY NO! venuje aj Europol, ktorý vytvoril zaujímavé video: https://youtu.be/2TkuuHnQE_U .

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.