28. 8. 2020

Zomrela Eva Tálská

Zomrela Eva Tálská



Vo veku 76 rokov zomrela vo štvrtok režisérka Eva Tálská, jedna zo zakladateľských osobností brnenského divadla Husa na provázku. Domovský súbor sa s Tálskou na Facebooku lúči ako s legendárnou režisérkou, nekompromisnú tvorkyňou veľkých ženských hereckých výkonov, učiteľkou mladých talentov a veľkou, zložitou a inšpiratívnou ženou.

Eva Tálsáý vyštudovala réžiu na JAMU. Od konca šesťdesiatych rokov bola súčasťou skupiny divadelníkov, ktorí zakladali Hus na povrázku. Počas rokov sa podieľala na desiatkach predstavenie.

Inscenovala napríklad Markétu Lazarovú, Príbehy dlhého nosa, Božskú komédiu, Šibeničné piesne alebo Kráľa Leara. Slávne bolo tiež predstavenie "„Svolávám všechny skřítky! Královna“, kde sa detskí diváci menili v skupinu škriatkov zapojených do rozprávkovej scénické akcie. V inscenácii "„Cirkus aneb Se mnou Smrt a kůň“" premenila herca a herečky v trénovaných artistov.

"Bola to Tálská, kto rozohral všetky tie veľké ženské herecké výkony v Huse na provázku," uviedol pred rokmi v rozhovore pre Literární noviny skladateľ Miloš Štědroň, s ktorým Tálskou často spolupracoval.