26. 9. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Vyšetrovatelia z francúzskej protiteroristickej prokuratúry zadržali ďalších päť podozrivých v súvislosti s piatkovým útokom neďaleko bývalého sídla redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Celkovo už zaistili sedem osôb vrátane hlavného podozrivého. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.
Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin označil piatkový útok sekáčom na mäso, pri ktorom utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia, za "jasný čin islamistického terorizmu". Skutočnosť, že k útoku došlo na ulici, kde kedysi sídlil Charlie Hebdo podľa neho poukazuje na rukopis teroristov z radov islamistov.
"Niet pochýb o tom, že ide o ďalší krvavý útok na našu krajinu," dodal minister. Darmanin tiež požiadal políciu, aby preskúmala, či nebola podcenená hrozba vykonania teroristických útokov na uliciach francúzskych miest.
Piatich podozrivých zadržali pri prehliadke domu hlavného podozrivého v meste Pantin v severovýchodnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Zadržali ich iba niekoľko hodín po zatknutí hlavného podozrivého, ktorým je 18-ročný Pakistanec. Okrem toho v súvislosti s prípadom zaistili za účelom výsluchu aj ďalšieho 33-ročného muža.
Podľa denníka Le Monde sú zranenými osobami muž a žena. Zaútočili na nich, keď fajčili na ulici. Jeden z nich pracoval pre filmovú produkčnú spoločnosť Premieres Lignes. Podľa francúzskeho premiéra Jeana Castexa sú obaja mimo ohrozenia života, hoci utrpeli vážne zranenia.
Produkčná spoločnosť Premieres Lignes pomohla pripraviť dokumentárny film o útokoch na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo z januára 2015 s názvom "Tri dni hrôzy: Útok na Charlie Hebdo". Dokument, v ktorom svedkovia, policajti a pozostalí po obetiach hovoria o sérii teroristických útokoch, vyrobili pre americkú vysielaciu spoločnosť HBO, britskú BBC a francúzsku televíznu spoločnosť France 2.
K útoku došlo v čase, keď v Paríži prebieha so 14 osobami obvinenými zo spoluúčasti na útoku na redakciu Charlie Hebdo v januári 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, a následnom útoku na židovský obchod s potravinami. Týždenník sa následne presťahoval na iné miesto, jeho nová adresa je však utajená.

K piatkovému útoku sekáčom na mäso neďaleko bývalého sídla redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži sa priznal hlavný podozrivý. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.
Hlavný podozrivý, ktorý tvrdí, že sa narodil v Pakistane, a že má 18 rokov, "preberá zodpovednosť za svoj čin", uviedol jeden zo zmienených zdrojov.
Muž počas výsluchu podľa tohto zdroja takisto povedal, že útok vykonal "v súvislosti s opätovným zverejnením karikatúr" proroka Mohameda v časopise Charlie Hebdo.
Mladý muž pobodal v piatok pred bývalou redakciou týždenníka Charlie Hebdo dvoch ľudí, muža a ženu, ktorí si vyšli von na ulicu pofajčiť. Obaja pracujú pre spoločnosť Premieres Lignes produkujúcu dokumentárne filmy. Ich životy nie sú v ohrození.
Pravdepodobného útočníka polícia zadržala v piatok večer nie ďaleko od miesta, kde došlo k útoku. V súvislosti s prípadom zadržali aj ďalších sedem ľudí. Piatich podozrivých zadržali v piatok večer pri prehliadke domu hlavného podozrivého v meste Pantin v severovýchodnej časti metropolitnej oblasti Paríža - iba niekoľko hodín po zatknutí hlavného podozrivého. Okrem toho zaistili aj ďalšie dve osoby.
V sobotu ráno sa vo väzbe nachádzalo sedem ľudí vrátane hlavného podozrivého, keďže jednu osobu medzičasom prepustili na slobodu.
Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v piatok povedal, že "evidentne ide o islamistický teroristický čin".
K piatkovému útoku došlo v čase, keď v Paríži prebieha súdny proces so 14 osobami obvinenými zo spoluúčasti na útoku na redakciu Charlie Hebdo v januári 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, a na následnom útoku na židovský obchod s potravinami. Týždenník sa následne presťahoval na iné miesto, jeho nová adresa je však utajená.
Satirický časopis opakovane uverejňoval karikatúry proroka Mohameda, čo vyvolávalo hnev mnohých moslimov, a to nielen vo Francúzsku. Niektoré karikatúry opätovne zverejnil pri príležitosti procesu, pripomína AFP.
Viacero popredných belgických virológov v piatok oznámilo, že cez víkend nevstúpia v žiadnych televíznych programoch ani iných rozhovoroch na protest proti tomu, ako politici riešia pandémiu nového koronavírusu. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra DPA.
Vedec Marc Van Ranst a jeho kolegovia, ktorí sa počas koronavírusovej krízy často objavujú na belgických televíznych obrazovkách, začínajú "tichý štrajk", ako to sami nazvali.
Vedci tvrdia, že politici sa až príliš často skrývajú za odborníkov a odmietajú dávať verejné rozhovory, kde by vysvetľovali a obhajovali svoju politiku pri riešení pandémie.
Van Ranst však zdôraznil, že protest, ktorý bude trvať do pondelka, nie je namierený proti médiám, ale proti politikom. Uviedla to rozhlasová a televízna stanica VRT.
Belgicko je pandémiou koronavírusu postihnuté pomerne tvrdo. Zdravotnícke úrady oznámili, že krajina má za posledné dva týždne potvrdených približne 150 infikovaných ľudí na 100.000 obyvateľov.

Copyright © TASR 2020





Americké ministerstvo spravodlivosti sa snaží o okamžitý zákaz sťahovania aplikácie WeChat z obchodov Apple a Google s odôvodnením, že čínskou firmou vlastnená komunikačná aplikácia ohrozuje bezpečnosť USA. Minulý týždeň americké ministerstvo obchodu zakázalo sťahovanie WeChat z amerických obchodov aplikácií, ale v sobotu sudkyňa Laurel Beelerová v Kalifornii súhlasila s odložením zákazu a uviedla, že vládne kroky by poškodili práva užívateľov vyplývajúce z prvého dodatku americkej ústavy.
Ministerstvo spravodlivosti USA v piatok požiadalo sudkyňu Beelerovú, aby dovolila okamžitý zákaz, kým prípad prejde súdnym procesom. WeChat je aplikáciou populárnou medzi Američanmi hovoriacimi po čínsky, ktorá slúži ako ich spojenie s priateľmi, príbuznými, zákazníkmi a obchodnými partnermi v Číne. Jej majiteľom je čínsky technologický gigant Tencent.
Americký rezort spravodlivosti tvrdí, že WeChat umožňuje čínskej vláde zbierať a využívať osobné údaje Američanov pre svoje vlastné záujmy. V podaní ministerstva sa konštatuje, že WeChat má v USA približne 19 miliónov aktívnych užívateľov denne. Rezort spravodlivosti argumentuje, že USA utrpia nenapraviteľnú škodu, ak sudkyňa nezruší platnosť svojho rozhodnutia o odložení zákazu.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.