23. 9. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hollywoodske odborové organizácie sa s veľkými štúdiami dohodli na protokoloch, ktoré po šiestich mesiacoch odmlky v dôsledku pandémie koronavírusu umožnia rozsiahle obnovenie filmovej a televíznej produkcie.
Odborové organizácie Directors Guild of America, International Alliance of Theatrical Stage Employees, International Brotherhood of Teamsters, Basic Crafts unions a Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists v pondelok spoločne oznámili, že sa po mesiacoch plánovania a rokovaní dohodli s Alliance of Motion Picture and Television Producers. Ich dohoda zahŕňa povinné a komplexné používanie osobných ochranných prostriedkov, testovanie štábov a hercov a tiež špecializovaného supervízora pre koronavírus, ktorý na všetko dohliadne.
Zároveň tiež vyžaduje "zónový systém", ktorý prísne obmedzuje interakciu medzi ľuďmi na mieste nakrúcania na základe ich pracovných požiadaviek. Osoby, ktoré sú v kontakte s viac ľuďmi, musia častejšie absolvovať testy a platia pre nich prísnejšie pravidlá o osobných ochranných prostriedkoch a priestore. Vzhľadom na to, že hercom práca pred kamerou neumožňuje používanie veľa ochranných prostriedkov, budú podstupovať testy obzvlášť často, píše agentúra AP.
Na základe dohody tiež majú zamestnanci nárok na 10 dní platenej zdravotnej dovolenky v dôsledku ochorenia COVID-19, ktorú môžu mať po pozitívnom testovaní alebo v prípade karantény. Zamestnancov, ktorí čerpajú takúto dovolenku, musia zamestnávatelia potom opätovne dosadiť, pokiaľ stále existujú ich pracovné miesta.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Tradičná slávnostná ceremónia udeľovania Nobelových cien sa tento rok - po prvý raz od roku 1944 - vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu neuskutoční. Podujatie v štokholmskej koncertnej sále nahradí televízny prenos z radnice švédskej metropoly. Oznámila to v utorok Nobelova nadácia, ktorá odovzdávanie Nobelových cien organizuje, informuje agentúre DPA.
"Súčasné okolnosti súvisiace s pretrvávajúcou pandémiou (COVID-19) znamenajú, že ide o mimoriadny rok v dejinách Nobelovej ceny; medaily a diplomy dostanú laureáti bezpečne vo svojich domovských krajinách," vysvetlila nadácia. Priamo na radnici v Štokholme bude prítomné len malé publikum.
Mená laureátov Nobelových cien za fyziku, chémiu, fyziológiu, medicínu a literatúru budú oznámené medzi 5. až 12. októbrom. Ceny si neprevezmú osobne v Štokholme, ale vo svojich domovských krajinách, a to "pomocou ambasád alebo príslušných univerzít", uviedla Nobelova nadácia vo vyhlásení.
Nobelove ceny sa udeľujú od roku 1901 na výročie úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra.
Nórsky Nobelov výbor už predtým v utorok oznámil, že udeľovanie Nobelovej ceny za mier sa tento rok neuskutoční tradične na radnici nórskeho hlavného mesta Oslo, ale na pôde tamojšej univerzity.

Copyright © TASR 2020