22. 9. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Čínsky dramatický seriál o pandémii nového koronavírusu čelí kritike užívateľov sociálnych médií, ktorí jeho tvorcov obvinili zo sexizmu a skresľovania zásluh žien v boji proti nákaze v jej pôvodnom epicentre. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.
Prvú epizódu nového seriálu Heroes in Harm's Way (Hrdinovia v nebezpečnej situácii) vo štvrtok odvysielala štátna televízna stanica CCTV.
Vlnu kritiky spustila najmä scéna, v ktorej sa vodičky autobusov v meste Wuchan zdráhajú humanitárneho dobrovoľníctva, pretože majú rodinné záväzky, pričom muži naopak neváhajú pomôcť.
Užívatelia sociálnej siete Weibo začali v reakcii na túto scénu zverejňovať príspevky s odkazmi na články štátnych spravodajských médií, v ktorých autori chvália vodičky autobusov a dobrovoľníčky. Ženy v meste Wuchan podľa nich hrali kľúčovú úlohu v rozvoze zásob a lekárskeho personálu.
"Ženy sa významne podieľajú na (boji proti) epidémii. Pandémia sa ešte neskončila, avšak (ich) už aj hanobia," napísal jeden užívateľ sociálnej siete, ktorý za tento príspevok dostal viac ako 15.000 označení "páči sa mi".
Po vypuknutí epidémie v meste Wuchan pracovali v prvej línii najmä ženy, uviedla AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje a správy médií. Podľa oficiálnych novín Komunistickej strany Číny Žen-min ž'-pao tvorili ženy až dve tretiny z vyše 40.000 zdravotníkov, ktorí boli vyslaní na pomoc v provincii Chu-pej. Wuchan je hlavným mestom tejto provincie.
Hashtag "Bojkotujte Hrdinov v nebezpečnej situácii" bol z Weiba cez víkend zmazaný, avšak ďalší podobný hashtag s názvom seriálu mal do pondelkového popoludnia už vyše 2,2 miliardy videní.
Tvorcovia seriálu obvinenie odmietli. "Interpretácia je veľmi osobná záležitosť," uviedol pre miestne médiá v piatok režisér Paj I-cchung.



Alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún obvinil medzinárodnú organizáciu Reportéri bez hraníc (RSF) z pokusu o "destabilizáciu" krajiny prostredníctvom kampane proti uväzneniu miestneho novinára Chálida Drariního. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.
Ľudskoprávne skupiny sa podľa Tabbúna na Alžírsko zamerali, aby oslabili jeho stabilitu. "Štáty na nás neútočia priamo, ale dávajú to na starosť mimovládnym organizáciám," uviedol prezident, pričom podľa AFP konkrétne menoval RSF.
Chálid Drariní, bývalý spravodajca francúzskej televízie TV5 Monde a aktivista RSF, bol od 29. marca vo vyšetrovacej väzbe za údajné podnecovanie neozbrojeného zhromažďovania, ako aj pre podozrenie z ohrozenia národnej jednoty. Minulý týždeň (15. septembra) ho odsúdili na dva roky väzenia za svoje spravodajstvo o protestnom hnutí, ktoré minulý rok zvrhlo bývalého prezidenta Abdala Azíza Butefliku.
Podľa prezidenta Tabbúna v Alžírsku "nikto nie je väznený za článok, ktorý napísal". "Zakazujeme urážky a útoky na záležitosti týkajúce sa národnej bezpečnosti," pokračoval Tabbún. Podľa neho bol Drariní odsúdený za "zapojenie sa do záležitosti, ktorá nemá nič spoločného s tlačou".
Alžírsky minister komunikácií Ammár Bilhímar uviedol, že tento novinár pracoval bez profesionálneho tlačového preukazu a údajne ho platili "cudzie veľvyslanectvá".
"Sme pobúrení slepou tvrdohlavosťou alžírskych sudcov, ktorí práve odsúdili (Drariního)," povedal šéf RSF Christophe Deloire. "Chálidove zadržanie dokazuje, že (alžírsky) režim sa dostal do logiky absurdných, nespravodlivých a násilných represií," uviedol Deloire na Twitteri.
Alžírsko sa nachádza na 146. priečke zo 180 krajín Svetového indexu slobody tlače, ktorý RSF aktualizovala tento rok.



