Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny. Na rozdiel od relácií pre túto komunitu, ktoré pripravuje redakcia národnostného vysielania Rádia Patria, cieľovou skupinou je v tomto prípade väčšinový poslucháč.

„V diskusiách sa chceme venovať témam bývania, zdravia, vzdelávania a kultúry, či sociálnej oblasti. Ponúkneme aj aktuálne informácie zo života Rómov, s etnológom vysvetlíme rôzne kultúrne alebo spoločenské tradície komunity," priblížil riaditeľ Sekcie rozhlasových programových služieb RTVS Michal Dzurjanin.
Cieľom špeciálnych Kontaktov je priniesť nové pohľady a témy do diskusie o spolužití s Rómami, ktorá je často zredukovaná len na problémy v sociálnej či zdravotnej oblasti, bez snahy o hlbšie pochopenie ich príčin.
„RTVS si ako verejnoprávne médium plne uvedomuje svoju spoločenskú funkciu a dôležitosť upozorňovania aj na problémy národnostných menšín. Som rád, že v rozhlasovom vysielaní RTVS si svoje pravidelné miesto v rámci okruhu Rádia Slovensko našla aj téma spolužitia s rómskou menšinou," vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
Pri sčítaní obyvateľov v roku 2011 sa k rómskej národnosti prihlásilo 105 tisíc osôb. V skutočnosti však môžeme hovoriť o počte 350 až 400 tisíc Rómov. Je to najviac vnútorne diferencovaná skupina obyvateľstva, od ľudí v extrémnej chudobe, nevzdelanosti, nezamestnanosti, zlého zdravia, až po elitu, ktorá je vzdelaná, bohatá, vytvára hodnoty a podieľa sa na spoločenskom živote.
Moderátorka Petra Strižková v prvej relácii už tento pondelok po 20.00 h privíta bývalú vládnu splnomocnenkyňu Kláru Orgovánovú a sociológa Michala Vašečku.