25. 9. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Sociálna sieť na zdieľanie krátkych videí TikTok v stredu požiadala súd vo Washingtone o predbežné opatrenie, ktorým by zablokoval nariadenie administratívy prezidenta Donalda Trumpa zakazujúce sťahovanie aplikácie v USA.
Americké ministerstvo obchodu od nedele (20. 9.) zakázalo obchodné transakcie s aplikáciami WeChat a TikTok. Podľa nariadenia americké firmy nemôžu distribuovať WeChat ani TikTok, takže obchody s aplikáciami, ktoré prevádzkujú Apple a Google, by mali aplikácie odstrániť. Ministerstvo však o jeden týždeň odložilo platnosť nariadenia týkajúceho sa TikToku, pričom ako dôvod uviedlo "pozitívny vývoj" rokovaní týkajúcich sa činnosti sociálnej siete v USA. V prípade WeChatu sanfranciská sudkyňa Laurel Beelerová vydala v sobotu (19. 9.) predbežné nariadenie, ktorým nariadenie zablokovala.
Podľa TikToku nie sú reštrikcie "motivované skutočnými obavami o národnú bezpečnosť, ale politickými motívmi v súvislosti s blížiacimi sa voľbami". Ak súd nezablokuje platnosť príkazu, bude to znamenať, že "stovky miliónov Američanov, ktorí si ešte nestiahli TikTok, budú vylúčení z tejto veľkej a rozmanitej online komunity šesť týždňov pred voľbami".
Čínsky majiteľ sociálnej siete, firma ByteDance, sa dohodla s americkým softvérovým koncernom Oracle a maloobchodným reťazcom Walmart, že sa stanú partnermi TikToku v USA. Podľa ByteDance sa vytvorí nová spoločnosť TikTok Global, v ktorej bude čínska firma vlastniť 80 %, Oracle by mal mať 12,5 % a Walmart 7,5 %.


Copyright © TASR 2020

Britská spoločnosť Cineworld, ktorá je prevádzkováteľom siete kín, za január až jún tohto roka vykázala stratu v objeme 1,6 mld. dolárov, keďže jej kiná boli zatvorené počas obmedzení zameraných na zastavenie šírenia koronavírusu. V prvom polroku minulého roka pritom spoločnosť dosiahla zisk pred zdanením v sume 139,7 mil. dolárov. Informuje o tom portál bbc.com.
Sieť kín uviedla, že znovu otvorila 561 zo svojich 778 kín po celom svete, keďže protiepidemické obmedzenia sa zmiernili. Zatvorenie kín však znamenalo, že jej tržby od začiatku roka do konca júna klesli na 712,4 mil. dolárov z úrovne 2,15 mld. dolárov v rovnakom období vlaňajška. Hodnota akcií spoločnosti Cineworld vo štvrtok po zverejnení hospodárskych výsledkov za prvý polrok klesla o viac ako 13 percent.


Dlhoočakávaná "dozorná rada" Facebooku, ktorá by mala rozhodovať o tom, či je špecifický obsah vhodný alebo nevhodný na zverejnenie na platforme, by mala začať pracovať v októbri.
Výkonný riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg ešte pred dvoma rokmi - po kritike, že spoločnosť nekoná proti šíreniu dezinformácií, nenávistných prejavov a škodlivých kampaní, oznámil, že zakladá kvázi-nezávislú radu, ktorá by mala rozhodovať o problémovom obsahu.
"V súčasnosti testujeme nové technické systémy, ktoré umožnia používateľom upozorniť na jednotlivé prípady a rade, aby ich preskúmala," oznámila vo štvrtok spoločnosť. Ak tieto testy pôjdu podľa plánu, rada by mala začať prijímať a vyhodnocovať podnety v polovici alebo koncom októbra.
Radu tvorí 20 členov rôznych národností. Sú medzi nimi právnici, experti na ľudské práva a žurnalisti. Najprv by mala začať preverovať odvolania používateľov, ktorých obsah Facebook odstránil a následne by sa mala posunúť aj k žiadostiam o odstránenie obsahu. Prípady bude môcť rade posúvať aj samotný Facebook.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.