Americké ministerstvo obchodu odloží o týždeň, do polnoci miestneho času 27. septembra, príkaz na odstránenie ponuky na stiahnutie aplikácie TikTok z portálov Apple a Google.
Americká sudkyňa Laurel Beelerová totiž cez víkend zablokovala snahu administratívy prezidenta Donalda Trumpa o odstránenie čínskej aplikácie z amerických portálov. Uviedol to zdroj oboznámený so záležitosťou, ktorý nechcel byť menovaný.
Podľa zdroja tento odklad poskytne vlastníkom aplikácie TikTok, čínskej spoločnosti ByteDance a americkým firmám Oracle a Walmart, čas na dokončenie dohody o vytvorení novej spoločnosti s názvom TikTok Global, ktorá by zabezpečovala operácie TikToku v USA.
Správy o dohode sa pritom líšia. Zatiaľ čo čínsky ByteDance v pondelok vyhlásil, že TikTok Global sa stane jeho dcérskou firmou, v ktorej bude vlastniť 80 % globálnych operácií, Oracle a Walmart zase cez víkend oznámili, že budú vlastníkmi väčšinového podielu v aplikácii na zdieľanie videí po dohode s administratívou USA.
Trump dal 14. augusta čínskej spoločnosti ByteDance 90 dní na predaj amerických operácií TikToku. Odôvodnil to obavami, že môže poskytnúť osobné údaje až 100 miliónov Američanov, ktorí používajú aplikáciu, čínskej komunistickej vláde.
V sobotu (19. 9.) však vyhlásil, že v zásade podporuje dohodu, ktorá umožní spoločnosti TikTok pokračovať v činnosti v Spojených štátoch.
 


Čínsky technologický gigant Tencent, ktorému patria aplikácie WeChat a WeCom zaznamenal v USA prudký nárast počtu ich stiahnutí od piatku (18. 9.), keď Washington potvrdil, že bude presadzovať ich zákaz v USA. Ukázali to v utorok údaje analytickej spoločnosti Sensor Tower.
Americké ministerstvo obchodu v piatok vydalo príkaz, aby spoločnosti Apple a Google zabránili sťahovaniu aplikácie WeChat na svojich portáloch. Ale súd v nedeľu (20. 9.) toto rozhodnutie zablokoval. Americké ministerstvo obchodu začiatkom týždňa oznámilo, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.
Podľa údajov Sensor Tower bola aplikácia WeChat medzi piatkom a sobotou (18. a 19. 9.) v USA stiahnutá približne 54.000-krát, čo predstavuje prudký nárast po 1900 stiahnutiach v rovnakom dvojdňovom období o týždeň skôr. Podobne prudký skok nastal aj pri sťahovaní aplikácie WeCom pre spoluprácu v kanceláriách.
Americká administratíva v uplynulých mesiacoch zaviedla sériu opatrení zameraných proti čínskym technologickým firmám a aplikáciám. Ako dôvody uviedla ohrozenie národnej bezpečnosti, keďže Čína môže podľa Washingtonu vďaka aplikáciám získať prístup k údajom amerických užívateľov.
Spoločnosť Tencent poprela, že by jej aplikácie predstavovali bezpečnostné riziko a upozornila, že aktualizácie aplikácií pre existujúcich užívateľov v USA môžu byť negatívne ovplyvnené, ak ich Apple a Google odstránia zo svojich portálov.
WeChat je mobilná aplikácia typu „všetko v jednom“, ktorá kombinuje správy, sociálne médiá, platobné funkcie a ďalšie služby. Má už viac ako miliardu užívateľov po celom svete.
WeCom, ktorý bol rebrandovaný z aplikácie pre spoluprácu v kancelárii WeChat Work len pár dní po tom, čo americký prezident Donald Trump v auguste prvýkrát vyhlásil, že zakáže WeChat, bol medzi piatkom a sobotou v USA nainštalovaný 58.000-krát, čo je 193-násobný nárast z 300 stiahnutí za týždeň predtým.
Po stiahnutí WeCom si môžu užívatelia k nemu pripojiť svoj účet na WeChat a pridať kontakty z WeChat. V rámci WeCom si môžu posielať správy, vytvárať chatovacie skupiny a dokonca dostávať virtuálne peniaze od priateľov z WeChatu bez toho, aby si ich kontakty na WeChat museli stiahnuť WeCom.
Tencent pre čínske médiá vyhlásil, že WeCom je úplne iný produkt ako WeChat.


Copyright © TASR 2020

 

Bieloruský bloger Stepan Putilo, známejší pod pseudonymom NEXTA, uverejnil dokument s menami 1003 úradníkov tamojšieho ministerstva vnútra. Ako uviedla poľská satelitná televízia Belsat aj web Wirtualna Polska, bloger tak učinil v nadväznosti na zadržanie troch stoviek osôb, ktoré sa zúčastnili na nedeľňajšom pochode žien v Minsku.
NEXTA pred niekoľkými dňami upozornil na telegramovom účte, že v prípade ďalších zásahov bezpečnostných zložiek zverejní spomenuté údaje. Zdôraznil, že zatiaľ publikoval prvých tisíc mien a pridal varovanie, že ak sa zatýkanie demonštrantov neskončí, "hromadné zverejňovanie údajov bude pokračovať".

Putilo uverejnil mená a priezviská zamestnancov rezortu vnútra, názvy oddelení, na ktorých pracujú, ako aj ich hodnosti a pozície. Tieto údaje mu pravdepodobne poskytli opozične zmýšľajúci hackeri. NEXTA tiež vyzval na pomoc pri vytváraní databázy osobných údajov príslušníkov bezpečnostných síl vrátane adries, telefónnych čísel či poznávacích značiek automobilov.


 ©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.