25. 9. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Majiteľka nemeckého vydavateľstva Axel Springer označila súčasného výkonného riaditeľa firmy Mathiasa Döpfnera za svojho "nástupcu" a darovala mu 19 % spoločnosti. "Som nesmierne šťastná a vďačná za to, že som v Mathiasovi našla svojho nástupcu," povedala Friede Springerová, vdova po zakladateľovi mediálneho gigantu Axelovi.Po tomto kroku sa podiel 57-ročného Döpfnera zvýši na približne 22 %, čo bude podobná časť, aká zostane aj Friede Springerovej. Spoločne budú ovládať 45,4 % vydavateľstva, ktoré má v portfóliu aj najpredávanejší nemecký bulvárny denník Bild či časopis Die Welt a aktivitami disponuje aj na Slovensku. Ako uviedla spoločnosť vo vyhlásení, namiesto Springerovej bude odteraz na zasadnutiach firmy hlasovať Döpfner.Americký investičný fond KKR sa minulý rok stal najväčším akcionárom spoločnosti Axel Springer po tom, čo za podiel 43,5 % zaplatil 2,9 miliardy eur. Odvtedy podiel navýšil na 47,6 %. "Spolu s naším partnerom KKR zabezpečíme, aby Axel Springer zostal aktívnym a dôležitým nezávislým mediálnym podnikom a domovom žurnalistiky," podotkla Springerová.

 


Európska únia sa v piatok obrátila s odvolaním na Súdny dvor EÚ, aby zvrátil verdikt nižšieho súdu, podľa ktorého spoločnosť Apple nemusí zaplatiť Írsku nedoplatky na daniach vo výške 13 miliárd eur."Komisia so všetkou úctou zastáva názor, že Všeobecný súd sa vo svojom rozsudku dopustil niekoľkých nesprávnych právnych posúdení," uviedla vo vyhlásení komisárka pre hospodársku súťaž v EÚ Margrethe Vestagerová. Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ sa očakáva najskôr v roku 2021.V pozorne sledovanom spore druhý najvyšší súd EÚ v júli anuloval rozhodnutie Európskej komisie (EK) z roku 2016. Bruselská exekutíva v tom čase vyzvala americkú firmu, aby doplatila dane zo ziskov v únii počas obdobia rokov 2003-2014. Výrobca iPhonov sa proti rozhodnutiu odvolal. V spore s komisiou sa na jeho stranu postavila aj írska vláda. Komisia nepreukázala, že firma čerpala v Írsku daňové výhody v rozpore s európskymi pravidlami o štátnej pomoci, konštatoval Všeobecný súd.Podľa EK spoločnosť Apple na vyhýbanie sa daniam využila dve účelovo založené firmy v Írsku. Základným argumentom Írska bolo, že komisia má ako ochranca hospodárskej súťaže riešiť iba nelegálnu štátnu pomoc poskytujúcu nespravodlivú výhodu konkrétnej firme. EÚ však podľa Dublinu zaútočila na politiku, ktorú Írsko uplatňuje voči všetkým zahraničným firmám na svojej pôde."Ak členské štáty poskytnú určitým nadnárodným spoločnostiam daňové výhody, ktoré nemajú k dispozícii ich súperi, poškodzuje to spravodlivú hospodársku súťaž v Európskej únii v rozpore s pravidlami štátnej pomoci," poznamenala Vestagerová.


 

Počas útoku nožom v Paríži dnes utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia. Informovala o tom miestna polícia, pričom zároveň upravila aj svoje pôvodné údaje o štyroch zranených. Podľa agentúry AP polícia rozporuplné počty nevie vysvetliť.Incident sa stal neďaleko bývalej redakcie satirického magazínu Charlie Hebdo, no nie je jasné, čo útok motivovalo ani, či nejakým spôsobom súvisel s Charlie Hebdo.Zástupcovia polície zároveň informovali, že i keď si najprv mysleli, že útočníci boli dvaja, v súčasnosti sú presvedčení, že páchateľ bol len jeden a zadržali ho neďaleko Námestia Bastily. Polícia ďalej prehľadáva oblasť a vypočúva zadržaného.Útok sa stal v čase, keď sa v Paríži koná proces s údajnými komplicmi páchateľov útoku na Charlie Hebdo z januára 2015, počas ktorého prišlo o život 12 ľudí.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Najobdivovanejšími osobami na svete sú Barack a Michelle Obamovci. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov zverejneného v piatok, informuje agentúra DPA.
Podľa YouGov je to vôbec prvýkrát, čo vrchol rebríčka najobdivovanejších mužov sveta, ktorý inštitút zostavuje od roku 2014, obsadil bývalý americký prezident.
Na druhom mieste celosvetového rebríčka sa umiestnil miliardár a zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates, ktorý vlani skončil na prvom mieste. Tretie miesto obsadil súčasný čínsky prezident Si Ťin-pching.
Najviac obdivovanou ženou sveta zostáva právnička a bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová, nasledovaná americkou herečkou Angelinou Jolieovou a britskou kráľovnou Alžbetou II.
Vlani sa na druhom mieste umiestnila americká moderátorka Oprah Winfreyová a Jolieová skončila na tretej priečke.
Na dvojfázovom prieskume sa zúčastnilo 45.000 ľudí z 42 štátov sveta. Anketári sa najskôr respondentov otvorene pýtali, akého muža a ženu najviac obdivujú. Z týchto mien potom zostavili dva zoznamy s 20 najčastejšími mužskými a ženskými menami. Tieto zoznamy následne v jednotlivých krajinách doplnili o mená lokálnych známych osobností.
Nakoniec sa ľudí v období máj až september 2020 pýtali, ku komu pociťujú značný obdiv (s možnosťou viacerých výberov) a koho najviac obdivujú (iba jediný výber). Mená boli následne zoradené podľa vypočítaných percent, vysvetlil YouGov.

 

Copyright © TASR 2020